2014. február 10.

Kávés hókifli

Egy olyan süti receptje következik, ami a linzerekhez hasonlóan annál finomabb, minél tovább áll lezárt dobozban. Érdemes legalább 1 héttel a fogyasztás előtt elkészíteni - így legalább nem aznap kell kapkodni, amikor a vendégek érkeznek - és a család elől jól eldugva tárolni. Veszélyes, ha valaki rátalál, mert ezek a pici kiflik etetik magukat és villámgyorsan elfogynak.


A recept a tavaly decemberi Blikk Nők Konyha magazinban jelent meg, a süti fotója szerepelt a címlapon. És annyira jól nézett ki, hogy apukámnak rögtön ki lett adva a feladat: süsse meg karácsonyra. Szerencsére annyira egyszerű az elkészítése, hogy a sok egyéb süti mellett talán még felüdülést is jelentett neki ezzel foglalkozni.

Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 6 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál instant kávé
- 2 tojás sárgája
- 15 dkg liszt
+ a szóráshoz: porcukor

A fenti mennyiségből kb. 30 db kis kifli készül, attól függően, hogy mekkorára szeretnénk formázni.


A puha vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a kávét és a tojássárgáját kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és alaposan összegyúrjuk.

Folpackba csomagolva legalább 1 órára hűtőbe tesszük a tésztát.

Ezután három részre osztjuk, majd további 10-10 nagyjából egyforma darabkára. Ezeket hengerré formázzuk és félhold alakban meghajlítjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Amint elkészült, hagyjuk kihűlni. Végül jó vastagon megszórjuk porcukorral és fém dobozba zárjuk a kifliket.


Nekem nagyon ízlett. Kellemes, enyhe kávéíze volt, és körülbelül két heti dobozban álldogálás után finom omlós állagú lett. Azon gondolkodtam, hogy instant kávé helyett lefőzött kávét is lehetne önteni bele, természetesen ekkor egy kicsit több liszttel kellene összedolgozni. Kipróbálom majd így is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése