Bár farsang már régen elmúlt, egy fánk recept következik itt a blogon. De hát valljuk be őszintén: egy finom fánk az év bármelyik szakában jól esik, nem csak farsangkor.
Az eredeti receptet anyu vadászta le a Vidék Íze magazinból, ha jól emlékszem a 2019. márciusi számból. Mindent ugyanúgy csinált ahogyan ott le van írva, csak a végén nem szórta meg manduladarabkákkal az elkészült fánkok tetejét. Ettől függetlenül nagyon-nagyon-nagyon finom volt!
Az eredeti receptet anyu vadászta le a Vidék Íze magazinból, ha jól emlékszem a 2019. márciusi számból. Mindent ugyanúgy csinált ahogyan ott le van írva, csak a végén nem szórta meg manduladarabkákkal az elkészült fánkok tetejét. Ettől függetlenül nagyon-nagyon-nagyon finom volt!
Hozzávalók a fánk tésztájához:
- 60 dkg liszt
- 60 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 2 evőkanál cukor + mokkáskanálnyi az élesztő felfuttatáshoz
- 3 tojássárgája
- 6 dkg vaj
- csipetnyi só
- fél citrom reszelt héja
+ olaj a sütéshez
A lisztet egy kelesztőtálba szitáljuk. Az élesztőt egy kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk és hozzáöntjük a liszthez. Beletesszük a 3 tojássárgáját, a 2 evőkanál cukrot, a reszelt citromhéjat és a maradék meglangyosított tejet. Alaposan kidagasztjuk, a lágy vajat is beledolgozva.
Letakarjuk az edényt és duplájára kelesztjük a tésztát. Közben elkészítjük a vaníliás tölteléket.
- fél citrom reszelt héja
+ olaj a sütéshez
A lisztet egy kelesztőtálba szitáljuk. Az élesztőt egy kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk és hozzáöntjük a liszthez. Beletesszük a 3 tojássárgáját, a 2 evőkanál cukrot, a reszelt citromhéjat és a maradék meglangyosított tejet. Alaposan kidagasztjuk, a lágy vajat is beledolgozva.
Letakarjuk az edényt és duplájára kelesztjük a tésztát. Közben elkészítjük a vaníliás tölteléket.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
- 2 evőkanál cukor
A hozzávalókból sűrű pudingot főzünk majd hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és jól átgyúrjuk, 1 cm vastagra kinyújtjuk. 6-7 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk. Mindegyikre teszünk egy-egy teáskanál pudingot. Összecsípjük felette a tésztát, golyót formázunk belőle. Letakarva hagyjuk ismét kelni kb. 20 percig.
Felforrósított olajban aranybarnára sütjük a golyókat, majd szűrőkanállal kiemeljük, papírtörlővel bélelt tálcára sorakoztatjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Hozzávalók a citrommázhoz:
- fél citrom leve
- 20 dkg átszitált porcukor
A cukrot és a citromlevet csomómentesre kavarjuk és bevonjuk, becsíkozzuk vele a kihűlt fánkok tetejét. Ízlés szerint megszórhatjuk mandulaforgácsokkal is.
Ilyen egyszerű elkészíteni ezt az isteni finom töltött fánkot. Próbáljátok ki ti is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése