Születésnapja alkalmából szeretném őt azzal megköszönteni, hogy ódákat zengek a pogácsájáról. Tudom jól, hogy sok félét sütött már - pl. lilahagymásat, tepertőset, tökmagosat - és mind ízlett egytől-egyig, de egyik sem érhet a sajtos pogácsa nyomába. És ebben egyetértünk Mazsival.
Anyukám kézírással jegyezte fel ezt a receptet körülbelül harminc éve az egyik szakácskönyvébe. Ez alatt az idő alatt legalább harmincszor készítette már el és nem tudjuk megunni. Remélem, hogy nagyon-nagyon sokáig fog élni, hogy még legalább ennyiszer megsüthesse, mert egészen biztos vagyok benne, hogy én akárhogyan próbálnám, nem tudnám ugyanilyen finomra elkészíteni. Így hát nem is próbálom. :)
Biztosan ti is ismertek olyan ételeket, amit csak az anyukák készíthetnek el. Mert ők tudják legjobban, az ő kezükben van a mértékegység, a mozdulat. Az ő szívük-lelkük-rezgésük van az elkészítés folyamatában végig. Hiába kérjük el a receptet és csinálunk mindent ugyanúgy mint ők, az anyukák, nagymamák, egyszerűen nem lesz ugyanolyan.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 25 dkg vaj/margarin
- 15 dkg reszelt sajt + sajt a tetejére
- mokkáskanál só
- pirospaprika
- 2 dl tejföl
+ a tetejére 1 tojás
10-15 perc újabb pihentetés után 180-190 fokra előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük (kb. 10-12 perc alatt).
+ a tetejére 1 tojás
A lisztet elmorzsoljuk az élesztővel, majd a lágy vajjal.
Hozzádolgozzuk a reszelt sajtot, a sót, kevés pirospaprikát és a
tejfölt is.
Deszkára téve kb. 1 cm-esre nyújtsuk ki, majd alulról-felülről és oldalról is hajtsuk össze a tésztát és pihentessük 10 percig. Újból nyújtsuk ki, hajtsuk össze, pihentessük. Ezt ismételjük meg háromszor-négyszer. Minél többször ismételjük, annál levelesebb lesz a pogácsánk.
Végül ujjnyi vastagságúra nyújtva tetszőleges átmérőjűre szaggassuk ki, tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejüket kenjük meg felvert tojással, szórjuk meg reszelt sajttal, esetleg köménymaggal.
Deszkára téve kb. 1 cm-esre nyújtsuk ki, majd alulról-felülről és oldalról is hajtsuk össze a tésztát és pihentessük 10 percig. Újból nyújtsuk ki, hajtsuk össze, pihentessük. Ezt ismételjük meg háromszor-négyszer. Minél többször ismételjük, annál levelesebb lesz a pogácsánk.
Végül ujjnyi vastagságúra nyújtva tetszőleges átmérőjűre szaggassuk ki, tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejüket kenjük meg felvert tojással, szórjuk meg reszelt sajttal, esetleg köménymaggal.
10-15 perc újabb pihentetés után 180-190 fokra előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük (kb. 10-12 perc alatt).
Gyönyörű, ugye? Nincsen benne tojás, viszont van tejföl és ezért még harmadnap-negyednap is puha és lágy tésztájú a pogi. Már ha kitart addig. Vigyázni kell vele, mert langyosan a legfinomabb és nem lehet abbahagyni az evését.
Anyukám, Isten éltessen nagyon sokáig még egyszer!
Szia.😊 Nagyon szép lett a pogácsa!
VálaszTörlésKifogom probálni.