Szülinapra sütöttem néhány hete ezt a tortát és a visszajelzésekből ítélve először de nem utoljára készült el. Az én megítélésem szerint első próbálkozásnak nem volt rossz, de legközelebb még változtatok az összetételén. Egyetlen bajom volt vele - mert az íze nagyon jó lett - : az állaga. A sok krém és hab miatt nehezen lehetett szeletelni
A receptre Somikatusnál bukkantam és már a külalakja is nagyon megtetszett. Hát még amikor elolvastam, hogy csokis-habos töltelékkel készül! Reméltem, hogy az ünnepeltnek ízleni fog, mert kicsit önző módon én mindenképpen szerettem volna megkóstolni, így a szülinap remek alkalomnak tűnt erre. Szombaton ünnepeltünk, én péntek délutánra terveztem a tortasütést, gondolván hogy ha nem sikerül, akkor még legyen időm valami mást csinálni helyette.
A csokis krém elkészítésével kell kezdeni, mert ennek teljesen le kell hűlni, mielőtt felhasználnánk.
Hozzávalók a csokis krémhez:
- 4 dl habtejszín
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál cukor
- 1 csomag habfixáló
A tejszínt felforraljuk, elzárjuk a lábas alatt a gázt, beletördeljük a csokit, hozzáadjuk a cukrot és addig kevergetjük amíg a csoki teljesen felolvad. Ezután hűtőbe tesszük, lehűtjük.
Amíg hűl, elkészítjük a tortalapot és a gesztenyés habot.
Hozzávalók a tortalaphoz:
- 4 tojás
- 5 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 csomag sütőpor
- 4 evőkanál víz
- 4 evőkanál olaj
A tojásokat egy tálba ütjük, nem választjuk szét a sárgáját és a fehérjét. Hozzáadjuk a cukrot és habosra kikeverjük. Beleöntjük a vizet és az olajat, tovább kavarjuk. A lisztet a kakaóporral és sütőporral összevegyítjük és apránként beledolgozzuk a tojásos masszába.
Kivajazunk-lisztezünk vagy sütőpapírral kibélelünk egy tortaformát és a tésztát beleöntve 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Tűpróbáig sütjük kb. fél óráig.
Még melegen kivesszük a sütőformából és kettévágjuk. Ez a feladat számomra nem volt könnyű, mert elég vékony lett a tortalapom. 24 cm átmérőjű tortaformában sütöttem, úgy látszik túl nagy volt ehhez a mennyiséghez. Végül sikerült elvágnom. Az alsó felét arra a tálra tettem, amin tálalni akartam a tortát, a felsőt pedig egy tálcára. Hagytam kihűlni a tésztát.
Hozzávalók a gesztenyés habhoz:
- 4 dl tejszín
- 20 dkg gesztenyemassza
- 1 evőkanál cukor
- 2 csomag habfixáló
A tejszínt a cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük. A gesztenyemasszát krumplinyomón áttörjük és hozzákeverjük a habhoz.
A torta összeállításához kell még:
- 15 dkg kerek babapiskóta (piskótakorong)
- 1 üveg magozott meggybefőtt a levével együtt
+ díszítéshez 5 dkg gesztenyemassza
Mielőtt elkezdenénk összeállítani a tortát:
- a gesztenyemasszát törjük át krumplinyomón
- a meggyet szűrjük le és a levét fogjuk fel egy tálban
- tegyünk félre néhány szem meggyet
- a lehűtött csokis tejszínt egy csomag habfixáló felhasználásával verjük kemény habbá
- a gesztenyés habból vegyünk ki és tegyünk félre az egyharmadát
A tálra rendezett tortalapot megkenjük a csokis krém kétharmadával. A piskótakorongok felét egyesével belemártogatjuk a meggybefőtt levébe és kirakjuk vele a csokis krém tetejét. Ezt megszórjuk a meggybefőtt felével. A gesztenyés hab felét rásimítjuk majd egy újabb réteg meggylébe mártott piskótakorong jön és a maradék meggybefőtt. Végül beterítjük a második rész gesztenyés habbal és óvatosan ráemeljük a tortalap másik felét.
A tetejére egyenletesen rákenjük a csokis krémet, az oldalát pedig a gesztenyés habbal vonjuk be, ebből hagyunk még díszítésre is. Habrózsákat nyomunk rá, egy-egy szem meggyet ültetünk a közepükbe és az áttört gesztenyemasszát is elrendezzük rajta.
Tálalásig néhány órára vagy akár egy napra hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
Legközelebb a tejszínes gesztenyehabot fogom másképp készíteni. Talán valamilyen pudingos vagy vajas krémmel helyettesítem majd, úgy talán szebben szeletelhető változatot tudok kihozni belőle.
Aki viszont szereti a tejszínhabos krémeket, annak mindenképpen ajánlom ezt a változatot, hiszen egy nagyon könnyed sütemény lett a végeredmény.
Írj nekünk
kicsibors@indamail.hu
Gasztroblogok és gasztroblogunk
Az eddigiek
-
►
2019
(14)
- ► szeptember (3)
-
►
2018
(41)
- ► szeptember (2)
-
►
2016
(93)
- ► szeptember (9)
-
►
2015
(149)
- ► szeptember (16)
-
►
2013
(142)
- ► szeptember (13)
Címkék
a férfi főz
(6)
Abaújszántó
(2)
advent
(1)
áfonya
(5)
alma
(31)
almapaprika
(1)
Anno Taverna
(2)
anyák napja
(10)
Árnyas Étterem
(1)
árpagyöngy
(1)
aszalt
(1)
aszalt gyümölcs
(10)
aszalt paradicsom
(2)
aszalt szilva
(2)
bab
(9)
baba-és gyerekbarát helyek
(3)
babapiskóta
(6)
babérlevél
(3)
bacon
(12)
Balatonszárszó
(3)
balzsamecet
(1)
bambuszrügy
(1)
banán
(6)
barátok
(14)
bazsalikom
(9)
Bee
(2)
befőzés
(33)
befőzőcukor
(3)
bejgli
(4)
bélszín
(1)
bemutatkozás
(1)
Benő
(5)
birsalma
(1)
bodza
(1)
bodzavirág
(1)
Bognár Tészta
(1)
bogrács
(3)
bor
(15)
borkóstoló
(1)
bormustra
(2)
borókabogyó
(1)
borsó
(19)
brokkoli
(4)
Buffalo Steak House
(2)
bulgur
(5)
búzadara
(13)
búzasikér
(3)
cékla
(4)
chili
(15)
citrom
(25)
citromhéj
(2)
citronát
(1)
cukkini
(23)
cukor
(10)
cukormentes
(3)
cukrászdaajánló
(2)
Czabán Samu Általános Iskola
(1)
család
(39)
csemege uborka
(6)
cserépedény
(4)
cseresznye
(2)
csicseriborsó
(1)
csirke
(12)
csirkecomb
(13)
csirkemáj
(3)
csirkemell
(33)
csirkeszárny
(1)
csoki
(35)
csokikóstoló
(1)
csont
(1)
csülök
(5)
dagadó
(1)
darált hús
(31)
darált keksz
(11)
Dávid
(5)
Delikát
(2)
desszert
(179)
Detki Keksz
(1)
diéta
(4)
dió
(31)
Dorottya Emma
(12)
Dr. Oetker
(4)
ecet
(9)
Ed.Haas Hungaria Kft.
(1)
édes
(231)
édesburgonya
(2)
édesítőszer
(5)
egyedényes
(1)
emlék
(1)
eper
(27)
Epermester Pincészet
(2)
Erdély
(6)
esküvő
(1)
Eszti
(13)
étcsoki
(24)
étteremajánló
(7)
etyek
(1)
fácán
(1)
Facebook
(42)
fagyi
(4)
fahéj
(37)
fánk
(16)
farsang
(2)
fasírt
(8)
fehérbor
(5)
fehérborecet
(1)
fehércsokoládé
(7)
fehérrépa
(14)
feketeribizli
(1)
Ferrero Rocher
(1)
filmajánló
(1)
fokhagyma
(51)
Foodpanda
(1)
főétel
(208)
főzelék
(9)
főzés nélkül
(2)
Frakk
(7)
füge
(3)
füstölt hús
(10)
füstölt sajt
(7)
fűszer
(10)
fűszerpapír
(1)
gabonapehely
(1)
gasztrosétány
(1)
gersli
(1)
gesztenye
(10)
Giber János
(1)
gomba
(30)
gombóc
(2)
grill
(5)
gyors
(11)
gyömbér
(6)
gyöngyhagyma
(1)
gyümölcs
(6)
hagyma
(50)
Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda
(1)
Herbatea Manufaktúra
(2)
hidegtál
(19)
hurka
(1)
húsvét
(24)
indiai
(1)
Iszkáz
(8)
ital
(6)
Ízőrzők
(3)
játék
(41)
jázmin rizs
(2)
jégkrém
(1)
jégsaláta
(2)
joghurt
(17)
jótékonysági akció
(1)
Judit
(22)
juharszirup
(1)
juhtúró
(1)
Julia Child
(1)
kacsa
(3)
kacsacomb
(2)
kacsamáj
(1)
kacsamell
(1)
kakaó
(35)
kakukkfű
(5)
kalács
(10)
kaliforniai paprika
(7)
kamra
(3)
kápia paprika
(2)
kapor
(9)
káposzta
(16)
karácsony
(58)
karaj
(11)
karalábé
(9)
karamell
(6)
karfiol
(10)
kávé
(13)
kávézóajánló
(1)
keksz
(9)
kelbimbó
(1)
kelkáposzta
(9)
kelt tészta
(64)
kenyér
(15)
kerti parti
(8)
ketchup
(3)
kifli
(5)
kivi
(1)
Knorr
(3)
kókusz
(7)
kóla
(1)
kolbász
(25)
kolbásztök
(1)
kompót
(3)
koriandermag
(2)
Koronás Cukor
(7)
koszorú
(1)
kovász
(1)
köles
(1)
köret
(39)
körte
(4)
köszönet
(2)
krémleves
(11)
krémsajt
(10)
krumpli
(53)
kukorica
(10)
kukoricadara
(1)
kuszkusz
(1)
lángos
(6)
lasagna
(2)
lecsó
(1)
Léda Cukrászda és Kávéház
(1)
lekvár
(42)
lencse
(1)
lenmag
(3)
lestyán
(1)
leveles tészta
(14)
leves
(46)
levesbetét
(1)
lilahagyma
(22)
lime
(5)
linzer
(9)
Maggi
(1)
magkeverék
(1)
májkrém
(2)
majonéz
(10)
majoranna
(4)
mák
(14)
málna
(7)
mandula
(11)
marcipán
(5)
marhahús
(11)
mártás
(6)
mascarpone
(26)
Matyi
(2)
mazsola
(16)
medvehagyma
(6)
meggy
(13)
meggylikőr
(1)
Méhes-Mézes szörp
(25)
menta
(4)
méz
(32)
mézeskalács
(4)
mogyoró
(7)
mogyorókrém
(2)
mogyoróvaj
(1)
mortadella
(1)
mozzarella
(5)
muffin
(8)
mustár
(17)
mustármag
(1)
nápolyi
(1)
napraforgó mag
(1)
narancs
(7)
nektarin
(1)
névnap
(4)
olaj
(5)
olajbogyó
(1)
Olaszország
(1)
oldalas
(5)
oranzsát
(1)
oregano
(1)
öregtészta
(8)
őszibarack
(16)
pác
(5)
padlizsán
(7)
pagodakarfiol
(1)
palacsinta
(11)
pálinka
(2)
paprika
(46)
paprikakrém
(1)
paradicsom
(72)
Párizs
(2)
parmezán
(7)
patisszon
(3)
péksütemény
(12)
petrezselyem
(42)
piknik
(1)
pirospaprika
(3)
piskóta
(17)
pizza
(3)
pogácsa
(13)
póréhagyma
(10)
puding
(27)
pulykacomb
(2)
pulykamell
(8)
puszedli
(2)
rakott
(1)
ravioli
(1)
réteslap
(5)
ribizli
(4)
Rita
(9)
rizs
(20)
rizstészta
(1)
rozmaring
(5)
rozsliszt
(2)
rukkola
(1)
rum
(16)
rumos meggy
(6)
sajt
(52)
saláta
(26)
salátaöntet
(1)
sárgabarack
(11)
sárgadinnye
(2)
sárgarépa
(42)
savanyú káposzta
(8)
savanyúság
(5)
sertésháj
(2)
sertéshús
(46)
sertésmáj
(3)
Sigil Galéria és Kávézó
(1)
Smiley Shop Savanyúság
(1)
snidling
(5)
sonka
(27)
Sophie and Ben
(1)
Sopron
(1)
sós süti
(30)
sör
(4)
spagetti
(4)
spárga
(1)
spenót
(8)
statisztika
(1)
Stefán János
(1)
sült hús
(4)
sütemény
(4)
süti
(177)
sütőtök
(12)
sütőzacskó
(1)
szabdzsi
(1)
szakácskönyv ajánló
(8)
szalámi
(2)
szalonna
(36)
Szárika fűszer
(27)
szarvas
(1)
szeder
(1)
szegfűszeg
(10)
szénhidrát csökkentett
(7)
szerecsendió
(2)
szezámmag
(6)
szilva
(10)
szilveszter
(3)
szójaszósz
(9)
szőlő
(6)
szörp
(4)
születésnap
(14)
tangzhong
(1)
tarhonya
(2)
tarja
(7)
tárkony
(1)
tej
(16)
tejföl
(50)
tejszín
(71)
teljes kiőrlésű liszt
(7)
tepertő
(3)
tészta
(48)
tojás
(15)
tojás mentes
(1)
tojásfehérje
(10)
torma
(2)
torta
(54)
tök
(3)
tökmag
(6)
töltött
(7)
tönkölyliszt
(4)
töpörtyű
(2)
túró
(27)
túró rudi
(1)
uborka
(12)
új év
(1)
újburgonya
(8)
újhagyma
(13)
utazás
(4)
úti beszámoló
(4)
vadhús
(1)
vaj
(7)
vanília
(12)
Vép
(11)
Vidék íze
(57)
Vilma
(10)
virsli
(9)
vörösbor
(8)
zabpehely
(4)
zeller
(12)
zöldbab
(5)
zöldség
(14)
zsálya
(6)
zselatin
(11)
zsemle
(8)
Mi írjuk
Látogatóink
Oldalak
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Keresés a blogon
Facebook oldalunk
Ezeket olvastátok legtöbbször
Kapcsolódó oldalaink
Kedvenceink
Ennyiszer néztetek meg minket
Szerzői jogok
A blogon található fotók és írások saját szellemi termékeink, ettől eltérő esetben forrásmegjelöléssel látjuk el.
A blogunkon található írásainkra, fotóinkra az 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azokat bármilyen módon felhasználni a forrásmegjelölés és írásos beleegyezésünk nélkül tilos! Megsértése jogi következményt von maga után!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése