Nagy kedvenceink a gyümölcsös húsételek, én már gyerekkoromban is szerettem a sült vagy rántott hús plusz alma- vagy cseresznyekompót párosítást. Szerencsére szinte csak a fantáziánk szab határt annak hogy milyen gyümölcsöket használunk az étel elkészítéséhez. A szezonális magyar gyümölcsöket kihasználva, ma már szinte egész évben találhatunk import narancsot, banánt, barackot, epret, szőlőt, és még sorolhatnám.
Ezt a receptet anyukám a 2011. októberi Vidék íze magazinban találta, amely akkor egy szüreti lapszám volt, többféle szőlős receptet tartalmazott.
Hozzávalók:
- 1 kg egész sertéscomb
- só
- őrölt bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- kb. 10 dkg zsír
- kb. 1 dl tej
- 5 evőkanál cukor
- 2 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 1 kis doboz joghurt
- 0,5 dl olaj
- 1-1 nagy fürt fehér és kék szőlő
- 1 citrom héja és leve
- 1 rúd fahéj
- csipetnyi őrölt szegfűszeg
A sertéshúst sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel. Egy tepsit kikenünk zsírral, beletesszük a húst. Kevés vizet öntünk alá és fólia alatt 150 fokra előmelegített sütőben megsütjük, majd a tepsiből kivéve kihűtjük.
Eztán lisztezett deszkára - vagy rögtön a kizsírozott tepsibe- borítjuk és széthúzogatjuk annyira, hogy a közepére ültetve a húst, bele tudjuk csomagolni. Zsírral kikent tepsibe emeljük a csomagot és megkenjük vízzel a tetejét. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.
Amíg a hús sül, elkészítjük a szőlőkompótot.
1 liter vízbe beletesszük a maradék 4 evőkanál cukrot, a fahéjat, a citrom héját és levét. Körülbelül 10 percig nagy lángon forraljuk, majd hozzáadjuk a leszemezett, megmosott szőlőt. Ezzel már csak 2-3 percig főzzük és le is vesszük a tűzről.
Az elkészült sültet felszeleteljük és a kompóttal tálaljuk. Hidegen és melegen is egyaránt finom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése