Közeleg a medvehagyma szezon, már alig várom! Nagyon szeretem ezt a növényt, az illata, az íze miatt. Na jó, igazából én mindenféle hagymát szeretek... De a medvehagyma számomra azt jelenti, hogy itt a tavasz!
A szép zöld levelekkel viszont vigyázni kell, mert könnyen összetéveszthetők egy másik tavaszi növénnyel: a gyöngyvirág leveleivel, ami mérgező! Éppen ezért, ha magunk gyűjtjük be a medvehagymát, alaposan nézzük meg, mit szedünk le, tájékozódjunk előtte a két levél közti különbségről.
Mivel a közelemben sajnos nem található természetes medvehagyma lelőhely, ezért anyukám a piacon szokta venni kosárszámra, folyamatosan, egészen addig amíg kapható. Nagy részét azonnal felhasználjuk sütikbe, levesbe, szendvicsbe, de néhány zacskóval a mélyhűtőbe is elteszünk mindig, hogy a téli időszakra is maradjon. Így bármikor el tudom készíteni például a medvehagymás pogácsát vagy ezt a tekercset.
Eleinte más tésztából készítettem a tekercset, de miután felfedeztem magamnak a pogácsa hidegen kelesztett, tejfölös tésztáját, egyesitettem a két sütit. Így sokkal puhább, lágyabb lett a végeredmény.
És most újabb magasságokba emelkedett a medvehagymás tekercs fogyasztásának élménye! Egy véletlennek köszönhetem, hogy felfedeztem: tejföl helyett joghurttal készítve még könnyebb a tészta.
Úgy történt, hogy Imi unokatesói Eszti és Miklós jöttek hozzánk néhány hete hétvégére és arra gondoltam, hogy a sok édes süti mellé sütök sósat is. Pénteken terveztem begyúrni a tésztát, amit utána egy éjszakára a hűtőben szoktam hagyni kelni. Ám amikor nekiálltam, rémülten vettem észre, hogy a tejfölös doboz alján mindössze fél decinyi tejföl van. Teljesen elfelejtettem, hogy előtte elfogyasztottuk a nagy részét egyik este héjában sült krumplihoz. A mentőötletem az volt, hogy kiegészítem joghurttal, amit ugyan salátaöntetnek szántam, de így gyorsan újraterveztem a menüt - vagyis kihagytam belőle a joghurtos salátát.
A módosított recept így néz ki:
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 1 tojás
- 25 dkg vaj
- 0,5 dl tejföl
- 1,5 dl joghurt
- 2 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- ízlés szerint só
A tejet a cukorral együtt meglangyosítottam, felfuttattam benne az élesztőt. A lisztet, a tojást, a lágy vajat, a tejfölt, a joghurtot, a sót egy nagy tálban összekevertem és hozzáadtam az élesztős tejet. Alaposan megdagasztottam, összedolgoztam. Nagyon lágy állagú tészta lett a végeredmény.
A tálat lefedtem és néhány órára a hűtőbe helyeztem. Ezután a tésztát jól átgyúrtam és ismét lefedtem., hűtőbe tettem. Reggelig nem nyúltam hozzá.
Másnap reggel gyúródeszkán kinyújtottam és egyszer meghajtogattam. Ekkor már konyhahőmérsékleten hagytam a gyúródeszkán.
Amíg a tészta pihent, elkészítettem a tölteléket.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 nagy csokor medvehagyma
- 8 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- 10 dkg krémsajt
- 3 gerezd fokhagyma
- 1,8 dl tej
A medvehagymát még fagyott állapotában felaprítottam. A vajat felhevítettem egy edényben és ezen néhány perc alatt megpároltam. Rászórtam a lisztet, elkavartam, majd felöntöttem a tejjel. Hozzáadtam a krémsajtot is. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítettem. Kevergetve közepesen sűrűre főztem.
A megkelt tésztát nagy téglalappá nyújtottam és megkentem a medvehagymás sajtkrémmel, majd a hosszabbik oldalánál fogva igyekeztem minél szorosabban feltekerni. 1 cm vastag tekercseket vágtam belőle és a vágott oldalukkal lefelé az Esztitől kapott szilikonos sütőlappal bélelt tepsibe rendeztem. A tetejüket megszórtam reszelt sajttal.
190 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöttem.
Még melegen elkezdtük enni. A tészta szinte omlott szét a kezünkben, szánkban annyira lágy volt. Természetesen, mint minden kelt tészta, ez is frissen a legfinomabb, csak vigyázni kell vele, nehogy betegre együk magunkat. Nem nagyon lehet abbahagyni...
Írj nekünk
kicsibors@indamail.hu
Gasztroblogok és gasztroblogunk
Az eddigiek
-
►
2019
(14)
- ► szeptember (3)
-
►
2018
(41)
- ► szeptember (2)
-
►
2016
(93)
- ► szeptember (9)
-
►
2015
(149)
- ► szeptember (16)
-
▼
2014
(149)
- ► szeptember (13)
-
▼
február
(16)
- Medvehagymás tekercs
- Csirkemájas rizottó
- Sajtkrémleves
- Rizsfelfújt (rizskoch)
- Húsos töltött zsemle sajtmártással
- Szójaszószos pirított tészta zöldségekkel
- Szalagos farsangi fánk
- Vendégváró sütemény
- 4 héten át tartó játéksorozat - 4 különböző ajándé...
- Káposztaleves diéta
- Jótékonysági sütiakció - ajándékért
- Kávés hókifli
- 4 héten át tartó játéksorozat - 4 különböző ajándé...
- Zöldborsós csirkemell
- Mandulás - csokis linzervirágok
- Csokis korongok
-
►
2013
(142)
- ► szeptember (13)
Címkék
a férfi főz
(6)
Abaújszántó
(2)
advent
(1)
áfonya
(5)
alma
(31)
almapaprika
(1)
Anno Taverna
(2)
anyák napja
(10)
Árnyas Étterem
(1)
árpagyöngy
(1)
aszalt
(1)
aszalt gyümölcs
(10)
aszalt paradicsom
(2)
aszalt szilva
(2)
bab
(9)
baba-és gyerekbarát helyek
(3)
babapiskóta
(6)
babérlevél
(3)
bacon
(12)
Balatonszárszó
(3)
balzsamecet
(1)
bambuszrügy
(1)
banán
(6)
barátok
(14)
bazsalikom
(9)
Bee
(2)
befőzés
(33)
befőzőcukor
(3)
bejgli
(4)
bélszín
(1)
bemutatkozás
(1)
Benő
(5)
birsalma
(1)
bodza
(1)
bodzavirág
(1)
Bognár Tészta
(1)
bogrács
(3)
bor
(15)
borkóstoló
(1)
bormustra
(2)
borókabogyó
(1)
borsó
(19)
brokkoli
(4)
Buffalo Steak House
(2)
bulgur
(5)
búzadara
(13)
búzasikér
(3)
cékla
(4)
chili
(15)
citrom
(25)
citromhéj
(2)
citronát
(1)
cukkini
(23)
cukor
(10)
cukormentes
(3)
cukrászdaajánló
(2)
Czabán Samu Általános Iskola
(1)
család
(39)
csemege uborka
(6)
cserépedény
(4)
cseresznye
(2)
csicseriborsó
(1)
csirke
(12)
csirkecomb
(13)
csirkemáj
(3)
csirkemell
(33)
csirkeszárny
(1)
csoki
(35)
csokikóstoló
(1)
csont
(1)
csülök
(5)
dagadó
(1)
darált hús
(31)
darált keksz
(11)
Dávid
(5)
Delikát
(2)
desszert
(179)
Detki Keksz
(1)
diéta
(4)
dió
(31)
Dorottya Emma
(12)
Dr. Oetker
(4)
ecet
(9)
Ed.Haas Hungaria Kft.
(1)
édes
(231)
édesburgonya
(2)
édesítőszer
(5)
egyedényes
(1)
emlék
(1)
eper
(27)
Epermester Pincészet
(2)
Erdély
(6)
esküvő
(1)
Eszti
(13)
étcsoki
(24)
étteremajánló
(7)
etyek
(1)
fácán
(1)
Facebook
(42)
fagyi
(4)
fahéj
(37)
fánk
(16)
farsang
(2)
fasírt
(8)
fehérbor
(5)
fehérborecet
(1)
fehércsokoládé
(7)
fehérrépa
(14)
feketeribizli
(1)
Ferrero Rocher
(1)
filmajánló
(1)
fokhagyma
(51)
Foodpanda
(1)
főétel
(208)
főzelék
(9)
főzés nélkül
(2)
Frakk
(7)
füge
(3)
füstölt hús
(10)
füstölt sajt
(7)
fűszer
(10)
fűszerpapír
(1)
gabonapehely
(1)
gasztrosétány
(1)
gersli
(1)
gesztenye
(10)
Giber János
(1)
gomba
(30)
gombóc
(2)
grill
(5)
gyors
(11)
gyömbér
(6)
gyöngyhagyma
(1)
gyümölcs
(6)
hagyma
(50)
Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda
(1)
Herbatea Manufaktúra
(2)
hidegtál
(19)
hurka
(1)
húsvét
(24)
indiai
(1)
Iszkáz
(8)
ital
(6)
Ízőrzők
(3)
játék
(41)
jázmin rizs
(2)
jégkrém
(1)
jégsaláta
(2)
joghurt
(17)
jótékonysági akció
(1)
Judit
(22)
juharszirup
(1)
juhtúró
(1)
Julia Child
(1)
kacsa
(3)
kacsacomb
(2)
kacsamáj
(1)
kacsamell
(1)
kakaó
(35)
kakukkfű
(5)
kalács
(10)
kaliforniai paprika
(7)
kamra
(3)
kápia paprika
(2)
kapor
(9)
káposzta
(16)
karácsony
(58)
karaj
(11)
karalábé
(9)
karamell
(6)
karfiol
(10)
kávé
(13)
kávézóajánló
(1)
keksz
(9)
kelbimbó
(1)
kelkáposzta
(9)
kelt tészta
(64)
kenyér
(15)
kerti parti
(8)
ketchup
(3)
kifli
(5)
kivi
(1)
Knorr
(3)
kókusz
(7)
kóla
(1)
kolbász
(25)
kolbásztök
(1)
kompót
(3)
koriandermag
(2)
Koronás Cukor
(7)
koszorú
(1)
kovász
(1)
köles
(1)
köret
(39)
körte
(4)
köszönet
(2)
krémleves
(11)
krémsajt
(10)
krumpli
(53)
kukorica
(10)
kukoricadara
(1)
kuszkusz
(1)
lángos
(6)
lasagna
(2)
lecsó
(1)
Léda Cukrászda és Kávéház
(1)
lekvár
(42)
lencse
(1)
lenmag
(3)
lestyán
(1)
leveles tészta
(14)
leves
(46)
levesbetét
(1)
lilahagyma
(22)
lime
(5)
linzer
(9)
Maggi
(1)
magkeverék
(1)
májkrém
(2)
majonéz
(10)
majoranna
(4)
mák
(14)
málna
(7)
mandula
(11)
marcipán
(5)
marhahús
(11)
mártás
(6)
mascarpone
(26)
Matyi
(2)
mazsola
(16)
medvehagyma
(6)
meggy
(13)
meggylikőr
(1)
Méhes-Mézes szörp
(25)
menta
(4)
méz
(32)
mézeskalács
(4)
mogyoró
(7)
mogyorókrém
(2)
mogyoróvaj
(1)
mortadella
(1)
mozzarella
(5)
muffin
(8)
mustár
(17)
mustármag
(1)
nápolyi
(1)
napraforgó mag
(1)
narancs
(7)
nektarin
(1)
névnap
(4)
olaj
(5)
olajbogyó
(1)
Olaszország
(1)
oldalas
(5)
oranzsát
(1)
oregano
(1)
öregtészta
(8)
őszibarack
(16)
pác
(5)
padlizsán
(7)
pagodakarfiol
(1)
palacsinta
(11)
pálinka
(2)
paprika
(46)
paprikakrém
(1)
paradicsom
(72)
Párizs
(2)
parmezán
(7)
patisszon
(3)
péksütemény
(12)
petrezselyem
(42)
piknik
(1)
pirospaprika
(3)
piskóta
(17)
pizza
(3)
pogácsa
(13)
póréhagyma
(10)
puding
(27)
pulykacomb
(2)
pulykamell
(8)
puszedli
(2)
rakott
(1)
ravioli
(1)
réteslap
(5)
ribizli
(4)
Rita
(9)
rizs
(20)
rizstészta
(1)
rozmaring
(5)
rozsliszt
(2)
rukkola
(1)
rum
(16)
rumos meggy
(6)
sajt
(52)
saláta
(26)
salátaöntet
(1)
sárgabarack
(11)
sárgadinnye
(2)
sárgarépa
(42)
savanyú káposzta
(8)
savanyúság
(5)
sertésháj
(2)
sertéshús
(46)
sertésmáj
(3)
Sigil Galéria és Kávézó
(1)
Smiley Shop Savanyúság
(1)
snidling
(5)
sonka
(27)
Sophie and Ben
(1)
Sopron
(1)
sós süti
(30)
sör
(4)
spagetti
(4)
spárga
(1)
spenót
(8)
statisztika
(1)
Stefán János
(1)
sült hús
(4)
sütemény
(4)
süti
(177)
sütőtök
(12)
sütőzacskó
(1)
szabdzsi
(1)
szakácskönyv ajánló
(8)
szalámi
(2)
szalonna
(36)
Szárika fűszer
(27)
szarvas
(1)
szeder
(1)
szegfűszeg
(10)
szénhidrát csökkentett
(7)
szerecsendió
(2)
szezámmag
(6)
szilva
(10)
szilveszter
(3)
szójaszósz
(9)
szőlő
(6)
szörp
(4)
születésnap
(14)
tangzhong
(1)
tarhonya
(2)
tarja
(7)
tárkony
(1)
tej
(16)
tejföl
(50)
tejszín
(71)
teljes kiőrlésű liszt
(7)
tepertő
(3)
tészta
(48)
tojás
(15)
tojás mentes
(1)
tojásfehérje
(10)
torma
(2)
torta
(54)
tök
(3)
tökmag
(6)
töltött
(7)
tönkölyliszt
(4)
töpörtyű
(2)
túró
(27)
túró rudi
(1)
uborka
(12)
új év
(1)
újburgonya
(8)
újhagyma
(13)
utazás
(4)
úti beszámoló
(4)
vadhús
(1)
vaj
(7)
vanília
(12)
Vép
(11)
Vidék íze
(57)
Vilma
(10)
virsli
(9)
vörösbor
(8)
zabpehely
(4)
zeller
(12)
zöldbab
(5)
zöldség
(14)
zsálya
(6)
zselatin
(11)
zsemle
(8)
Mi írjuk
Látogatóink
Oldalak
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Keresés a blogon
Facebook oldalunk
Ezeket olvastátok legtöbbször
Kapcsolódó oldalaink
Kedvenceink
Ennyiszer néztetek meg minket
Szerzői jogok
A blogon található fotók és írások saját szellemi termékeink, ettől eltérő esetben forrásmegjelöléssel látjuk el.
A blogunkon található írásainkra, fotóinkra az 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azokat bármilyen módon felhasználni a forrásmegjelölés és írásos beleegyezésünk nélkül tilos! Megsértése jogi következményt von maga után!
Nagyon jól néz ki, biztosan kipróbálom.
VálaszTörlésOlgis, milyen lett? Csak most láttam a kommentedet :(
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlés