Réges-régen tervezem már, hogy megmutatom nektek ezt a gyönyörű sütit, hiszen Erzsi néni még novemberben sütötte, amikor meglátogattuk őket Vépen. A sütit elfogyasztottuk, a képeket elkészítettem... és aztán teljesen elfelejtettem elkérni a receptet.
Egészen múlt hétig a feledés homályába merült, amikor is hétvégére jöttek hozzánk Imi unokatesójáék és Eszti kezembe nyomott egy papírt azzal, hogy "valaki küldi neked". Kinyitottam a papírt és jót mosolyogtam: anyukája volt olyan drága, hogy részletesen leírta a vendégváró sütemény receptjét.
A süti igazi különlegessége az, hogy két féle tésztát kell sütnünk hozzá. Alul és felül egy-egy kakaós, szalakális lap fogja közre a lágy piskótát, valamint a vaníliás-citromos krémrétegeket. És a tetején egy finom tojásfehérjehabos-kakaós réteg teszi teljessé az élvezetet. :)
A fentiek alapján kicsit macerásnak tűnhet az elkészítése. Valóban, kicsit időigényes, de megéri a belefektetett energia, hiszen mutatós, többszínű, többízű (citromos, kakaós, vaníliás) desszerttel várhatjuk a vendégeket.
Hozzávalók a szalakális tésztához:
- 20 dkg lisz
- 5 dkg vaj/margarin
- 5 dkg cukor
- 1 dkg szalakáli
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 tojás
- tej
Az összes hozzávalót összegyúrjuk annyi tejjel, hogy nem túl lágy, nyújtható tésztát kapjunk. Két egyenlő részre osztjuk. Az első részt egy nagyobb tepsi méretűre (kb. 30 x 32 cm), vékonyra nyújtjuk, sodrófára feltekerjük és annak segítségével átemeljük, rásimítjuk a tepsi hátoldalára. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Azonnal leborítjuk a tepsiről (ha nem megy, egy hosszú pengéjű késsel segítünk) és hagyjuk kihűlni.
Ugyanígy sütjük meg a másik tésztalapot is.
Amíg sül a második tésztalap, elkészítjük a piskótához a masszát.
Hozzávalók a piskótához:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál liszt
- 6 evőkanál cukor
- csipetnyi só
- esetleg sütőpor
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral fehéredésig, habosra keverjük.
Ezután a cukros tojássárgájába apránként beleforgatjuk a lisztet és a fehérjehabot, vigyázva hogy ez utóbbi ne nagyon törjön össze. Alaposan összevegyítjük. Ha sütőport is szeretnénk tenni a tésztába - én ritkán használok piskótához sütőport - akkor azt még az elején keverjük össze a liszttel.
Ugyanazt a tepsit kibéleljük sütőpapírral, amelynek hátoldalán a szalakális tésztát sütöttük, majd belesimítjuk a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt, tűpróbáig sütjük a piskótát. Még melegen kiborítjuk egy tálcára és lehúzzuk róla a sütőpapírt.
Hozzávalók a citromos krémhez:
- 7,5 dl tej
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg cukor
- 25 dkg vaj/margarin
- 1 citrom leve
A tejben csomómentesre keverjük a pudingport. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot és kemény pudingot főzünk belőle. Még melegen hozzáadjuk a vajat és a citrom levét és habosra keverjük.
Az első szalakális lapot tálcára rendezzük. Megkenjük a meleg, pudingos krém felével, majd ráfektetjük, kissé rányomkodjuk a piskótát. Annak a tetejére egyenletesen rákenjük a krém másik felét és beborítjuk a másik szalakális tésztalappal.
Már csak a tojáshabos-kakaós bevonó van hátra.
Hozzávalók a tojáshabhoz:
- 2 tojás fehérje
- 10 dkg porcukor
Egy lábasba körülbelül félig vizet engedünk, majd a peremén megtámasztunk egy kisebb lábast úgy hogy az alja ne érjen bele a vízbe. Forralni kezdjük. Amint forr, a tojásfehérjét és a cukrot beletesszük a kisebb lábasba és habverővel kemény habbá verjük, tulajdonképpen gőz felett megfőzzük.
Hozzávalók a kakaós mázhoz:
- 20 dkg porcukor
- 2 dkg kakaó
- 3 evőkanál forró víz
A porcukrot és a kakaót a forró vízzel csomómentesre keverjük
A sütemény tetejére rásimítjuk a tojásfehérje habot, annak a tetejére pedig a kakaós mázt. Villával vonalakat húzogatunk bele, tulajdonképpen összevegyítjük.
Tálalás előtt 1 napig hűvös helyen tároljuk, majd szépen felszeleteljük.
Erzsi néni tanácsai:
- A vaníliás krémet még melegen kenjük rá a tésztákra, így a szalakális lap hamarabb megpuhul.
- A tojásfehérje habot és a kakaós mázt mindegy milyen sorrendben kenjük a tetejére, így is-úgy is össze tudjuk vegyíteni egymással.
Köszönjük szépen a receptet! :)
Írj nekünk
kicsibors@indamail.hu
Gasztroblogok és gasztroblogunk
Az eddigiek
-
►
2019
(14)
- ► szeptember (3)
-
►
2018
(41)
- ► szeptember (2)
-
►
2016
(93)
- ► szeptember (9)
-
►
2015
(149)
- ► szeptember (16)
-
▼
2014
(149)
- ► szeptember (13)
-
▼
február
(16)
- Medvehagymás tekercs
- Csirkemájas rizottó
- Sajtkrémleves
- Rizsfelfújt (rizskoch)
- Húsos töltött zsemle sajtmártással
- Szójaszószos pirított tészta zöldségekkel
- Szalagos farsangi fánk
- Vendégváró sütemény
- 4 héten át tartó játéksorozat - 4 különböző ajándé...
- Káposztaleves diéta
- Jótékonysági sütiakció - ajándékért
- Kávés hókifli
- 4 héten át tartó játéksorozat - 4 különböző ajándé...
- Zöldborsós csirkemell
- Mandulás - csokis linzervirágok
- Csokis korongok
-
►
2013
(142)
- ► szeptember (13)
Címkék
a férfi főz
(6)
Abaújszántó
(2)
advent
(1)
áfonya
(5)
alma
(31)
almapaprika
(1)
Anno Taverna
(2)
anyák napja
(10)
Árnyas Étterem
(1)
árpagyöngy
(1)
aszalt
(1)
aszalt gyümölcs
(10)
aszalt paradicsom
(2)
aszalt szilva
(2)
bab
(9)
baba-és gyerekbarát helyek
(3)
babapiskóta
(6)
babérlevél
(3)
bacon
(12)
Balatonszárszó
(3)
balzsamecet
(1)
bambuszrügy
(1)
banán
(6)
barátok
(14)
bazsalikom
(9)
Bee
(2)
befőzés
(33)
befőzőcukor
(3)
bejgli
(4)
bélszín
(1)
bemutatkozás
(1)
Benő
(5)
birsalma
(1)
bodza
(1)
bodzavirág
(1)
Bognár Tészta
(1)
bogrács
(3)
bor
(15)
borkóstoló
(1)
bormustra
(2)
borókabogyó
(1)
borsó
(19)
brokkoli
(4)
Buffalo Steak House
(2)
bulgur
(5)
búzadara
(13)
búzasikér
(3)
cékla
(4)
chili
(15)
citrom
(25)
citromhéj
(2)
citronát
(1)
cukkini
(23)
cukor
(10)
cukormentes
(3)
cukrászdaajánló
(2)
Czabán Samu Általános Iskola
(1)
család
(39)
csemege uborka
(6)
cserépedény
(4)
cseresznye
(2)
csicseriborsó
(1)
csirke
(12)
csirkecomb
(13)
csirkemáj
(3)
csirkemell
(33)
csirkeszárny
(1)
csoki
(35)
csokikóstoló
(1)
csont
(1)
csülök
(5)
dagadó
(1)
darált hús
(31)
darált keksz
(11)
Dávid
(5)
Delikát
(2)
desszert
(179)
Detki Keksz
(1)
diéta
(4)
dió
(31)
Dorottya Emma
(12)
Dr. Oetker
(4)
ecet
(9)
Ed.Haas Hungaria Kft.
(1)
édes
(231)
édesburgonya
(2)
édesítőszer
(5)
egyedényes
(1)
emlék
(1)
eper
(27)
Epermester Pincészet
(2)
Erdély
(6)
esküvő
(1)
Eszti
(13)
étcsoki
(24)
étteremajánló
(7)
etyek
(1)
fácán
(1)
Facebook
(42)
fagyi
(4)
fahéj
(37)
fánk
(16)
farsang
(2)
fasírt
(8)
fehérbor
(5)
fehérborecet
(1)
fehércsokoládé
(7)
fehérrépa
(14)
feketeribizli
(1)
Ferrero Rocher
(1)
filmajánló
(1)
fokhagyma
(51)
Foodpanda
(1)
főétel
(208)
főzelék
(9)
főzés nélkül
(2)
Frakk
(7)
füge
(3)
füstölt hús
(10)
füstölt sajt
(7)
fűszer
(10)
fűszerpapír
(1)
gabonapehely
(1)
gasztrosétány
(1)
gersli
(1)
gesztenye
(10)
Giber János
(1)
gomba
(30)
gombóc
(2)
grill
(5)
gyors
(11)
gyömbér
(6)
gyöngyhagyma
(1)
gyümölcs
(6)
hagyma
(50)
Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda
(1)
Herbatea Manufaktúra
(2)
hidegtál
(19)
hurka
(1)
húsvét
(24)
indiai
(1)
Iszkáz
(8)
ital
(6)
Ízőrzők
(3)
játék
(41)
jázmin rizs
(2)
jégkrém
(1)
jégsaláta
(2)
joghurt
(17)
jótékonysági akció
(1)
Judit
(22)
juharszirup
(1)
juhtúró
(1)
Julia Child
(1)
kacsa
(3)
kacsacomb
(2)
kacsamáj
(1)
kacsamell
(1)
kakaó
(35)
kakukkfű
(5)
kalács
(10)
kaliforniai paprika
(7)
kamra
(3)
kápia paprika
(2)
kapor
(9)
káposzta
(16)
karácsony
(58)
karaj
(11)
karalábé
(9)
karamell
(6)
karfiol
(10)
kávé
(13)
kávézóajánló
(1)
keksz
(9)
kelbimbó
(1)
kelkáposzta
(9)
kelt tészta
(64)
kenyér
(15)
kerti parti
(8)
ketchup
(3)
kifli
(5)
kivi
(1)
Knorr
(3)
kókusz
(7)
kóla
(1)
kolbász
(25)
kolbásztök
(1)
kompót
(3)
koriandermag
(2)
Koronás Cukor
(7)
koszorú
(1)
kovász
(1)
köles
(1)
köret
(39)
körte
(4)
köszönet
(2)
krémleves
(11)
krémsajt
(10)
krumpli
(53)
kukorica
(10)
kukoricadara
(1)
kuszkusz
(1)
lángos
(6)
lasagna
(2)
lecsó
(1)
Léda Cukrászda és Kávéház
(1)
lekvár
(42)
lencse
(1)
lenmag
(3)
lestyán
(1)
leveles tészta
(14)
leves
(46)
levesbetét
(1)
lilahagyma
(22)
lime
(5)
linzer
(9)
Maggi
(1)
magkeverék
(1)
májkrém
(2)
majonéz
(10)
majoranna
(4)
mák
(14)
málna
(7)
mandula
(11)
marcipán
(5)
marhahús
(11)
mártás
(6)
mascarpone
(26)
Matyi
(2)
mazsola
(16)
medvehagyma
(6)
meggy
(13)
meggylikőr
(1)
Méhes-Mézes szörp
(25)
menta
(4)
méz
(32)
mézeskalács
(4)
mogyoró
(7)
mogyorókrém
(2)
mogyoróvaj
(1)
mortadella
(1)
mozzarella
(5)
muffin
(8)
mustár
(17)
mustármag
(1)
nápolyi
(1)
napraforgó mag
(1)
narancs
(7)
nektarin
(1)
névnap
(4)
olaj
(5)
olajbogyó
(1)
Olaszország
(1)
oldalas
(5)
oranzsát
(1)
oregano
(1)
öregtészta
(8)
őszibarack
(16)
pác
(5)
padlizsán
(7)
pagodakarfiol
(1)
palacsinta
(11)
pálinka
(2)
paprika
(46)
paprikakrém
(1)
paradicsom
(72)
Párizs
(2)
parmezán
(7)
patisszon
(3)
péksütemény
(12)
petrezselyem
(42)
piknik
(1)
pirospaprika
(3)
piskóta
(17)
pizza
(3)
pogácsa
(13)
póréhagyma
(10)
puding
(27)
pulykacomb
(2)
pulykamell
(8)
puszedli
(2)
rakott
(1)
ravioli
(1)
réteslap
(5)
ribizli
(4)
Rita
(9)
rizs
(20)
rizstészta
(1)
rozmaring
(5)
rozsliszt
(2)
rukkola
(1)
rum
(16)
rumos meggy
(6)
sajt
(52)
saláta
(26)
salátaöntet
(1)
sárgabarack
(11)
sárgadinnye
(2)
sárgarépa
(42)
savanyú káposzta
(8)
savanyúság
(5)
sertésháj
(2)
sertéshús
(46)
sertésmáj
(3)
Sigil Galéria és Kávézó
(1)
Smiley Shop Savanyúság
(1)
snidling
(5)
sonka
(27)
Sophie and Ben
(1)
Sopron
(1)
sós süti
(30)
sör
(4)
spagetti
(4)
spárga
(1)
spenót
(8)
statisztika
(1)
Stefán János
(1)
sült hús
(4)
sütemény
(4)
süti
(177)
sütőtök
(12)
sütőzacskó
(1)
szabdzsi
(1)
szakácskönyv ajánló
(8)
szalámi
(2)
szalonna
(36)
Szárika fűszer
(27)
szarvas
(1)
szeder
(1)
szegfűszeg
(10)
szénhidrát csökkentett
(7)
szerecsendió
(2)
szezámmag
(6)
szilva
(10)
szilveszter
(3)
szójaszósz
(9)
szőlő
(6)
szörp
(4)
születésnap
(14)
tangzhong
(1)
tarhonya
(2)
tarja
(7)
tárkony
(1)
tej
(16)
tejföl
(50)
tejszín
(71)
teljes kiőrlésű liszt
(7)
tepertő
(3)
tészta
(48)
tojás
(15)
tojás mentes
(1)
tojásfehérje
(10)
torma
(2)
torta
(54)
tök
(3)
tökmag
(6)
töltött
(7)
tönkölyliszt
(4)
töpörtyű
(2)
túró
(27)
túró rudi
(1)
uborka
(12)
új év
(1)
újburgonya
(8)
újhagyma
(13)
utazás
(4)
úti beszámoló
(4)
vadhús
(1)
vaj
(7)
vanília
(12)
Vép
(11)
Vidék íze
(57)
Vilma
(10)
virsli
(9)
vörösbor
(8)
zabpehely
(4)
zeller
(12)
zöldbab
(5)
zöldség
(14)
zsálya
(6)
zselatin
(11)
zsemle
(8)
Mi írjuk
Látogatóink
Oldalak
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Keresés a blogon
Facebook oldalunk
Ezeket olvastátok legtöbbször
Kapcsolódó oldalaink
Kedvenceink
Ennyiszer néztetek meg minket
Szerzői jogok
A blogon található fotók és írások saját szellemi termékeink, ettől eltérő esetben forrásmegjelöléssel látjuk el.
A blogunkon található írásainkra, fotóinkra az 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azokat bármilyen módon felhasználni a forrásmegjelölés és írásos beleegyezésünk nélkül tilos! Megsértése jogi következményt von maga után!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése