2012. június 20.

Gombás sertéskaraj rétesbatyuban

"Erősen fűszeres, a hagymáéhoz hasonló ízű, finom fűszernövény. Főzni nem szabad, közvetlenül tálalás előtt adjuk az ételhez. Nemcsak ízesíti az ételt, de díszíti is, ráadásul nagyon jó étvágygerjesztő és gyomorerősítő. Főleg a krumplit, babot, borsót, a húsleveseket, salátákat, sülteket, tojásételeket, szendvicseket, a túrót és a lágy sajtokat, valamint halételeket és mártásokat ízesítenek vele." - mondta a Wikipedia a metélőhagymáról, más néven snidlingről.

Ezúttal a díszítés funkciója kerül előtérbe egy olyan ötletes ételnél, amit nem én készítettem el, hanem a szüleim. Anya nézte ki a Mindmegette oldalról, amit előszeretettel kutat minden héten.



Lássuk a hozzávalókat és a receptet!

Hozzávalók:
25 dkg gomba 
1 fej vöröshagyma
8 szelet csont nélküli karaj
8 db réteslap
pár szál snidling

őrölt fehérbors
pirospaprika
kakukkfű
rozmaring
olaj
pár evőkanál tejföl



A megtisztított vöröshagymát felkockázzuk és 2-3 evőkanál olajon megpirítjuk.  A tűzről lehúzva meghintjük a pirospaprikával és elkeverjük (így biztosítva van az, hogy ne keseredjen meg). Visszatesszük a tűzre és rádobjuk a megpucolt, apróra vágott gombát. Megszórjuk őrölt fehérborssal, kakukkfűvel, rozmaringgal és sózzuk. Fedő alatt addig pároljuk, amíg el nem fő a leve. Kicsit hagyjuk kihűlni.

A karajszeleteket kissi klopfoljuk ki, sózzuk, borsozzuk, majd kevés olajon süssük elő mindkét oldalukat. Tartsuk melegen addig, amíg a réteslapokat előkészítjük.

1-1 réteslapot használunk fel 1-1 batyuhoz, mégpedig úgy, hogy a lapot félbe, majd ismét félbe hajtjuk (hajtások előtt kenjük meg kevés olajjal elkevert tejföllel), tehát 1/4 lapunk marad. Ennek a közepébe helyezünk el 1-1 szelet húst, és rákanalazunk a gombából. Összefogjuk a réteslap négy végét, összecsavarjuk és snidlinggel összekötjük. A tetejét is kenjük meg olajos tejföllel.

Tűzálló tálba sorakoztatjuk a batyukat és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt pirosra sütjük.





Mi rántott sajttal és rizibizivel ettük. Nagyon jópofa és ízletes ebéd! 



2 megjegyzés:

  1. Azta! Milyen jól néz ki. Biztos finom is volt. De a rántott sajt mint köret kicsit fura nekem. Eszembe jutott róla Viktor :):)

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom, honnan az ötlet. :) Nem is tudom, miért jutott Viktor eszedbe.. :)

    VálaszTörlés