Sok helyen a nagymamák kiváltsága megsütni ezt a süteményt. Nálunk nem nagyi, hanem anyuék specialitása, bár előbb-utóbb ők is nagyszülő szerepben találják majd magukat. :)
A mézes krémesnek nagyon jót tesz, ha 1-2 napot áll mielőtt fogyasztanánk, hogy a mézes lapok megpuhuljanak a közéjük töltött krém segítségével. Éppen ezért apukám december 23-án nekiállt megsütni - most ő volt a cukrász -, amíg mi anyuval bevásárló körútra indultunk a piacra és egy-két boltba, hogy beszerezzük azokat a dolgokat amik még szükségesek voltak a karácsonyi menükhöz. Mire hazaértünk, a megsült mézes lapok már az ebédlőben illatoztak és készült a krém is a sütihez.
Igen, a mézes krémes nálunk elmaradhatatlan karácsonyi desszert. Nem emlékszem, hogy mikor volt utoljára olyan karácsonyunk, amikor nem készült. Íme a réges-régi recept:
Hozzávalók a mézes lapokhoz:
- 5 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 egész tojás
- 40 dkg liszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál méz
A vajat a porcukorral, a tojásokkal, a mézzel gőz felett kikeverjük. Még melegen hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát és összegyúrjuk. Három cipóra osztjuk, mindhárom cipót egyforma téglalap alakúra nyújtjuk és megvajazott, lisztezett tepsi hátán, 180 fokra előmelegített sütőben egyenként világosra megsütjük. Vigyázzunk, mert a méz miatt gyorsan sül, nehogy megégjen.
Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a krémet.
Hozzávalók a krémhez:
- 0,5 liter tej
- 12 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 egész tojás
+ a tetejére: tortabevonó, vagy étcsokoládé, 1 evőkanál olaj
A liszthez apránként hozzáadjuk a tejet, csomómentesre keverjük. Gőz felett sűrűre főzzük, majd kihűtjük.
Eközben a vajat habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tojással, majd alaposan összedolgozzuk a kihűlt lisztes krémmel.
Az első süteménylapot egyenletesen megkenjük a krém felével, ráfektetjük, óvatosan rányomjuk a második lapot. Jöhet a krém másik fele és végül az utolsó lap. A tetejére - ha szeretnénk - gőz felett megolvasztott, 1 evőkanálnyi olajjal elkevert tortabevonót vagy csokoládét simíthatunk.
Ahogy említettem, 1-2 napnyi hűvös helyen pihentetés kifejezetten jót tesz neki, megpuhulnak a mézes lapok benne. Ezután szépen szeletelhető és gyorsan elfogyasztható. :)
A jelszó pedig: nincs karácsony mézes krémes nélkül. :)
VálaszTörlésA Kiskanálon link party-t tartok és szeretnélek téged is meghívni! Ha van olyan desszerted, amiről úgy gondolod Valentin-napra ideális lenne, örülnék ha te is csatlakoznál és belinkelnéd pár szuper receptedet !
A részleteket itt találod: http://horsi-orsi.blogspot.com/2015/02/edes-valentin-napi-link-party_4.html