2019. május 14.

Tejszínes carbonara spagetti

A carbonara spagetti magyarosított változata, avagy hogyan hasznosítsuk a megmaradt húsvéti sonkát. :) Az eredeti, olasz carbonara receptjében hiába is keresnénk, többek között ez a hozzávaló sem található meg. Ahogy a tejszín és a fokhagyma sem. Ellenben ott a tojás és a szalonna adja az étel szaftosságát, egyedi ízét.

Elég sok sült sonka maradt meg anyuéknál a húsvéti ebédről, hozzánk is került belőle. Húsvét hétfő után viszont már tésztát kívántam, így ez a magyar carbonara készült nálunk a maradék sonka egy részéből. 


Hozzávalók (nagy adaghoz):
- 50 dkg spagettitészta
- 10 dkg kockázott bacon
- 20 dkg (maradék) füstölt, sült sonka
- 5 dl főzőtejszín
- 3 tojássárgája
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg reszelt parmezán + tálaláshoz
- só
- őrölt fehérbors
- 2-3 evőkanál olaj

A spagettit bő, forró sós vízben al dente (harapható) állagúra főzzük, leszűrjük, egy evőkanálnyi olajjal elkeverjük és félretesszük.


A szalonnát egy magas falú edényben a maradék olajon megpirítjuk, hozzáadjuk az apró kockára vágott sonkát is.

A tejszínben elkeverjük a tojássárgáját, a zúzott fokhagymát, 10 dkg reszelt parmezánt, csipetnyi sót és ízlés szerint fehérborsot.

A kifőtt spagettit rátesszük a szalonnára-sonkára, összekeverjük. Ráöntjük a tejszínes szószt, ezzel is összekeverjük és összeforraljuk 1-2 perc alatt.  Tovább nem kell főzni.

Tipp: egyszerre csak annyi szószt és tésztát forrósítsunk össze amennyit elfogyasztunk. Ha állni hagyjuk, beszívja a tészta a szószt és úgy jóval szárazabb lesz.
Tálaláskor további reszelt parmezánnal szórhatjuk meg.


Igazán jó kis felhasználási módja a maradék húsvéti sonkának, de ha nincs otthon sonkánk, az sem baj. Egy nagy adag húsos szalonnával is nagyon finom!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése