A nyár nekem a főtt kukoricáról és a lecsóról szokott szólni. Hetekig tudnám enni ezeket felváltva és nem unnám meg egyiket sem. Mostanában rengeteg zöldséget, zöldséges ételt eszünk, mert igyekszünk kicsit visszaszorítani a szénhidrát fogyasztásunkat. Dávidék sokat segítenek nekünk ebben, hetente látnak el minket hatalmas, friss cukkinikkel.
Tudom, hogy sokan a hagyományos, magyaros lecsóba is tesznek cukkinit, de én nem szoktam. Nekem az megmarad hagyma-paprika-paradicsom-szalonna-kolbász ötösnek, és inkább kitalálok valami más felhasználási módot a cukkininek.
Például egy másik fajta lecsót. Egy mediterránt. Vagyis a ratatouille-t, amely Franciaországban közkedvelt egytálétel. Sokan a L'ecsó című animációs filmből ismerhetitek, amelyet néhány éve vetítettek a mozikban és természetesen Párizsban játszódik, egy étteremben.
A ratatouille elkészítési módja és a hozzávalók összetétele éppen annyira megosztja a franciákat, mint minket magyarokat, amikor a mi hagyományos lecsónkról beszélünk. A ratatouille-t van aki kevesebb paradicsommal készíti, van aki több féle paprikával, van aki különböző fűszereket használ hozzá. Néhányan kisebb, mások nagyobb darabra vágják a zöldségeket, egyesek külön-külön pirítják meg ezeket egymás után, mások egyszerre. Van aki ezután összefőzi, más inkább összesüti.
De egyvalamiben egyetértenek: a cukkini és a padlizsán dominál az ételben, nem a paprika és a paradicsom.
Én most a saját változatomat írom le, mert bár életemben először készítettem, nem követtem szóról-szóra egyik receptet sem, az átolvasottakat vegyítettem össze úgy, hogy nekem megfelelő legyen.
Hozzávalók (2 nagyon nagy vagy 3 normál adaghoz):
- 1 db padlizsán
- kb. 60 dkg cukkini
- 1 tv paprika
- 1 kápia paprika
- 3 paradicsom
- 1 nagyobb fej lilahagyma
- 2 evőkanál paradicsompüré
- olívaolaj
- só
- őrölt bors
- kakukkfű
- petrezselyem
A cukkini mennyiségét azért nem tudom pontosan meghatározni, mert nem mértem le, csak levágtam egy darabot Dávidék jól megtermett példányából.
A megmosott padlizsánt és cukkinit héjastul kis kockára vágtam - a padlizsán két végét eltávolítottam - egy edénybe szórtam, lesóztam és összekeverve állni hagytam. Közben a hagymát megtisztítottam, a paradicsomot és paprikákat megmostam, ez utóbbiakat kicsumáztam. Mindent felaprítottam.
A cukkiniről és padlizsánról leöntöttem a sós levet, papírtörlővel le is itattam róla a felesleget. Egy mély edényben olívaolajat hevítettem és rádobtam ezt a két zöldséget. Megszórtam borssal és időnként megkeverve átpirítottam. Ezután a tál fölé amelyben előzőleg állt egy szűrőt helyeztem és beleborítottam a cukkinit és padlizsánt.
Egy újabb adag olívaolajon szintén megpirítottam a paprikákat és a hagymát, körülbelül 8 perc után hozzáadtam a paradicsomkockákat is. Sóztam, borsoztam. 5 percig magas lángon sütöttem tovább, majd visszatettem bele a padlizsánt és cukkinit és ekkor kevertem hozzá a paradicsompürét. Közepes lángon összefőztem - ha kell még most sózzuk - és megszórtam apróra vágott friss petrezselyemmel és kakukkfűvel. És már készen is voltam. :)
Ne főzzük sokáig, hogy ne puhuljanak túl a zöldségek!
Véletlen egybeesés, vagy megérzés? A szerdán megjelent Nők Lapjában találtam ezt a kis cikket Jean Claude Droyer-ről, aki 1980. július 21-én megmászta az Eiffel-tornyot. Münz András egy rövidke, humoros írást tett közzé erről az évfordulóról, amelyben főszerepet kapott a ratatouille is.
A lap megjelenése előtti napon, éppen 35 évvel az évforduló után, 2015. július 21-én, kedden készítettem el életem első ratatouille-ját. :)
És ha már emlegettem Párizst és az Eiffel-tornyot. Nem vagyok Eiffel-torony rajongó....
... áááá dehogy! :) Rokonaim és barátaim ismerik a rajongásomat és időről-időre meglepnek eiffel-tornyos tárgyakkal. Ezen a fotón nem is szerepel minden! Az ágyneműhuzatom, amelyet anyukám és tesóm varrtak nekem és a táskáim hiányoznak róla.
Párizs örök szerelem nekem. De ez majd egy későbbi, különálló bejegyzés tárgya lesz.
Au revoir! :)
Írj nekünk
kicsibors@indamail.hu
Gasztroblogok és gasztroblogunk
Az eddigiek
-
►
2019
(14)
- ► szeptember (3)
-
►
2018
(41)
- ► szeptember (2)
-
►
2016
(93)
- ► szeptember (9)
-
▼
2015
(149)
- ► szeptember (16)
-
▼
július
(13)
- Francia csokoládétorta
- Őszibarackos-vaníliás fügelekvár
- Citromos-gombás pillangótészta
- Citromos - fahéjas fügelekvár
- Ratatouille (francia vagy mediterrán lecsó)
- Narancsos-vaníliás limonádé
- Zöldséges-darált húsos újburgonya egytál
- Zöldségágyon sült húsgombóc
- Túrós csusza
- Mascarponés túró rudi torta
- Mazsolás sárgarépa-káposzta saláta
- Sajtos pogácsa
- Tejszínes-kávéhabos Guinness torta
-
►
2014
(149)
- ► szeptember (13)
-
►
2013
(142)
- ► szeptember (13)
Címkék
a férfi főz
(6)
Abaújszántó
(2)
advent
(1)
áfonya
(5)
alma
(31)
almapaprika
(1)
Anno Taverna
(2)
anyák napja
(10)
Árnyas Étterem
(1)
árpagyöngy
(1)
aszalt
(1)
aszalt gyümölcs
(10)
aszalt paradicsom
(2)
aszalt szilva
(2)
bab
(9)
baba-és gyerekbarát helyek
(3)
babapiskóta
(6)
babérlevél
(3)
bacon
(12)
Balatonszárszó
(3)
balzsamecet
(1)
bambuszrügy
(1)
banán
(6)
barátok
(14)
bazsalikom
(9)
Bee
(2)
befőzés
(33)
befőzőcukor
(3)
bejgli
(4)
bélszín
(1)
bemutatkozás
(1)
Benő
(5)
birsalma
(1)
bodza
(1)
bodzavirág
(1)
Bognár Tészta
(1)
bogrács
(3)
bor
(15)
borkóstoló
(1)
bormustra
(2)
borókabogyó
(1)
borsó
(19)
brokkoli
(4)
Buffalo Steak House
(2)
bulgur
(5)
búzadara
(13)
búzasikér
(3)
cékla
(4)
chili
(15)
citrom
(25)
citromhéj
(2)
citronát
(1)
cukkini
(23)
cukor
(10)
cukormentes
(3)
cukrászdaajánló
(2)
Czabán Samu Általános Iskola
(1)
család
(39)
csemege uborka
(6)
cserépedény
(4)
cseresznye
(2)
csicseriborsó
(1)
csirke
(12)
csirkecomb
(13)
csirkemáj
(3)
csirkemell
(33)
csirkeszárny
(1)
csoki
(35)
csokikóstoló
(1)
csont
(1)
csülök
(5)
dagadó
(1)
darált hús
(31)
darált keksz
(11)
Dávid
(5)
Delikát
(2)
desszert
(179)
Detki Keksz
(1)
diéta
(4)
dió
(31)
Dorottya Emma
(12)
Dr. Oetker
(4)
ecet
(9)
Ed.Haas Hungaria Kft.
(1)
édes
(231)
édesburgonya
(2)
édesítőszer
(5)
egyedényes
(1)
emlék
(1)
eper
(27)
Epermester Pincészet
(2)
Erdély
(6)
esküvő
(1)
Eszti
(13)
étcsoki
(24)
étteremajánló
(7)
etyek
(1)
fácán
(1)
Facebook
(42)
fagyi
(4)
fahéj
(37)
fánk
(16)
farsang
(2)
fasírt
(8)
fehérbor
(5)
fehérborecet
(1)
fehércsokoládé
(7)
fehérrépa
(14)
feketeribizli
(1)
Ferrero Rocher
(1)
filmajánló
(1)
fokhagyma
(51)
Foodpanda
(1)
főétel
(208)
főzelék
(9)
főzés nélkül
(2)
Frakk
(7)
füge
(3)
füstölt hús
(10)
füstölt sajt
(7)
fűszer
(10)
fűszerpapír
(1)
gabonapehely
(1)
gasztrosétány
(1)
gersli
(1)
gesztenye
(10)
Giber János
(1)
gomba
(30)
gombóc
(2)
grill
(5)
gyors
(11)
gyömbér
(6)
gyöngyhagyma
(1)
gyümölcs
(6)
hagyma
(50)
Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda
(1)
Herbatea Manufaktúra
(2)
hidegtál
(19)
hurka
(1)
húsvét
(24)
indiai
(1)
Iszkáz
(8)
ital
(6)
Ízőrzők
(3)
játék
(41)
jázmin rizs
(2)
jégkrém
(1)
jégsaláta
(2)
joghurt
(17)
jótékonysági akció
(1)
Judit
(22)
juharszirup
(1)
juhtúró
(1)
Julia Child
(1)
kacsa
(3)
kacsacomb
(2)
kacsamáj
(1)
kacsamell
(1)
kakaó
(35)
kakukkfű
(5)
kalács
(10)
kaliforniai paprika
(7)
kamra
(3)
kápia paprika
(2)
kapor
(9)
káposzta
(16)
karácsony
(58)
karaj
(11)
karalábé
(9)
karamell
(6)
karfiol
(10)
kávé
(13)
kávézóajánló
(1)
keksz
(9)
kelbimbó
(1)
kelkáposzta
(9)
kelt tészta
(64)
kenyér
(15)
kerti parti
(8)
ketchup
(3)
kifli
(5)
kivi
(1)
Knorr
(3)
kókusz
(7)
kóla
(1)
kolbász
(25)
kolbásztök
(1)
kompót
(3)
koriandermag
(2)
Koronás Cukor
(7)
koszorú
(1)
kovász
(1)
köles
(1)
köret
(39)
körte
(4)
köszönet
(2)
krémleves
(11)
krémsajt
(10)
krumpli
(53)
kukorica
(10)
kukoricadara
(1)
kuszkusz
(1)
lángos
(6)
lasagna
(2)
lecsó
(1)
Léda Cukrászda és Kávéház
(1)
lekvár
(42)
lencse
(1)
lenmag
(3)
lestyán
(1)
leveles tészta
(14)
leves
(46)
levesbetét
(1)
lilahagyma
(22)
lime
(5)
linzer
(9)
Maggi
(1)
magkeverék
(1)
májkrém
(2)
majonéz
(10)
majoranna
(4)
mák
(14)
málna
(7)
mandula
(11)
marcipán
(5)
marhahús
(11)
mártás
(6)
mascarpone
(26)
Matyi
(2)
mazsola
(16)
medvehagyma
(6)
meggy
(13)
meggylikőr
(1)
Méhes-Mézes szörp
(25)
menta
(4)
méz
(32)
mézeskalács
(4)
mogyoró
(7)
mogyorókrém
(2)
mogyoróvaj
(1)
mortadella
(1)
mozzarella
(5)
muffin
(8)
mustár
(17)
mustármag
(1)
nápolyi
(1)
napraforgó mag
(1)
narancs
(7)
nektarin
(1)
névnap
(4)
olaj
(5)
olajbogyó
(1)
Olaszország
(1)
oldalas
(5)
oranzsát
(1)
oregano
(1)
