Így egy három rétegű torta mellett döntöttem, amelynek az alapját egy vékonyabb piskótalap adja, a középső részt egy vaníliapudinggal könnyített gesztenyés krém, a legfelsőt pedig tejszínhab! Sok-sok tejszínhab. Díszítésként darált keksszel vegyítettem a maradék gesztenyemasszát és gombócokat formálva belőle, kiraktam a torta tetejét.
A szeletekről nem sok jó kép készült, de ez az egy talán szemlélteti, hogy milyen is volt.
Hozzávalók a piskótához:
- 4 tojás
- 4 evőkanál cukor
- 4 evőkanál liszt
- csipetnyi só
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. Majd két részletben adagolva óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a tojásfehérje habot.
Egy kivajazott-kilisztezett 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába simítjuk a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Még melegen levesszük róla a formát és rácson hagyjuk kihűlni.
Hozzávalók a gesztenyés krémhez:
- 1,5 csomag (37,5 dkg) gesztenyemassza
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- 15 dkg vaj
A pudingporból, tejből és cukorból sűrű pudingot főzünk. (Nekem elég volt bele az 1 evőkanál cukor, hiszen a gesztenyemassza is édes volt, de aki szeretne, tehet bele többet.). Kihűtjük.
Ezután robotgéppel hozzádolgozzuk a lágy vajat és a gesztenyemasszát. Egynemű krémet keverünk belőle.
Hozzávalók a tejszínes réteghez:
- 10 g zselatin
- 2,5 dl habtejszín
- 2 evőkanál porcukor
A zselatint kevés vízbe beáztatjuk 10 percre egy kisebb lábasban. Majd kis lángon kevergetve melegíteni kezdjük. Ahogy elkezd forrni, levesszük a tűzről. A habtejszínből és a cukorból kemény habot verünk. Először csak egy evőkanálnyi tejszínhabot keverünk a meleg zselatinhoz, majd még egyet. Az így kihűtött zselatint hozzádolgozzuk a kemény tejszínhabhoz.
A kihűlt piskótalapot süteményestálra rendezzük. Szorosan körézárjük a sütőforma kapcsos keretét. A piskótát egyenletesen megkenjük a gesztenyés krémmel, majd bevonjuk a zselatinos tejszínhabbal. Egy éjszakára vagy néhány órára hűtőbe tesszük dermedni.
Másnap vagy néhány óra múlva elkészítjük a díszítést.
Hozzávalók a díszítéshez:
- 12,5 dkg gesztenyemassza
- 12,5 dkg darált keksz
- 1 evőkanál rum (vagy fél üvegcse rumaroma)
- 10 dkg lágy vaj
- szükség szerint egy kis tej
+ 2,5 dl habtejszín, 2 evőkanál porcukor, ha szükséges: 1 csomag habfixáló vagy expressz zselatin fix
A megdermedt tortáról távolítsuk el a keretet.
A habtejszínt verjük kemény habbá a cukorral (és a habfixálóval vagy zselatin fixszel) és vékonyan kenjük meg vele a torta tetejét, hogy megtapadjanak rajta a gesztenyegolyók.
A gesztenyemasszát összedolgozzuk a lágy vajjal, darált keksszel és a rumaromával. Ha nagyon nem akar összeállni, kevés tejet is dolgozzunk bele. Formáljunk a masszából tetszés szerinti nagyságú gömböket és helyezzük el a torta tetején. A kimaradt mennyiségből krumplinyomó segítségével készítsünk egy halmot a közepére. A maradék tejszínhabot töltsük nyomózsákba és díszítsük habrózsákkal a torta oldalát, tetejét.
Tálalás előtt jól hűtsük be, így szépen szeletelhető süteményt kapunk.
Kicsit elkéstem a bejegyzéssel, de még egyszer boldog anyák napját kívánok Anyukám! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése