De aztán sikerült egy tökéleteset kifognom és azóta nem is merek másikat kipróbálni, annyira bejött ez a recept.
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 25 dkg cukor
- 25 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- őrölt fahéj
- őrölt szegfűszeg
- ízesítésnek: csoki, dió, mogyoró, mandula, aszalt gyümölcsök, kandírozott gyümölcsök, birsalmasajt, mazsola, cukrozott narancs- vagy citromhéj, stb.
Én legutóbb aszalt szilvát és áfonyát, mazsolát, étcsokit, diót választottam ízesítésnek. Ezeket felaprítottam és egy tálban 2 kanálnyi liszttel megszórtam és összekevertem. Ez azért kell, hogy ne süllyedjenek le majd a tészta aljára.
Tökéletesen hasznosíthatók egyébként a maradék csokinyulak, csokimikulások is. :)
A tojások fehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá vertem, a sárgáját a cukorral kikeverem. Hozzáadtam a lisztet, sütőport, őrölt fahéjat és szegfűszeget, valamint a cukrozott, reszelt narancs- és citromhéjat, majd a liszttel elkevert diót, mazsolát, csokidarabokat és aszalt gyümölcsöket Végül óvatosan beleforgattam a tojásfehérje habot.
Kivajaztam, - liszteztem 2 őzgerincsütő formát és elosztottam a masszát. 160 fokra előmelegített sütőbe toltam mindkettőt és kb. 1 órán keresztül sütöttem. Tűpróbával ellenőriztem, hogy megsült-e.
(Ha esetleg nagyon pirulna közben a teteje, letakarom alufóliával és úgy sütöm tovább.)
Ezután kiborítottam a formából és még melegen megkentem felolvasztott tortabevonó csokival. Nagyon-nagyon finom és tényleg sokáig, 2 hétig is eláll, ha hűvös helyen tároljuk. És ha nem esszük meg azonnal. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése