Anyukámék karácsonyra ismét egy különleges pulykaétellel készültek, mint ahogy az utóbbi években mindig. Előfordult már pulykamellsteak vörösboros szilvamártással és mézes sült pulyka is - ez utóbbi több karácsonyon - az ünnepi asztalon.
Most egy olyan ételt választottak a Lajos Mari konyhája című magazin téli számából, amelyet előző nap elő tudtak készíteni úgy, hogy másnap már ne legyen vele sok gond. Vagyis előkészíthettek volna...mert teljesen elfelejtették. Így a teljes munkafolyamat december 25-ére maradt. :) Fontos lett volna jól behűteni az elősütött húst és a gombapépet, de az időhiány miatt ez elmaradt. Amennyire tudták lehűtötték, de aztán haladni kellett tovább a teendőkkel. Nekünk így is nagyon ízlett.
Állítólag Wellington hercegéről, egy angol hadvezérről kapta ez az étel a nevét, aki a waterloo-i csatában is győzelmet aratott Napóleon serege felett. A herceg a napóleoni háborúkat lezáró bécsi kongresszuson az angol delegáció tagja volt. Ez egy igencsak maratoni tanácskozás volt, hiszen 1814 őszétől 1815 nyaráig tartott, de a rossznyelvek szerint nem azért mert annyira dolgoztak a királyok, fejedelmek, államfők, hanem mert rengeteget mulatoztak közben. Egymást érték a bálok, ahol hivatalosan is kikiáltották a keringőt a táncok királyának, a császárvárost pedig a bálok fővárosának. Itt és ekkor hangzott el az azóta híressé vált mondás: "Táncol a kongresszus".
De vissza Wellington hercegéhez! Hadvezérünk - mint minden más előkelőség - magával vitte Bécsbe a szakácsát és az általa készített gombás, tésztában sült bélszín aratta a legnagyobb sikert a felszolgált ételek közül, így el is keresztelték azt Wellington bélszínnek.
Bélszín helyett pulykából készül - egyszerűbben és olcsóbban - a Lajos Mari-féle változat, amely így hangzik:
Hozzávalók:
- kb. 1,5 kg egész pulykamellfilé
- 5 dkg + 8 szelet bacon / füstölt szalonna
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 + 1 evőkanál olaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 + 1 közepes fej hagyma
- 30 dkg champion gomba
- 2 evőkanál paradicsompüré
- negyed kávéskanál morzsolt kakukkfű
- 1 púpozott evőkanál finomliszt
- 1 tojás + 1 tojássárgája
- 40 dkg leveles tészta (ha 50 dkg van, az sem baj)
- só
- bors
Előző nap a húst besózzuk, késheggyel mélyen, a rostokkal párhuzamosan bemetsszük. Az 5 dkg, kisebb darabokra, valamint a meghámozott, vékony csíkokra vágott fokhagymát a hasadékokba nyomkodjuk. Vékony zsineggel átkötözzük mint a sonkát. Egy mély sütőtálba helyezzük, betakarjuk a baconszeletekkel, meglocsoljuk 2 evőkanál olajjal, aláöntjük a bort. 2 fej hagymát megtisztítunk, felkarikázunk és a hús mellé szórjuk. Az edényt lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben puhára pároljuk. Végül egy éjszakára hideg helyre tesszük.
Az 1 fej hagymát megtisztítjuk, lereszeljük és 1 evőkanál olajban megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a tisztított, apróra vágott gombát, paradicsompürét, kakukkfüvet, kevés borsot és fedő alatt kb. 10-15 percig pároljuk. Kihűtjük, majd összekeverjük a liszttel és 1 egész tojással. Ezt is hidegre tesszük egy éjszakára.
Másnap a leveles tésztát téglalap alakúra nyújtjuk - vegyük figyelembe a hús méretét - sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, hosszanti széleiből vágjunk le 1-2 csíkot, a sarkaiból pedig egy-egy kb. 10 x 10 cm-es négyzetet. A tészta közepét kenjük meg a gombás pép negyedével, fektessük rá a zsinegektől és baconszeletektől megszabadított húst és kenjük körbe a maradék péppel. Hajtsuk rá a két rövidebb majd a két hosszabb tésztaszárnyat. A bucit kenjük meg felvert tojássárgájával. Közepét díszítsük a hosszabb tésztadarabokkal - sodorjuk össze vagy csak simítsuk rá -, a többi részét pedig a levágott négyzetekből kiszaggatott különböző alakzatokkal. Ismét kenjük le a tojássárgájával. 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra-barnára sütjük kb. fél óra alatt.
Minél jobban be van hűtve a gombapép és a hús, annál jobban megtartja formáját, és annál jobban körbe tudja venni a gombakéreg a pulykamellet.
A sütés után rövid ideig pihentessük, ezután szépen szeletelhető. Salátával, zöldségkörettel, burgonyával egyaránt finom.
A fenti fotón két féle sült krumpli látható: az egyik hagyományos, sárga burgonyából a másik édesburgonyából készült.
Írj nekünk
kicsibors@indamail.hu
Gasztroblogok és gasztroblogunk
Az eddigiek
-
►
2019
(14)
- ► szeptember (3)
-
►
2018
(41)
- ► szeptember (2)
-
►
2016
(93)
- ► szeptember (9)
-
▼
2015
(149)
- ► szeptember (16)
-
▼
február
(13)
- Csörögefánk / forgácsfánk
- Kókuszos-csokoládés kalács
- Hájas papucs
- Méhes-Mézes - Egy kicsi bors közös nyereményjáték ...
- Fokhagymás sült oldalas
- Vörösboros párolt lilakáposzta
- Magyaros gombaleves
- Kolbászos-sajtkrémes tekercs
- Pulykamell Wellington módra
- Tarkedli / cseh fánk
- Marcipános tallér
- Mézes krémes
- Gesztenyés-meggyes tekercs
-
►
2014
(149)
- ► szeptember (13)
-
►
2013
(142)
- ► szeptember (13)
Címkék
a férfi főz
(6)
Abaújszántó
(2)
advent
(1)
áfonya
(5)
alma
(31)
almapaprika
(1)
Anno Taverna
(2)
anyák napja
(10)
Árnyas Étterem
(1)
árpagyöngy
(1)
aszalt
(1)
aszalt gyümölcs
(10)
aszalt paradicsom
(2)
aszalt szilva
(2)
bab
(9)
baba-és gyerekbarát helyek
(3)
babapiskóta
(6)
babérlevél
(3)
bacon
(12)
Balatonszárszó
(3)
balzsamecet
(1)
bambuszrügy
(1)
banán
(6)
barátok
(14)
bazsalikom
(9)
Bee
(2)
befőzés
(33)
befőzőcukor
(3)
bejgli
(4)
bélszín
(1)
bemutatkozás
(1)
Benő
(5)
birsalma
(1)
bodza
(1)
bodzavirág
(1)
Bognár Tészta
(1)
bogrács
(3)
bor
(15)
borkóstoló
(1)
bormustra
(2)
borókabogyó
(1)
borsó
(19)
brokkoli
(4)
Buffalo Steak House
(2)
bulgur
(5)
búzadara
(13)
búzasikér
(3)
cékla
(4)
chili
(15)
citrom
(25)
citromhéj
(2)
citronát
(1)
cukkini
(23)
cukor
(10)
cukormentes
(3)
cukrászdaajánló
(2)
Czabán Samu Általános Iskola
(1)
család
(39)
csemege uborka
(6)
cserépedény
(4)
cseresznye
(2)
csicseriborsó
(1)
csirke
(12)
csirkecomb
(13)
csirkemáj
(3)
csirkemell
(33)
csirkeszárny
(1)
csoki
(35)
csokikóstoló
(1)
csont
(1)
csülök
(5)
dagadó
(1)
darált hús
(31)
darált keksz
(11)
Dávid
(5)
Delikát
(2)
desszert
(179)
Detki Keksz
(1)
diéta
(4)
dió
(31)
Dorottya Emma
(12)
Dr. Oetker
(4)
ecet
(9)
Ed.Haas Hungaria Kft.
(1)
édes
(231)
édesburgonya
(2)
édesítőszer
(5)
egyedényes
(1)
emlék
(1)
eper
(27)
Epermester Pincészet
(2)
Erdély
(6)
esküvő
(1)
Eszti
(13)
étcsoki
(24)
étteremajánló
(7)
etyek
(1)
fácán
(1)
Facebook
(42)
fagyi
(4)
fahéj
(37)
fánk
(16)
farsang
(2)
fasírt
(8)
fehérbor
(5)
fehérborecet
(1)
fehércsokoládé
(7)
fehérrépa
(14)
feketeribizli
(1)
Ferrero Rocher
(1)
filmajánló
(1)
fokhagyma
(51)
Foodpanda
(1)
főétel
(208)
főzelék
(9)
főzés nélkül
(2)
Frakk
(7)
füge
(3)
füstölt hús
(10)
füstölt sajt
(7)
fűszer
(10)
fűszerpapír
(1)
gabonapehely
(1)
gasztrosétány
(1)
gersli
(1)
gesztenye
(10)
Giber János
(1)
gomba
(30)
gombóc
(2)
grill
(5)
gyors
(11)
gyömbér
(6)
gyöngyhagyma
(1)
gyümölcs
(6)
hagyma
(50)
Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda
(1)
Herbatea Manufaktúra
(2)
hidegtál
(19)
hurka
(1)
húsvét
(24)
indiai
(1)
Iszkáz
(8)
ital
(6)
Ízőrzők
(3)
játék
(41)
jázmin rizs
(2)
jégkrém
(1)
jégsaláta
(2)
joghurt
(17)
jótékonysági akció
(1)
Judit
(22)
juharszirup
(1)
juhtúró
(1)
Julia Child
(1)
kacsa
(3)
kacsacomb
(2)
kacsamáj
(1)
kacsamell
(1)
kakaó
(35)
kakukkfű
(5)
kalács
(10)
kaliforniai paprika
(7)
kamra
(3)
kápia paprika
(2)
kapor
(9)
káposzta
(16)
karácsony
(58)
karaj
(11)
karalábé
(9)
karamell
(6)
karfiol
(10)
kávé
(13)
kávézóajánló
(1)
keksz
(9)
kelbimbó
(1)
kelkáposzta
(9)
kelt tészta
(64)
kenyér
(15)
kerti parti
(8)
ketchup
(3)
kifli
(5)
kivi
(1)
Knorr
(3)
kókusz
(7)
kóla
(1)
kolbász
(25)
kolbásztök
(1)
kompót
(3)
koriandermag
(2)
Koronás Cukor
(7)
koszorú
(1)
kovász
(1)
köles
(1)
köret
(39)
körte
(4)
köszönet
(2)
krémleves
(11)
krémsajt
(10)
krumpli
(53)
kukorica
(10)
kukoricadara
(1)
kuszkusz
(1)
lángos
(6)
lasagna
(2)
lecsó
(1)
Léda Cukrászda és Kávéház
(1)
lekvár
(42)
lencse
(1)
lenmag
(3)
lestyán
(1)
leveles tészta
(14)
leves
(46)
levesbetét
(1)
lilahagyma
(22)
lime
(5)
linzer
(9)
Maggi
(1)
magkeverék
(1)
májkrém
(2)
majonéz
(10)
majoranna
(4)
mák
(14)
málna
(7)
mandula
(11)
marcipán
(5)
marhahús
(11)
mártás
(6)
mascarpone
(26)
Matyi
(2)
mazsola
(16)
medvehagyma
(6)
meggy
(13)
meggylikőr
(1)
Méhes-Mézes szörp
(25)
menta
(4)
méz
(32)
mézeskalács
(4)
mogyoró
(7)
mogyorókrém
(2)
mogyoróvaj
(1)
mortadella
(1)
mozzarella
(5)
muffin
(8)
mustár
(17)
mustármag
(1)
nápolyi
(1)
napraforgó mag
(1)
narancs
(7)
nektarin
(1)
névnap
(4)
olaj
(5)
olajbogyó
(1)
Olaszország
(1)
oldalas
(5)
oranzsát
(1)
oregano
(1)
öregtészta
(8)
őszibarack
(16)
pác
(5)
padlizsán
(7)
pagodakarfiol
(1)
palacsinta
(11)
pálinka
(2)
paprika
(46)
paprikakrém
(1)
paradicsom
(72)
Párizs
(2)
parmezán
(7)
patisszon
(3)
péksütemény
(12)
petrezselyem
(42)
piknik
(1)
pirospaprika
(3)
piskóta
(17)
pizza
(3)
pogácsa
(13)
póréhagyma
(10)
puding
(27)
pulykacomb
(2)
pulykamell
(8)
puszedli
(2)
rakott
(1)
ravioli
(1)
réteslap
(5)
ribizli
(4)
Rita
(9)
rizs
(20)
rizstészta
(1)
rozmaring
(5)
rozsliszt
(2)
rukkola
(1)
rum
(16)
rumos meggy
(6)
sajt
(52)
saláta
(26)
salátaöntet
(1)
sárgabarack
(11)
sárgadinnye
(2)
sárgarépa
(42)
savanyú káposzta
(8)
savanyúság
(5)
sertésháj
(2)
sertéshús
(46)
sertésmáj
(3)
Sigil Galéria és Kávézó
(1)
Smiley Shop Savanyúság
(1)
snidling
(5)
sonka
(27)
Sophie and Ben
(1)
Sopron
(1)
sós süti
(30)
sör
(4)
spagetti
(4)
spárga
(1)
spenót
(8)
statisztika
(1)
Stefán János
(1)
sült hús
(4)
sütemény
(4)
süti
(177)
sütőtök
(12)
sütőzacskó
(1)
szabdzsi
(1)
szakácskönyv ajánló
(8)
szalámi
(2)
szalonna
(36)
Szárika fűszer
(27)
szarvas
(1)
szeder
(1)
szegfűszeg
(10)
szénhidrát csökkentett
(7)
szerecsendió
(2)
szezámmag
(6)
szilva
(10)
szilveszter
(3)
szójaszósz
(9)
szőlő
(6)
szörp
(4)
születésnap
(14)
tangzhong
(1)
tarhonya
(2)
tarja
(7)
tárkony
(1)
tej
(16)
tejföl
(50)
tejszín
(71)
teljes kiőrlésű liszt
(7)
tepertő
(3)
tészta
(48)
tojás
(15)
tojás mentes
(1)
tojásfehérje
(10)
torma
(2)
torta
(54)
tök
(3)
tökmag
(6)
töltött
(7)
tönkölyliszt
(4)
töpörtyű
(2)
túró
(27)
túró rudi
(1)
uborka
(12)
új év
(1)
újburgonya
(8)
újhagyma
(13)
utazás
(4)
úti beszámoló
(4)
vadhús
(1)
vaj
(7)
vanília
(12)
Vép
(11)
Vidék íze
(57)
Vilma
(10)
virsli
(9)
vörösbor
(8)
zabpehely
(4)
zeller
(12)
zöldbab
(5)
zöldség
(14)
zsálya
(6)
zselatin
(11)
zsemle
(8)
Mi írjuk
Látogatóink
Oldalak
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Keresés a blogon
Facebook oldalunk
Ezeket olvastátok legtöbbször
Kapcsolódó oldalaink
Kedvenceink
Ennyiszer néztetek meg minket
Szerzői jogok
A blogon található fotók és írások saját szellemi termékeink, ettől eltérő esetben forrásmegjelöléssel látjuk el.
A blogunkon található írásainkra, fotóinkra az 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azokat bármilyen módon felhasználni a forrásmegjelölés és írásos beleegyezésünk nélkül tilos! Megsértése jogi következményt von maga után!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése