Most is egy olvasói receptet dolgoztak fel anyukámék, amely a 2013. áprilisi számban jelent meg. Elkészítették, majd kevés módosítást javasoltak hozzá nekem, így a Tepsis cinke névről át is kereszteltük. Tulajdonképpen egy dödölle-szerű burgonyás lepényben sütött húsgombócról van szó, amely nekem nagyon ízlett! Szeretem az ilyen egyszerű, hagyományos krumplis ételeket.
Hozzávalók a burgonyaágyhoz:
- 50 dkg burgonya
- 40 dkg liszt
- só
- 1 evőkanál zsír + a kenéshez
- 1 közepes vöröshagyma
A krumplit meghámozzuk, megmossuk és kockára vágva sós vízben feltesszük főni úgy, hogy egyujjnyira ellepje a víz. Közben a zsíron megpároljuk a megtisztított, felaprított hagymát.
Amint megfőtt a burgonya, nem szűrjük le, hanem a levével együtt összetörjük. Hozzáadjuk a lisztet, a hagymát és folyamatosan kevergetve további 10 percig főzzük vigyázva, hogy ne süljön le. Ha további sóra van szükség, sózzuk meg.
Egy tűzálló tálat zsírral kikenünk és belesimítjuk a krumplis masszát, tetejébe hat mélyedést készítünk.
Hozzávalók a húsgombócokhoz:
- 50 dkg darált hús
- 1 tojás
- só
- bors
- pirospaprika
- vagy a bors, pirospaprika helyett Szárika Magyaros fűszerkeverék
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
A darált húst a tojással, sóval, borssal, pirospaprikával (vagy a fűszerkeverékkel) valamint a zsemlemorzsával jó alaposan összedolgozzuk. 6 db gombócot formálunk belőle és beleültetjük a krumpliágyon formált mélyedésekbe.
A tetejére:
- tejföl
- újhagyma
- pirospaprika
Ízlés szerinti mennyiségű tejfölt elkeverünk apróra vágott újhagymával és megkenjük vele a krumplis masszát, valamint megszórhatjuk kevés pirospaprikával.
180-190 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.
Frissen és "másnaposan" is finom. Tálaláskor további tejföllel locsolhatjuk meg a tetejét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése