2017. december 15.

Diótorta

Karácsonyi receptötleteket keresgéltünk, úgyhogy anyuval felforgattuk az összes, előző években megjelent receptújságot amit nála találtunk. Mert persze minden évben újítanunk kell egy kicsit. A jól megszokott, családi hagyományok szerint készülő ételek, sütik mellé néhány új is beépül minden karácsonykor.

Mondanom sem kell, csorgott a nyálunk a végére, annyi szépséget láttunk, viszont nagyon nehéz volt kiválasztani a rengeteg szuper recept közül azt a néhányat amit idén megsütünk, megfőzünk.

Így történt, hogy az egyik torta "véletlenül" már december elején, Mazsi szülinapjára elkészült. :) A képeken látható diótorta eredeti receptje a 2014. decemberi Vidék íze magazinban jelent meg karácsonyi diótorta címmel.


Hozzávalók a tortalaphoz:
- 6 tojás
- 18 dkg porcukor
- 15 dkg darált dió
- 4 dkg zsemlemorzsa
- 2 evőkanál rum

A tojások sárgáját és egynek a fehérjét a porcukorral fehéredésig keverünk. Hozzáadjuk a darált diót, a zsemlemorzsát és a rumot és jól eldolgozzuk. Végül óvatosan beleforgatjuk az 5 tojás fehérjéből vert kemény habot is.

Egy 23-24 cm-es tortaformát kivajazunk-lisztezünk, vagy sütőpapírral kibélelünk. Beleöntjük a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül fél óra alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! Amikor a diós tészta kihűlt, három lapba vágjuk.


Hozzávalók a krémhez:
- 1 liter forró tej
- 30 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg margarin / vaj

A darált diót egy tálba tesszük és a forró tejet ráöntjük. Ha kihűlt, belekeverjük a cukrot, vaníliás cukrot és az előzőleg habosra kevert vajat is.

Az első tortalapot egy tálra rendezzük, megkenjük krémmel, rátesszük a másodikat, ezt is bevonjuk krémmel. Végül a harmadik lappal befedjük az egészet és a torta oldalára és tetejére is krémet simítunk.

Ízlés szerint díszíthetjük további darált dióval, fél diószemekkel, tejszínhabbal, apró cukorkákkal...


Szóval így lett ez az extrán diós torta karácsonyiból szülinapi. És elárulom, hogy nem csak szép és egyszerűen elkészíthető, hanem nagyon finom is!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése