Most pedig következzen egy olyan recept amit már nagyon sokan vártok, legalább annyira kíváncsian mint amilyen kíváncsi én lettem, amikor anyukám közölte, hogy idén házi készítésű ételízesítőt fog készíteni. Hallottam már ilyenről, de nem volt túl sok bizodalmam hozzá. Sajnos eléggé szeretem a "gyári" ételízesítőket és nem hittem benne, hogy ez a házilag gyártott zöldségkeverék ki tudja váltani a jó kis ízfokozókat amihez már annyira hozzászoktam.
Végül is tulajdonképpen az egészségesebb táplálkozás jegyében találta ki anyukám ezt az új projektet. Mert nemcsak én, hanem apukám is gyakran nyúl a kamrapolcon az E-kben (nem E vitamin!) gazdag leveskockák után, ha főz valamit. Márpedig ő elég sűrűn főz. És tegyük hozzá: a házi készítésű ételízesítő nemcsak egészségesebb, hanem olcsóbb is, még akkor is ha elég sok minden kell hozzá.
Hozzávalók:
- 1 kg sárgarépa
- 1 kg fehérrépa
- 1 kg paprika
- 1 kg paradicsom
- 1 kg vöröshagyma
- 2-3 nagyobb fej fokhagyma
- 4 db nagyobb zeller
- 50 dkg karalábé
- 50 dkg karfiol
- 50 dkg kelkáposzta
- sok petrezselyem zöldje
- ízlés szerint zeller zöldje
- ízlés szerint lestyán
- 1 kg só
Anyukám nem ragaszkodott szó szerint a mennyiségekhez, hiszen volt amiből 10-15 dkg-val többet sikerült vennie, azt mind beletette a keverékbe.
A legtöbb időt a tisztítás, hámozás vette el, ez után már viszonylag egyszerű volt a munka, mert anyunak van egy szuper aprítógépe, amibe egymás után dobálta be a zöldségeket és vágta nagyon apróra. Akinek nincs ilyen, annak sajnos kicsit macerásabb lesz ez a folyamat, de ne adjátok fel, mert húsdarálón is le lehet darálni mindent és megéri! Nagyon finom lesz a végeredmény! De ne szaladjunk annyira előre.
Tehát anyukám mindent felaprított, majd egy jó nagy tálban a sóval alaposan összekeverte a zöldségeket. Ezután konyharuhával lefedte a tálat és majdnem egy napot állni hagyta. Levet fog ereszteni, ami jó, mert az lesz a konzerválólé.
Másnap kimosott, fertőtlenített üvegekbe töltötte a zöldségeket, az időközben eresztett levet is elosztotta az üvegekben. Nem kell dunsztolni, azonnal mehet a kamrapolcra.
Anyunak 19 kisebb, kb. 3 dl-es üveg és 2 db 7,5 dl-es üveg lett tele ebből a mennyiségből.
Én még nem raktam fel a kamrapolcra azt amit kóstolónak kaptam. Azonnal megbontottam. Ahogy kinyitottam az üveget, azonnal éreztem a "gyári" ételízesítő illatát, de sokszorosan. És nem volt mellette az a jellegzetes adalékanyag illat. Csak a finom, friss zöldségek.
De még mindig szkeptikus voltam! Megkóstoltam egy kiskanálnyit belőle. Sósnak sós, gondoltam azzal nem lehet baj, ez a része ki tudja váltani az ételízesítőt. Aztán elmúlt minden kétségem, mert már többféle ételben kipróbáltam (az első üveg majdnem el is fogyott) és nagyon jó! Biztos vagyok benne, hogy pillanatok alatt el fog fogyni nálunk ez a mennyiség és könnyű lesz átszokni rá. Egyáltalán nem zavaró a ledarált zöldségek darabossága az ételben, főleg ha mondjuk töltött paprika gombócába teszem bele, mert ott szinte nem is látszik. De ad egy különlegesen finom ízt az ételeknek.
Nem túl szép látvány, de azt hiszem, nélkülözhetetlen lesz ezentúl az étrendünkből.
Írj nekünk
kicsibors@indamail.hu
Gasztroblogok és gasztroblogunk
Az eddigiek
-
►
2019
(14)
- ► szeptember (3)
-
►
2018
(41)
- ► szeptember (2)
-
►
2016
(93)
- ► szeptember (9)
-
►
2015
(149)
- ► szeptember (16)
-
►
2014
(149)
- ► szeptember (13)
-
►
2013
(142)
- ► szeptember (13)
-
▼
2012
(74)
-
▼
szeptember
(12)
- Cukkinis tócsni az Ízőrzők című műsorból
- Fokhagymás sült cékla
- Mustáros-tejfölös héjában sült krumpli a családi g...
- Töltött kolbásztök
- Ételízesítő házilag
- Szilvás gombóc - a családi kedvenc
- Mustáros burgonyakrémleves gombával
- Krumplis lángos
- Őszibarack lekvár
- Nyereményjáték a Facebook oldalunkon
- Bulgur paradicsommal, uborkával és lilahagymával
- Cukkinikrémleves sajtgaluskával
-
▼
szeptember
(12)
Címkék
a férfi főz
(6)
Abaújszántó
(2)
advent
(1)
áfonya
(5)
alma
(31)
almapaprika
(1)
Anno Taverna
(2)
anyák napja
(10)
Árnyas Étterem
(1)
árpagyöngy
(1)
aszalt
(1)
aszalt gyümölcs
(10)
aszalt paradicsom
(2)
aszalt szilva
(2)
bab
(9)
baba-és gyerekbarát helyek
(3)
babapiskóta
(6)
babérlevél
(3)
bacon
(12)
Balatonszárszó
(3)
balzsamecet
(1)
bambuszrügy
(1)
banán
(6)
barátok
(14)
bazsalikom
(9)
Bee
(2)
befőzés
(33)
befőzőcukor
(3)
bejgli
(4)
bélszín
(1)
bemutatkozás
(1)
Benő
(5)
birsalma
(1)
bodza
(1)
bodzavirág
(1)
Bognár Tészta
(1)
bogrács
(3)
bor
(15)
borkóstoló
(1)
bormustra
(2)
borókabogyó
(1)
borsó
(19)
brokkoli
(4)
Buffalo Steak House
(2)
bulgur
(5)
búzadara
(13)
búzasikér
(3)
cékla
(4)
chili
(15)
citrom
(25)
citromhéj
(2)
citronát
(1)
cukkini
(23)
cukor
(10)
cukormentes
(3)
cukrászdaajánló
(2)
Czabán Samu Általános Iskola
(1)
család
(39)
csemege uborka
(6)
cserépedény
(4)
cseresznye
(2)
csicseriborsó
(1)
csirke
(12)
csirkecomb
(13)
csirkemáj
(3)
csirkemell
(33)
csirkeszárny
(1)
csoki
(35)
csokikóstoló
(1)
csont
(1)
csülök
(5)
dagadó
(1)
darált hús
(31)
darált keksz
(11)
Dávid
(5)
Delikát
(2)
desszert
(179)
Detki Keksz
(1)
diéta
(4)
dió
(31)
Dorottya Emma
(12)
Dr. Oetker
(4)
ecet
(9)
Ed.Haas Hungaria Kft.
(1)
édes
(231)
édesburgonya
(2)
édesítőszer
(5)
egyedényes
(1)
emlék
(1)
eper
(27)
Epermester Pincészet
(2)
Erdély
(6)
esküvő
(1)
Eszti
(13)
étcsoki
(24)
étteremajánló
(7)
etyek
(1)
fácán
(1)
Facebook
(42)
fagyi
(4)
fahéj
(37)
fánk
(16)
farsang
(2)
fasírt
(8)
fehérbor
(5)
fehérborecet
(1)
fehércsokoládé
(7)
fehérrépa
(14)
feketeribizli
(1)
Ferrero Rocher
(1)
filmajánló
(1)
fokhagyma
(51)
Foodpanda
(1)
főétel
(208)
főzelék
(9)
főzés nélkül
(2)
Frakk
(7)
füge
(3)
füstölt hús
(10)
füstölt sajt
(7)
fűszer
(10)
fűszerpapír
(1)
gabonapehely
(1)
gasztrosétány
(1)
gersli
(1)
gesztenye
(10)
Giber János
(1)
gomba
(30)
gombóc
(2)
grill
(5)
gyors
(11)
gyömbér
(6)
gyöngyhagyma
(1)
gyümölcs
(6)
hagyma
(50)
Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda
(1)
Herbatea Manufaktúra
(2)
hidegtál
(19)
hurka
(1)
húsvét
(24)
indiai
(1)
Iszkáz
(8)
ital
(6)
Ízőrzők
(3)
játék
(41)
jázmin rizs
(2)
jégkrém
(1)
jégsaláta
(2)
joghurt
(17)
jótékonysági akció
(1)
Judit
(22)
juharszirup
(1)
juhtúró
(1)
Julia Child
(1)
kacsa
(3)
kacsacomb
(2)
kacsamáj
(1)
kacsamell
(1)
kakaó
(35)
kakukkfű
(5)
kalács
(10)
kaliforniai paprika
(7)
kamra
(3)
kápia paprika
(2)
kapor
(9)
káposzta
(16)
karácsony
(58)
karaj
(11)
karalábé
(9)
karamell
(6)
karfiol
(10)
kávé
(13)
kávézóajánló
(1)
keksz
(9)
kelbimbó
(1)
kelkáposzta
(9)
kelt tészta
(64)
kenyér
(15)
kerti parti
(8)
ketchup
(3)
kifli
(5)
kivi
(1)
Knorr
(3)
kókusz
(7)
kóla
(1)
kolbász
(25)
kolbásztök
(1)
kompót
(3)
koriandermag
(2)
Koronás Cukor
(7)
koszorú
(1)
kovász
(1)
köles
(1)
köret
(39)
körte
(4)
köszönet
(2)
krémleves
(11)
krémsajt
(10)
krumpli
(53)
kukorica
(10)
kukoricadara
(1)
kuszkusz
(1)
lángos
(6)
lasagna
(2)
lecsó
(1)
Léda Cukrászda és Kávéház
(1)
lekvár
(42)
lencse
(1)
lenmag
(3)
lestyán
(1)
leveles tészta
(14)
leves
(46)
levesbetét
(1)
lilahagyma
(22)
lime
(5)
linzer
(9)
Maggi
(1)
magkeverék
(1)
májkrém
(2)
majonéz
(10)
majoranna
(4)
mák
(14)
málna
(7)
mandula
(11)
marcipán
(5)
marhahús
(11)
mártás
(6)
mascarpone
(26)
Matyi
(2)
mazsola
(16)
medvehagyma
(6)
meggy
(13)
meggylikőr
(1)
Méhes-Mézes szörp
(25)
menta
(4)
méz
(32)
mézeskalács
(4)
mogyoró
(7)
mogyorókrém
(2)
mogyoróvaj
(1)
mortadella
(1)
mozzarella
(5)
muffin
(8)
mustár
(17)
mustármag
(1)
nápolyi
(1)
napraforgó mag
(1)
narancs
(7)
nektarin
(1)
névnap
(4)
olaj
(5)
olajbogyó
(1)
Olaszország
(1)
oldalas
(5)
oranzsát
(1)
oregano
(1)
öregtészta
(8)
őszibarack
(16)
pác
(5)
padlizsán
(7)
pagodakarfiol
(1)
palacsinta
(11)
pálinka
(2)
paprika
(46)
paprikakrém
(1)
paradicsom
(72)
Párizs
(2)
parmezán
(7)
patisszon
(3)
péksütemény
(12)
petrezselyem
(42)
piknik
(1)
pirospaprika
(3)
piskóta
(17)
pizza
(3)
pogácsa
(13)
póréhagyma
(10)
puding
(27)
pulykacomb
(2)
pulykamell
(8)
puszedli
(2)
rakott
(1)
ravioli
(1)
réteslap
(5)
ribizli
(4)
Rita
(9)
rizs
(20)
rizstészta
(1)
rozmaring
(5)
rozsliszt
(2)
rukkola
(1)
rum
(16)
rumos meggy
(6)
sajt
(52)
saláta
(26)
salátaöntet
(1)
sárgabarack
(11)
sárgadinnye
(2)
sárgarépa
(42)
savanyú káposzta
(8)
savanyúság
(5)
sertésháj
(2)
sertéshús
(46)
sertésmáj
(3)
Sigil Galéria és Kávézó
(1)
Smiley Shop Savanyúság
(1)
snidling
(5)
sonka
(27)
Sophie and Ben
(1)
Sopron
(1)
sós süti
(30)
sör
(4)
spagetti
(4)
spárga
(1)
spenót
(8)
statisztika
(1)
Stefán János
(1)
sült hús
(4)
sütemény
(4)
süti
(177)
sütőtök
(12)
sütőzacskó
(1)
szabdzsi
(1)
szakácskönyv ajánló
(8)
szalámi
(2)
szalonna
(36)
Szárika fűszer
(27)
szarvas
(1)
szeder
(1)
szegfűszeg
(10)
szénhidrát csökkentett
(7)
szerecsendió
(2)
szezámmag
(6)
szilva
(10)
szilveszter
(3)
szójaszósz
(9)
szőlő
(6)
szörp
(4)
születésnap
(14)
tangzhong
(1)
tarhonya
(2)
tarja
(7)
tárkony
(1)
tej
(16)
tejföl
(50)
tejszín
(71)
teljes kiőrlésű liszt
(7)
tepertő
(3)
tészta
(48)
tojás
(15)
tojás mentes
(1)
tojásfehérje
(10)
torma
(2)
torta
(54)
tök
(3)
tökmag
(6)
töltött
(7)
tönkölyliszt
(4)
töpörtyű
(2)
túró
(27)
túró rudi
(1)
uborka
(12)
új év
(1)
újburgonya
(8)
újhagyma
(13)
utazás
(4)
úti beszámoló
(4)
vadhús
(1)
vaj
(7)
vanília
(12)
Vép
(11)
Vidék íze
(57)
Vilma
(10)
virsli
(9)
vörösbor
(8)
zabpehely
(4)
zeller
(12)
zöldbab
(5)
zöldség
(14)
zsálya
(6)
zselatin
(11)
zsemle
(8)
Mi írjuk
Látogatóink
Oldalak
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Keresés a blogon
Facebook oldalunk
Ezeket olvastátok legtöbbször
Kapcsolódó oldalaink
Kedvenceink
Ennyiszer néztetek meg minket
Szerzői jogok
A blogon található fotók és írások saját szellemi termékeink, ettől eltérő esetben forrásmegjelöléssel látjuk el.
A blogunkon található írásainkra, fotóinkra az 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azokat bármilyen módon felhasználni a forrásmegjelölés és írásos beleegyezésünk nélkül tilos! Megsértése jogi következményt von maga után!
és eláll minden hőkezelés nélkül? várom a folyamatos beszámolókat, mert ha igen, akkor rávetem magam a gyártásra:)
VálaszTörlésElvileg eláll, mert a sós lé konzerválja. Kb. 2 hete készült el még csak, úgyhogy sajnos saját tapasztalatunk még nem igazán van, de mindenhonnan azt halljuk, olvassuk, hogy semmiféle más tartósító eszköz nem kell hozzá.
TörlésCsincsilla: eláll, idén nyugodtan tegyél el belőle néhány kilónyit!
TörlésGondolom, azért megkóstoltad. Úgy számolom, kb. 7 kiló hasznos anyaghoz lett adva 1 kiló só. Ennek elégnek kell lennie ahhoz, hogy ne romoljon meg. Mivel krémes állagúnak látom, egy kis üveggel kipróbálnék belőle olajos keveréket is.
VálaszTörlésIgen, már jó pár üveggel elfogyott belőle amióta elkészült :) Nagyon finom, főzelékektől kezdve levesekig mindenbe használtam már, sőt húst is pácoltam benne. Nem krémes az állaga, inkább darabos, csak a só miatt kieresztették a zöldségek a levüket, így egy kis lé is keletkezett rajta, tulajdonképpen ebben a lében van tartósítva. Szerintem nagyon sokáig eláll ha nem bontjuk fel az üveget. Felbontás után hűtőben tárolom.
TörlésÉn a sót kihagyva kis adagokban lefagyasztom és így egészségesebb.
VálaszTörlésKöszönjük szépen az ötletet, lehet, hogy kipróbáljuk így is. :)
Törlés