Eszembe jutott, milyen régóta ígérem Mazsinak, hogy egyszer sütök majd neki egy sajttortát - banános és amerikai már van a blogon, az utóbbi Juditnak köszönhetően - de valahogy mindig elmaradt.
Keresve sem találhattam volna jobb alkalmat rá, mint a lánybúcsúja! Gyorsan átfutottam a receptet, minden volt otthon hozzá, így neki is állhattam.
Tehát nálam így alakul a torta.
Hozzávalók az eperraguhoz:
- 30 dkg eper
- 1,5 dl víz
- 10 dkg barna cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
Az epret megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk és egy lábasban feltesszük főni 1 dl vízzel, a cukorral és a fahéjjal. Forrástól számítva 2-3 percig főzzük, majd botmixerrel pépesítjük (nem baj ha maradnak benne nagyobb eperdarabkák). A pudingport csomómentesre keverjük a fél dl vízben és hozzáöntjük az eperhez. Kevergetve besűrítjük majd félretesszük hűlni.
Hozzávalók az alaphoz (24 cm-es tortaformához):
- 25 dkg darált keksz
- 7 dkg porcukor
- 15 dkg olvasztott vaj + a formához
A darált kekszet elvegyítjük a porcukorral, beleöntjük az olvasztott vajat és jól összegyúrjuk. Ha szükséges, 1-2 evőkanál vizet is adhatunk hozzá.
A tortaformát kikenjük vajjal és az aljába egyenletesen belenyomkodjuk a kekszes alapot. 170 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranyszínűre sütjük. A sütőből kivéve egy kanál hátával lenyomkodjuk.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 50 dkg natúr krémsajt (nálam 25 dkg mascarpone + 25 dkg krémsajt)
- 20 dkg sűrű tejföl
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 13 dkg cukor
- 4 tojás
A hozzávalókat egy mély edényben csomómentesre, alaposan kikeverjük. A masszát a kekszes alapra öntjük. Egy kanál segítségével beleszaggatjuk az eperragut. (A recept úgy írta: belecsöpögtetjük. Nálam teljesen szilárdra dermedt mire kihűlt). Ha tudjuk, a tetejét kissé széthúzkodjuk a kanállal, hogy márványos legyen.
140 fokra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt remegősre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése