Éppen ideje, hogy beillesszem a többi pogácsareceptünk közé.
Eddig a következőket találhatjátok meg oldalunkon:
- krumplis pogácsa
- malacka pogácsa
- medvehagymás pogácsa
- tökmagos pogácsa
És még mindig hiányérzetem van. Ugyanis anyukám sajtos pogácsája, amit annyira szeretünk, nincs a listán. Valamint apukám krumplis pogácsatekercse sincs. Nem is értem, hogyan maradhattak el, hiszen ezek fordulnak elő leggyakrabban nálunk. Sürgősen pótolnunk kell.
Most pedig a tepertős pogácsa receptje következik.
Hozzávalók:
- 80 dkg liszt
- 25 dkg vajat
- 5 dkg élesztő
- 45 dkg tejföl
- 2-3 teáskanál só
- 1 kávéskanál cukor
- 2 tojás + a tetejére
- 1 dl tej
- 15-20 dkg tepertő
- őrölt bors
A tepertőt daráljuk le és tegyük félre egy edényben.
A tejben keverjük el a cukrot, langyosítsuk meg és futtassuk fel benne az élesztőt. A lisztet, lágy vajat, tejfölt, tojást, sót tegyük egy nagy keverőtálba, öntsük hozzá az élesztős tejet is és gyúrjuk össze az egészet, dagasszuk addig, amíg a tészta hólyagos lesz.
Takarjuk le az edényt és meleg helyen kelesszük a tésztát kb. 45 percig. Ezután lisztezett deszkán nyújtsuk nagy téglalappá. Egyenletesen kenjük meg a darált töpörtyűvel, szórjuk meg őrölt borssal, majd hajtogassuk. Először a jobb oldalát 2/3-ig, majd erre rá a bal oldalát. Majd felülről lefelé 2/3-ig és végül az alját felfelé. Takarjuk le tiszta konyharuhával és kelesszük tovább.
A hajtogatást megismételhetjük kétszer-háromszor, attól függően, hogy mennyi idők van, ettől lesz leveles.
Végül nyújtsuk 2 cm vastagra a tésztát, késsel vagy a pogácsaszaggatóval vágjunk mintát a tetejébe, majd szaggassuk ki.
A pogácsákat sorakoztassuk egymás mellé sütőpapírral bélelt tepsiben, majd kenjük meg a tetejét felvert tojással. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt süssük készre.
A sok tejfölnek köszönhetően ez egy lágy, puha tésztájú tepertős pogácsa, még 2-3 nap után sem szárad ki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése