2018. február 23.

Gombás csirkemellcsíkok

Éppen két hete Tatabányán jártunk Editnél, Imi anyukájának régi kedves kollégájánál és barátnőjénél. Vittük magunkkal Imi keresztszüleit is, ők már ezer éve találkoztak vele, ideje volt felfrissíteni az ismeretséget, no meg a memóriát néhány régi emlék felelevenítésével. 

Edit, mint mindig, most is egy hadseregre való finomsággal várt minket. Édes és sós sütemények, két féle főétel... Amikor megláttam a nokedlit, azonnal tudtam, hogy a székelykáposzta sajnos háttérbe szorul, a gombás csirkemell miatt. Imádom a nokedlit de én magamnak soha nem csinálok. Imi nem igazán szereti és magam miatt nem állok neki. Így mindig kihasználom az alkalmat, ha vendégségben nokedlit lehet választani valami mellé.


Nemcsak a nokedli ízlett nagyon, de a csirkemell is, ezért elkértem a receptjét, hogy magunknak is megfőzhessem. No meg hogy megoszthassam veletek.

Hozzávalók (egy jó nagy adaghoz, kb. 6 főre):
- 1 kg csirkemell
- fél kg gomba (csiperke, vagy bármilyen más gomba, akár vegyesen)
- 1 fej hagyma
- olaj
- egy nagy poharas (kb. 450 gramm) tejföl
- 2 dl főzőtejszín
- 1 evőkanál liszt
- só, esetleg ételízesítő
- őrölt bors
- víz

A csirkemellet vékony, kb. 2,5 cm hosszú csíkokra vágjuk, a gombát megtisztítjuk, szintén felcsíkozzuk. A hagymát felaprítjuk.

Egy edényben olajat melegítünk, rádobjuk a hagymát, fedő alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a csirkemellet, átforgatjuk, kissé megpirítjuk. Beledobjuk a gombát is. Kevés vízzel felöntjük - a gomba is levet ereszt! -, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt puhára főzzük kb. 20 perc alatt. Időnként megkeverjük. Ha elfőtte a vizet, közben pótoljuk, de ne legyen túl leveses.

Az evőkanálnyi lisztet kevés vízben elkeverjük, beleöntjük a tejfölbe és a tejszínt is hozzáadjuk. Jól összedolgozzuk és ráöntjük a gombás csirkemellre, összekeverjük végül alaposan kiforraljuk.

Szigorúan nokedlivel tálaljuk! :)


Köszönöm a receptet, Edit!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése