A csirkehússal kapcsolatban pedig még kacifántosabb a történet: gyerekként imádtam a húslevesben főtt csirkeaprólékot, élen jártam a csirkeláb-csirkenyak lecuppogtatásában, a máj csak az enyém lehetett. Most rá sem bírok nézni ilyesmire. A rántott csirkecombot nagyon szerettem, aztán jött az a korszakom amikor semmi mást nem bírtam megenni csirkéből, mint a mellet. Most újra barátkozó stádiumban vagyok a combokkal. Kíváncsian várom, mikor jön el az a pont, amikor csirkeszárnyat és/vagy farhátat akarok enni. :)
Arra jöttem rá, hogy ha nem csak sima, egyszerű sült vagy rántott csirkecombról van szó, hanem különlegesebben van elkészítve, akkor szívesebben kóstolom meg az ételt. Múlt héten a Nők Lapját lapozgatva találtam egy receptet Vrábel Krisztinától, ami nagyon megtetszett. Egy kicsit alakítottam rajta a szám íze szerint, valamint hadrendbe állítottam a Szárika Szárnyashús fűszerkeverékemet - mert tudtam, hogy különleges ízt ad a benne lévő rengetegféle fűszer a húsnak - és úgy sütöttem meg a combokat.
Hozzávalók 1 nagy gáztepsire való adaghoz:
- 1,5 kg csirkecomb (egész, vagy külön alsó, külön felső is lehet)
- 20 dkg szeletelt bacon
- 15 dkg trappista sajt
- 1 kg burgonya
- 2-3 db alma
- 1 közepes hagyma
- Szárika Szárnyashús fűszerkeverék
- só
- őrölt bors
- olívaolaj
- fél merőkanálnyi maradék húsleves (elhagyható)
A csirkecombokat megmostam, egy műanyag tálba tettem és bőven megszórtam a fűszerkeverékkel és egy ici-pici sóval. Jól összekevertem és állni hagytam.
Amíg állt, a gáztepsimet kikentem olívaolajjal. A krumplit meghámoztam, vékony cikkekre vágtam és átöblítettem. Az almát megmostam és magházukat eltávolítva szintén vékony gerezdekre szeltem. A hagymát megtisztítottam, félbe- majd csíkokra vágtam. Ezeket a tepsi aljára rendeztem, megszórtam sóval, borssal és összekevertem.
A csirkecombok bőre alá bedugdostam egy-egy darabka trappista sajtot, majd szeletelt baconszalonnába betekertem mindegyiket. A csomagokat az alma-krumpli-hagyma tetejére ültettem.
Volt egy kis maradék húslevesem, abból egy keveset aláöntöttem, hogy minél előbb megpuhuljon minden a gőzben, majd alufóliával lefedtem a tepsit és 200 fokra előmelegített sütőbe toltam.
Kb. 40 percig sütöttem, addigra megpuhult a krumpli és a hús szinte leomlott a csontról. Az alufóliát eltávolítva grill fokozatra kapcsoltam a sütőmet és 5 perc alatt szépen megpirítottam a tetejét.
Nagyon finom, szaftos főétel lett a végeredmény, amiből anyukám kétszer is szedett (ez nagy szó) és nekem is különösen ízlett (ez még nagyobb szó!). :)
Az eredeti receptben fokhagyma is szerepelt, ha jól emlékszem, így nyugodtan kicserélhetjük a vöröshagymát fokhagymára. Valamint tovább fűszerezhetjük rozmaringágacskákkal, amelyet a csirkecombok és a gyümölcsös-zöldséges alap közé rejthetünk még sütés előtt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése