2012. június 18.

Magyaros zöldborsófőzelék

Íme a "piros" borsófőzelék. Vagyis magyaros, mert pirospaprikával készül. A lecsónál említettem, hogy Mazsi nagyon finom házi pirospaprikát tud vásárolni minden évben, így amibe lehet, bele is főzöm.

Persze gyerekkoromban fogalmam sem volt, hogy létezik ilyen borsófőzelék is, hiszen otthon is és az oviban is a hagyományos, tejfölös-tejes habarással készült "fehér" változatot készítették. A magyaros nálunk akkor került terítékre, amikor kezdő háziasszony koromban Imi elé raktam néhányszor az általam ismertet és időnként rákérdezett, hogy csinálok-e olyant ami pirospaprikás, mert ő azt ismeri.


Mivel anyukámtól nem tudtam tanácsot kérni ez ügyben, Imi drága keresztanyujához, Erzsi nénihez fordultam. Imádom őt és imádom a főztjét, de amikor főzési tanácsot kell(ett) kérnem tőle, mindig félve tettem és amikor lehetett, elkerültem ezt a szituációt. Hogy miért? Nem, nem azért, mert nem segítőkész. Dehogynem! Nagyon is! A kezdő háziasszony büszkesége nem engedte. A "majd én megmutatom, hogy egyedül is boldogulok". A kisebbségi érzés sokszor dolgozik bennem és olyankor dacból egyedül akarok teljesíteni. Egyszer ezért szerintem "sikeresen" meg is sértettem Erzsi nénit, bár ő azt mondja, hogy nem. Na ezt a történetet majd a vadasnál írom le, mert oda tartozik.Valamint Erzsi néniékről, a vépi rokonságról is mesélek majd még sokat - képekkel illusztrálva. :)

Tehát, sok-sok évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy a magyaros zöldborsófőzelék titkait Erzsi nénitől szeretném megtudni. Ő pedig készségesen elmondta nekem, hogy hogyan készíti. Nagyjából így szólt, ahogyan most leírom, bár az évek alatt szerintem módosítottam az ő receptjén valamennyit.


Nagyon fontos bele a friss petrezselyem. Ez a karakteres ízű fűszernövény az egyik kedvenc fűszerem, így nem csoda, hogy egy terebélyes kis bokornyi metélőpetrezselyem növekedik az ablakpárkányon és
várakozik a további felhasználásra. A borsófőzelékbe is került belőle. A petrezselyem mögött bazsalikomot láthattok. 

Két személyre az alábbi mennyiségeket szoktam felhasználni:

- 1/2 kg zöldborsó (mirelit vagy friss, tisztított állapotban mérve)
- 1/2 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 kisebb csokor petrezselyem
- só, cukor ízlés szerint
- 1,5 evőkanál tejföl
- víz
+ tej, ha szükséges a végén higítani


Bár zöldborsószezon van, bevallom töredelmesen, hogy mirelitet használtam. Most egy kis reklám következik: a Penny Marketben és a Lidl-ben nagyon finom fagyasztott cukorborsót lehet kapni, jó áron. Még sosem csalódtam bennük. Zsenge, pillanatok alatt elkészül, úgyhogy pont egy munka utáni vacsorakészítéshez megfelelő.

Tehát az olajat felhevítettem egy lábasban, rádobtam a borsót, átkevertem és fedő alatt néhány percig pároltam. Ez után megszórtam liszttel és kevergetve kissé megpirítottam rajta. Jöhetett a pirospaprika, kb. fél perc alatt átforgattam az egészet. Majd felöntöttem annyi vízzel, hogy bőven ellepje a borsót. Lefedtem és közepes lángon hagytam puhulni. Negyed óra múlva a megdagadt liszt- és pirospaprika miatt már egészen besűrűsödött, valamint a borsó is megpuhult. Ekkor belekevertem a tejfölt, ízesítettem sóval, pici cukorral  és hozzáadtam az apróra vágott petrezselymet. Ha túl sűrű, tejjel szoktam beállítani megfelelő állagúra.

Mindennel együtt kb. fél óra az elkészítése. Már ha nem friss borsóból főzöm. :)




2 megjegyzés:

  1. Szerintem én még nem kóstoltam piros borsófőzeléket, de érdekel. :)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem én meg tejfölöset nem ettem még.

    VálaszTörlés