Aztán amikor továbbgondolom, már jönnek az ötletek, néha recept után, néha pedig rögtönzök. Így volt ez a héten is, amikor megnéztem, hogy mi van otthon és ezután megszületett ez a zöldséges burgonyalepény.
Sült is-főtt is, krumplipüré is meg nem is. Kedvünk szerint dúsíthatjuk friss vágott petrezselyemmel, egyéb zöldfűszerrel, de én például a kedvenc Szárika fűszerkeverékemmel ízesítettem, amelyet kifejezetten burgonyás ételekhez szoktam használni.
A Tepsis burgonya fűszerkeverékben különféle szárított zöldségek és fűszernövények vannak, mint például póréhagyma, paszternák, zellerlevél, fűszerpaprika, őrölt feketebors, stb. Ezek kombinációja tökéletesen illik a krumplis ételekhez, nagyon kellemes ízt ad nekik.
Bővebben ezen a linken olvashattok erről a fűszerkeverékről.
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 1 kis fej hagyma
- 20 dkg vegyes zöldség (pl. mexikói zöldségkeverék)
- 1 evőkanál vaj
- 3 tojás
- 1 evőkanál zsír
- 1,5 dl tejföl
- Szárika Tepsis burgonya fűszerkeverék
- só
Ízlés szerint válasszunk hozzá zöldséget. Lehet akár mirelit vagy friss is, zöldborsó, zöldbab, sárgarépa, brokkoli, bármi amit szeretünk.
Lényeg, hogy enyhén sós vízben főzzük roppanósra a kis kockákra, darabokra vágott zöldséget. Tehát nem túl puhára, mert sütés közben tovább puhul majd. Szűrjük le és tegyük félre.
Közben a krumplit hámozzuk meg, vágjuk kisebb kockára. Sós vízben főzzük puhára. Közben a megtisztított, felaprított hagymát pároljuk meg a zsíron és keverjük hozzá a lecsepegtetett zöldségeket is.
A krumplit szűrjük le, törjük össze a vajjal. Szórjuk meg a fűszerkeverékkel, majd robotgép segítségével keverjük ki a tejföllel és a kettéválasztott tojások sárgájával. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd ezt is forgassuk bele a burgonyába. Végül a zöldségeket is keverjük a masszához.
Simítsuk sütőpapírral bélelt sütőformába és 200 fokra előmelegített sütőben süssük kb. negyed órán keresztül, amíg megpirul a teteje.
Szeletelhetjük késsel, vagy kiszúrhatunk belőle tetszőleges formát. Önálló ételként is fogyaszthatjuk egy tál friss salátával, de sült és grillezett húsok mellé is tökéletes köret.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése