Könnyed, a citrom miatt frissítő ízvilágú húsétel lett a végeredmény, így azt gondoltam, hogy megengedhetem, hogy a köret ne legyen túl "kalóriaszegény". Mindenképp tésztát szerettem volna főzni mellé, ám végül azt megbolondítottam egy kis petrezselyemmel és szalonnával. Tökéletes párosítás, próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók:
- 6 szelet sertés hosszúkaraj (vagy borjúhús)
- liszt
- 3-4 friss zsályalevél
- 2 babérlevél
- 2 dl fehérbor
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál olaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb citrom héja és leve
- kevés víz ha szükséges
- só
- bors
A hússzeleteket klopfoljuk ki, vékonyra. Mindkét felét gyengén sózzuk, majd forgassuk lisztbe. Egy magasabb falú serpenyőben vagy lábasban forrósítsuk fel a vajat és az olajat. A karajszeletek mindkét oldalát süssük meg hirtelen, amíg vékony fehér réteg képződik rajtuk.
Felöntjük a borral, őrölt borssal és további sóval ízesítjük. Karikára vágott megtisztított fokhagymát, babérlevelet, apróra vágott zsályát szórunk bele. Fedő alatt kb. 10 percig főzzük.
Ezután belecsorgatjuk a citrom kifacsart levét és hozzákeverjük a reszelt citromhéjat is. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk szaftosan a húst, adhatunk hozzá kevés vizet is.
Jól kiforraljuk, rövid ideig főzzük (hamar megpuhul).
Hozzávalók a körethez:
- 35 dkg tészta
- 20 dkg húsos szalonna
- 1 csokor friss petrezselyem
- só
- víz
A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A szalonnát kicsi kockára vágjuk, egy lábasban zsírjára sütjük. Belekeverjük a tésztát, átforgatjuk-átpirítjuk. Végül hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet is.
Nincs annál nagyobb dicséret, mint amikor kétszer szed valaki az ételből. És én ezt láthattam vasárnap! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése