2014. február 1.

Csokis korongok

Annyira örülök, hogy anyukám megsütötte ezt a kiadós teasüteményt karácsonyra! Több szempontból is szimpatikus volt számomra: csoki van a közepén, dobozban tárolva sokáig eláll és ráadásul finom, omlós. Formája Emma néni mézespuszedlijére hasonlít, de annál sokkal-sokkal puhább már rögtön a sütés után is. Viszont a méz, a gyömbér, a fahéj és a szerecsendió miatt ennek a sütinek is kellemes, fűszeres íze van.


A receptet a Vidék Íze magazin decemberi számában találta meg anyukám és a hónap közepén meg is sütötte a korongokat. Az utolsó darabot január közepén ettem meg, szerintem akkor finomabb volt mint frissen. El is gondolkodtam rajta, hogy érdemes lenne 1-2 adaggal elkészíteni és fémdobozban tárolni, hogy ha váratlan vendégek érkeznek hozzánk, akkor legyen mivel megkínálni őket.

Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg puha vaj
- 4,5 dkg barna cukor
- fél kávéskanál őrölt gyömbér
- fél kávéskanál őrölt fahéj
- 1 csipet reszelt szerecsendió
- fél csomag sütőpor
- csipetnyi só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál méz
- 1 tojás

+ a tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- kristálycukor


A lisztet a fűszerekkel, a sütőporral és a sóval elvegyítjük. A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojással és a mézzel. Apránként hozzáadjuk a lisztes keveréket, jól összedolgozzuk, deszkán vagy a tálban összegyúrjuk.

A tésztát legalább két órára hűtőbe tesszük pihenni.

Ezután kis diónyi gömböket formázunk belőle, és minden gömböt megforgatunk egy tálkába öntött kristálycukorban. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, nem túl közel egymáshoz. Ujjunkkal benyomjuk a gömbök közepét.

175 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt készre sütjük. Még forrón ismét benyomjuk a közepét. Amíg hűl, a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk és amint kihűlt a süti, a közepébe belecsorgatjuk a csokit.


A legtöbb időt a tészta pihentetése jelenti, de addig beütemezhetünk más munkát: takarítást, ebédfőzést, vagy éppen mi is pihenhetünk a sütivel együtt. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése