2017. november 21.

Sajtos-túrós kocka

Update 2018.01.08-án:
Nagyon vicces volt felfedezni, hogy 8 hónappal ennek a receptnek a publikálása előtt már közzétettem egyszer ugyanezt. Itt olvashatjátok. Hiába... a 2017-es év számomra Dorottya születéséről, első hónapjairól szólt, teljesen kiment a fejemből, hogy néhány hónappal ezelőtt miről írtam :) :)

Ez igazából Eszti specialitása, nem is nekem kellene írni ezt a bejegyzést. :) Sok-sok évvel ezelőtt kóstoltuk először nála, aztán én is megsütöttem de persze az enyém nem lett olyan szép és finom mint az övé. Úgyhogy évekre el is felejtettem, mindig csak akkor ettem, amikor ő sütött.

Aztán úgy alakult hogy nagyjából egy évvel ezelőtt  - na igen, ez az a bizonyos 8 hónappal ezelőtti alkalom, amikor gyorsan közzé is tettem a receptet, majd pedig elfelejtettem hogy közzétettem :) - volt a hűtőben negyed kiló lejárat közeli túró és mivel a túrós csusza már a könyökömön jött ki, valamint palacsintát sem akartam sütni, hogy töltelékként elhasználjam hozzá a túrót, más felhasználási alternatíva után néztem.

És akkor jutott eszembe. De milyen jó hogy eszembe jutott! Azóta rendszeresen elkészítem és pillanatok alatt elfogy. :) Nagy kedvencünk lett.


Hozzávalók:
- 25 dkg margarin/vaj
- 25 dkg túró
- 25 dkg liszt
- fél evőkanál só
- kb. 20-25 dkg reszelt sajt (füstölt és sima is lehet vegyesen)
- olvasztott vaj
- 1 tojás a tetejére

A 25 dkg margarint a túróval, liszttel és sóval összegyúrom. Gömbbé formálom a tésztát, folpackba csomagolom és a hűtőbe teszem pihenni minimum 1 órára de az sem baj ha egy éjszakát áll ott.

Ezután lisztezett deszkán kinyújtom ujjnyi vastagra, megkenem olvasztott vajjal és bőségesen megszórom reszelt sajttal. Feltekerem mint egy csigát, két végét behajtom, majd újra kinyújtom kb. másfél ujjnyi vastagra.

Felvert tojással megkenem és újra megszórom reszelt sajttal. Kb. 1 x 1 cm-es kockákra vágom. Lehet pogácsaszaggatóval is szaggatni, de mi így szoktuk meg. 

180 fokra előmelegített sütőben pirulásig sütjük.


Nem is tudom miért nem sikerült nekem az első próbálkozás. Arra emlékszem, hogy egyáltalán nem emelkedett meg, nem volt ilyen szép réteges, dülöngélős. Mostanában viszont mindig ilyen. Még kihűlni sincs ideje, át sem szoktam rakni tálba, csak így tepsiről esszük melegen. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése