2012. augusztus 6.

Mustáros-gombás szelet

Először is azt ajánlom a kedves kezdő szakácsoknak és szakácsnőknek, hogy ha fagyasztott hússal akartok dolgozni, akkor ne főzéskor jusson eszetekbe, hogy kivegyétek a fridzsiderből, hanem még reggel, vagy előző nap este. Mi ugyanis Andrással éppen így jártunk, ezért lett az ebédünkből tulajdonképpen vacsora. :)


Ezen kívül az sem árt, ha már nem bizonyosodtatok meg ti sem időben arról, hogy van-e otthon gomba, és nem vesztek, de legalább kölcsön kaptok a testvéretektől, ahogy én, akkor ne hagyjátok azt nála, hanem vigyétek haza. Különben a sógorotok viszi utánatok másnap dél körül, amikor éppen a reggelit (?) fogyasztjátok. És rossz esetben még akkor sem jut eszetekbe, hogy a hús még a mélyhűtőben van. No jó, én ilyet nem feltételezek senkiről, kizárólag rólunk. :)

A nehéz kezdet ellenére délután nekiálltunk az ételnek, amihez a következő hozzávalókat használtuk fel:

6 szelet karaj,
25 dkg gomba,
2,5 dl tejföl,
5 evőkanál olaj,
liszt,
2 evőkanál mustár,
1 csokor petrezselyem,
3 gerezd fokhagyma (mi egy teáskanál fokhagymakrémet használtunk),
ízlés szerint só, fekete bors, 
néhány szelet sajt (az eredeti receptben nem szerepelt, de András így kívánta :) )


Miután végre kiengedett a fagyott hús, a felszeletelt karajt kiklopfoltuk, besóztuk, majd lisztbe forgatás után kevés olajban mindkét oldalát elősütöttük a szeleteknek, majd tűzálló tálba, mi konkrétan tepsibe helyeztük őket.


A visszamaradt zsiradékra öntöttük a megmaradt olajat, és rádobtuk a megmosott, felszeletelt gombát. Megsóztuk, megszórtuk a finomra metélt petrezselyemmel, és egy kevés őrölt borssal. Fedő alatt saját levében puhára pároltuk és zsírjára sütöttük a gombát. Ezután belekevertük a mustárt és a tejfölt. A hússzeletek tetejét vastagon bekentük a tejfölös-mustáros-gombás raguval, és a hat husiból négyre sajtszeleteket helyeztünk. A tálat le kell zárni, mi a tepsit ezüstfóliával fedtük le. A forró sütőben addig pároltuk a húsokat, amíg meg nem puhultak.

Köretként - már az esti harangszóra is figyelemmel - rizst készítettünk, mert gyors és mert szeretjük. 


Mindkettőnknek nagyon ízlett, sőt, Benő kutya is megkóstolt némi maradékot, tőle sem hallottunk panaszvaut. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése