Ezeket a gyönyörűségeket szintén Rita készítette, és mondhatom, nagyon irigy vagyok, hogy én nem ehettem belőlük. :) Írt nekem Rita, hogy sütött új szénhidrát csökkentett ételt, kérem-e a receptet, és mellékelt hozzá egy képet. Lehet erre nemet mondani?? Nem. :)
Jöhetnek a hozzávalók a tésztához.
30 dkg liszt,
30 dkg liszt,
30 dkg szénhidrát csökkentett liszt (most 11 g szénhidrát volt 100 g lisztben),
3,2 dl tej,
1 tojás,
1 mk. só,
1 ek. 1:4 édesítő,
8 dkg olvasztott vaj,
2,5 dkg élesztő.
A töltelékhez:
50 dkg túró,
2 csapott ek. búzadara,
ízlés szerint 1:4 édesítő,
1 csomag vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja,
mazsola
2 tojás sárgája.
Rita a kenyérsütőgépe üstjében készítette össze a vaj kivételével az összes hozzávalót. Elindította a dagasztást, majd nagyjából 10 perccel később beöntötte az olvasztott vajat az üstbe. Szép hólyagos, kissé lágy tésztát dagasztott.
Az üstben, vagy kelesztőtálban duplájára kelesztette a tésztát.
Ezalatt elkészítette a tölteléket:
Az áttört túrót elkeverte a cukorral, a búzadarával, a citromhéjjal, a vaníliás cukorral és a tojások sárgájával, majd a legvégén a keményre felvert tojásfehérjét is beleforgatta. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borította, majd kb. 3 mm vastag négyzet alakra nyújtotta. 10x10 cm-es négyzetekre vágta, a közepükre tett egy-egy kanál tölteléket. A négyzetek sarkait középen összefogta, csavart rajta egyet.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatta a batyukat, aztán kb. 20 percig pihenni hagyta őket, majd lekente felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 15 percig kell sütni.
A tésztában a lisztek és az élesztő számlálós, ami összesen 25,05 g szénhidrátot jelent. A töltelékben a búzadara és a vaníliás cukor 21,41 g szénhidrát lett.
Az orvos azt mondta Ritának, hogy 100 g tejben 5,1 g szénhidrát van, de az ő laktózmentes tejében csak 4,7 g, így ő ezt nem mérte.
A teljes mennyiség 1563 g volt, amiben 46,46 g a szénhidrát. Ritának 10 nagyobb és 4 kisebb batyuja lett ebből az adagból.
Az eredeti recept innen származik: Limara Péksége
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése