2019. szeptember 30.

Néger szelet

Vagy másképpen néger kocka. Gyors Facebook-os felmérésem alapján nagyon sok helyen régi családi recept alapján készülő sütemény, sokak nagy kedvence. Nincs ez másképp nálunk sem. 


A mi receptünk eredetije Nagyi testvérétől, az iszkázi Emma nénitől származik. Hogy ő kitől kaphatta, azt már nem tudhatjuk meg sajnos, mert Emma néni lassan 20 éve nincs köztünk és Nagyi is itt hagyott minket több mint 2 éve... Emma néni receptjét Nagypapa legépelte - több példányban is, mindenkinek akinek akkoriban szüksége volt rá - egy példány nálunk maradt. Anyuék a mai napig erről készítik el a sütit.

A recept így szól:

6 tojás sárgáját 20 dkg cukorral, 2 evőkanál vízzel habosra keverjük. 7 csapott kanál liszttel elvegyítünk 2,5 dkg kakaóport és 1/2 csomag sütőport. Ezt a keveréket és a 6 tojás csipetnyi sóval kemény habbá vert fehérjét apránként beleforgatjuk a cukros masszába és alaposan elkeverjük. Kivajazott-lisztezett tepsiben 180 fokon tűpróbáig sütjük.


20 dkg cukorból, 4 tojás fehérjéből gőz felett kemény habot verünk.  Ezt a kihűlt piskótalapra kenjük.


A kakaós bevonathoz: 5 evőkanál tejben 2,5 dkg kakaót és 10 dkg cukrot csomómentesre keverünk és közepes lángon összefőzzük. Cseppentő próbával - egy pohár hideg vízbe cseppentjük a kanálról a kakaós krémet - ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Ha a vízben nem folyik szét, akkor elkészült. Félig kihűtjük, majd 10 dkg vajat keverünk bele és bevonjuk vele a tojásfehérje habot.

A fentiekből látszik, hogy ez egy igazi szénhidrátbomba sütemény, aki fogyókúrázik semmiképpen ne készítse el. Már csak azért sem, mert nem lehet megállni egy szeletnél. Igazán finom, amolyan békebeli édesség. Gyerekkoromban is sokszor készítette nagymamám. Olyan is előfordult, hogy csak a kakaós piskótalapot sütötte meg és ha kirándulni mentünk, ezt vágta kockára és csomagolta el nasinak.


Nálatok hogyan készül? Eltér valamiben a ti receptetek a miénktől?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése