2018. november 24.

Sütőtökös-almás muffin pirított dióval


Igazi őszi sütemény mindenféle jóval! Van egy alap muffin receptem, amit nagyon szeretek, mert könnyű, puha süti készül belőle. Az évek során már számtalan variációját készítettem el, mindig valami mással dúsítva. Most épp a sütőtök és az alma volt soron, mert napok óta állt a hűtőben néhány karika megsütött tök, amit nem ettünk meg. Almánk meg annyi van, hogy Dunát lehet rekeszteni vele. :)




Ebből a mennyiségből 24 db muffin lett, de a darabszám változhat attól függően hogy több vagy kevesebb almát és sütőtököt tesztek bele.

Hozzávalók (mérce egy 2,5 dl-s bögre):
- 0,5 bögre lágy vaj
- 2 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kis poharas natúr joghurt (ha az alap muffint készítem hozzáadott sütőtök, alma nélkül, akkor joghurtból 1 bögrényi szükséges)
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 bögre liszt
- 1 bögre cukor
- csipetnyi só
- 20 dkg sütőtökpüré
- 2 nagyobb alma
- 1 maréknyi dió

A lágy vajat a tojásokkal, vaníliás cukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a joghurtot, sütőtökpürét, cukrot. Ezután belekeverjük a sütőporral elvegyített lisztet és a csipetnyi sót is. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, kis kockára vágjuk és beleforgatjuk a masszába.

A muffin sütőformát papírkapszlival kibéleljük és mindegyik mélyedést több mint 3/4-ig töltsük meg tésztával.

A diót vágjuk durvára és szárazon pirítsuk meg egy teflonserpenyőben. Szórjuk meg a muffinok tetejét vele.

170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Becsapós lehet, mert a sütőtök és az alma miatt szaftosabb a megsült tészta is mint egy sima muffiné.


Jó szívvel ajánlom azoknak is, akik egyébként nem szeretik a sütőtököt. Barátainknak, akik szintén nem sütőtökrajongók nagyon ízlett!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése