Mit ad Isten, belebotlottam abba a receptbe, amit anyukámék készítettek el néhány évvel ezelőtt és méltatlanul feledésbe merült. Pedig igazán jó kis egytálételről van szó, amelyet római tálban készíthetünk el - imádom, mert csak bele kell pakolni mindent és amíg sül az ebédünk, addig mást is csinálhatok mellette - és kedvünk szerint variálhatjuk a zöldségeket, attól függően, hogy éppen minek van szezonja.
Szüleim, ha jól emlékszem, kora ősszel készítették el anno, akkor kelkáposzta, karfiol, hagyma, cukkini és sárgarépa került a római tálba, de bátran dobjuk fel piros színű zöldségekkel is az egytálételünket.
Hozzávalók a körethez:
- 1-1 kisebb fej karfiol és kelkáposzta
- sárgarépa
- cukkini
- 2 nagy fej hagyma
- 1/2 liter húsleves / zöldségalaplé
- babérlevél
- szegfűszeg
- só
- bors
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A karfiolt rózsákra szedjük, a kelkáposztát vastagabb szeletekre vágjuk, torzsáját eltávolítjuk. A sárgarépát, cukkinit és hagymát felkarikázzuk. Az egészet az előzőleg vízbe áztatott római tál aljára tesszük (ha belülről mázas edényünk van, nem kell áztatni!). Sóval, borssal ízesítjük, összeforgatjuk. Hozzáadjuk a babérlevelet, szegfűszeget és aláöntjük a húslevest, majd elkészítjük a húsgombócokat.
- 40 dkg darált hús
- 1 egész tojás
- 1 szikkadt zsemle
- 1,5 dl tej
- 1 csokor kapor
- só
- bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál pirospaprika
A darált húst, a tejben megáztatott, jól kinyomkodott zsemlét, a zúzott fokhagymát, a finomra vágott kaprot, a tojást, a pirospaprikát, sót, borsot jól összedolgozzuk-összegyúrjuk. Vizes kézzel tojásnyi gombócokat formálunk belőle és a zöldségágyra sorakoztatjuk.
A tálat lefedjük, hideg sütőbe toljuk. 200 fokon, kb. 1 órán át pároljuk húsgombócokat és a zöldségeket.
Ezután fedő nélkül még 10-15 percig sütjük. Azonnal, forrón tálaljuk.
Kiadós egytálétel, csak valamilyen könnyű desszertet kell kitalálni hozzá, mert biztos hogy megkívánom utána. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése