Ezzel szemben anyukám csalamádéját télire szoktuk eltenni. A tartósításnak köszönhetően sokáig, akár évekig eláll megfelelően lezárt üvegben a kamrapolcon. Tanúsíthatom, volt olyan, amelyet 3 év után bontottunk fel és akkor is nagyon finom volt!
Félreértés ne essék, a képen látható adagot nem idén csináltuk, főleg nem ekkora kánikulában. Ezek a fotók évekkel ezelőtt készültek, most találtam meg őket. Gondoltam, megosztom veletek a receptet, még időben, hogy ha valaki szeretné elkészíteni, szeptember elején, amikor a legolcsóbbak a hozzávalók, megtehesse.
Anyukám általában hatalmas adagot szokott egyszerre készíteni, hiszen ajándékba is adunk mindig belőle. Aki eddig megkóstolta, annak nagyon ízlett.
Hozzávalók (1 adaghoz, kb. 10 db 720 ml-es üveghez)
- 2 kg káposzta,
- 1 kg paprika,
- 1 kg uborka,
- 1 kg hagyma,
- 1 kg sárgarépa,
- 10 dkg só,
- 1 evőkanál szalicil,
- 1 kávéskanál borkén,
- 40 dkg cukor,
- 6 dl 10 %-os ecet vagy 3 dl 20 %-os
+ aki szereti fokhagymát is tehet bele
Amíg anyuéknak nem volt aprítógépünk, addig a csalamádé eltevése egy családi rendezvény volt, kalákában dolgoztunk. Általában apu kapta meg a hagymapucolást és szeletelést, szegény zokogott is mindig. Volt aki a paprikát vágta, más az uborkát gyalulta. Az egyetlen fix pont az volt, hogy anyuék már eleve gyalult káposztát vásároltak a piacon, így azzal nem kellett semmit csinálni.
- 1 kg paprika,
- 1 kg uborka,
- 1 kg hagyma,
- 1 kg sárgarépa,
- 10 dkg só,
- 1 evőkanál szalicil,
- 1 kávéskanál borkén,
- 40 dkg cukor,
- 6 dl 10 %-os ecet vagy 3 dl 20 %-os
+ aki szereti fokhagymát is tehet bele
Amíg anyuéknak nem volt aprítógépünk, addig a csalamádé eltevése egy családi rendezvény volt, kalákában dolgoztunk. Általában apu kapta meg a hagymapucolást és szeletelést, szegény zokogott is mindig. Volt aki a paprikát vágta, más az uborkát gyalulta. Az egyetlen fix pont az volt, hogy anyuék már eleve gyalult káposztát vásároltak a piacon, így azzal nem kellett semmit csinálni.
A feladat tehát: minden zöldséget megtisztítani, amit kell, meghámozni, majd vékonyra felszeletelni, legyalulni. A sárgarépát mi mindig egészen kicsire aprítottuk. Ha valaki fokhagymát is tenne bele, akkor a gerezdeket meg kell pucolni, de mi egyben szoktuk hagyni, nem vágjuk kisebbre.
A zöldségeket - a fokhagyma kivételével - rétegezzük le, szórjuk meg cukorral, sóval, borkénnel, szalicillel és locsoljuk meg ecettel. Takarjuk le az edényt és időnként átkeverve hagyjuk állni a zöldségeket 24 órán keresztül.
Ezután a előre kimosott, megszárított üvegek aljára tegyünk 1-2 gerezd fokhagymát, majd tömjük meg jól a zöldségekkel (közé is szórhatunk a fokhagymából) és öntsük fel saját levével. Celofánnal és jól záródó kupakkal zárjuk le az üvegeket.
Az egy evőkanál szalicil nem sok bele, ez hány gr lehet kb? Mert az evőkanak is annyira más-más méretűek.Éva
VálaszTörlésMi mindig 1 evőkanálnyi szalicillel készítjük, igaz, a mi evőkanalaink kisebb méretűek :) Lemértem, egy 20 g-os tasak kb. 1/3-a fér bele, vagyis kb. 6-7 g lehet.
Törlés