öregtészta
(8)
őszibarack
(16)
pác
(5)
padlizsán
(7)
pagodakarfiol
(1)
palacsinta
(11)
pálinka
(2)
paprika
(46)
paprikakrém
(1)
paradicsom
(72)
Párizs
(2)
parmezán
(7)
patisszon
(3)
péksütemény
(12)
petrezselyem
(42)
piknik
(1)
pirospaprika
(3)
piskóta
(17)
pizza
(3)
pogácsa
(13)
póréhagyma
(10)
puding
(27)
pulykacomb
(2)
pulykamell
(8)
puszedli
(2)
rakott
(1)
ravioli
(1)
réteslap
(5)
ribizli
(4)
Rita
(9)
rizs
(20)
rizstészta
(1)
rozmaring
(5)
rozsliszt
(2)
rukkola
(1)
rum
(16)
rumos meggy
(6)
sajt
(52)
saláta
(26)
salátaöntet
(1)
sárgabarack
(11)
sárgadinnye
(2)
sárgarépa
(42)
savanyú káposzta
(8)
savanyúság
(5)
sertésháj
(2)
sertéshús
(46)
sertésmáj
(3)
Sigil Galéria és Kávézó
(1)
Smiley Shop Savanyúság
(1)
snidling
(5)
sonka
(27)
Sophie and Ben
(1)
Sopron
(1)
sós süti
(30)
sör
(4)
spagetti
(4)
spárga
(1)
spenót
(8)
statisztika
(1)
Stefán János
(1)
sült hús
(4)
sütemény
(4)
süti
(177)
sütőtök
(12)
sütőzacskó
(1)
szabdzsi
(1)
szakácskönyv ajánló
(8)
szalámi
(2)
szalonna
(36)
Szárika fűszer
(27)
szarvas
(1)
szeder
(1)
szegfűszeg
(10)
szénhidrát csökkentett
(7)
szerecsendió
(2)
szezámmag
(6)
szilva
(10)
szilveszter
(3)
szójaszósz
(9)
szőlő
(6)
szörp
(4)
születésnap
(14)
tangzhong
(1)
tarhonya
(2)
tarja
(7)
tárkony
(1)
tej
(16)
tejföl
(50)
tejszín
(71)
teljes kiőrlésű liszt
(7)
tepertő
(3)
tészta
(48)
tojás
(15)
tojás mentes
(1)
tojásfehérje
(10)
torma
(2)
torta
(54)
tök
(3)
tökmag
(6)
töltött
(7)
tönkölyliszt
(4)
töpörtyű
(2)
túró
(27)
túró rudi
(1)
uborka
(12)
új év
(1)
újburgonya
(8)
újhagyma
(13)
utazás
(4)
úti beszámoló
(4)
vadhús
(1)
vaj
(7)
vanília
(12)
Vép
(11)
Vidék íze
(57)
Vilma
(10)
virsli
(9)
vörösbor
(8)
zabpehely
(4)
zeller
(12)
zöldbab
(5)
zöldség
(14)
zsálya
(6)
zselatin
(11)
zsemle
(8)
Mi írjuk
Látogatóink
Oldalak
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Keresés a blogon
Facebook oldalunk
Ezeket olvastátok legtöbbször
Kapcsolódó oldalaink
Kedvenceink
Ennyiszer néztetek meg minket
Szerzői jogok
A blogon található fotók és írások saját szellemi termékeink, ettől eltérő esetben forrásmegjelöléssel látjuk el.
A blogunkon található írásainkra, fotóinkra az 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azokat bármilyen módon felhasználni a forrásmegjelölés és írásos beleegyezésünk nélkül tilos! Megsértése jogi következményt von maga után!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése