Eszti nagyon lelkesen fényképezett közben a telefonjával, szép kis fázisfotókat kaptam tőle, amelyből megmutatok néhányat, ízelítőként. Kezdjük a végeredménnyel. Így fog kinézni a fagyink. :)
Ez pedig a művelet eleje. A leszedett epret megmosva, kicsumázva lemérni. Egy hatalmas adag fagyihoz 3,5 kg eperre lesz szükségünk. Persze ez legalább két-három családnak bőven elegendő mennyiség, szóval nyugodtan lehet felezni-negyedelni.
De lássuk szépen sorban a teendőket.
Hozzávalók 8 db 800-900 g-os tejfölös vödörhöz:
- 3,5 kg tisztított friss eper
- 1 liter Hulala tejszín
- 3 dl víz
- 10-15 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
Az eperből 70 dkg-ot egy mély edényben botmixerrel vagy turmixgépben pürésítünk, a többit felekre-negyedekre vágjuk.
A pürésített eperhez hozzáöntjük a Hulala tejszínt (nem felvert állapotban!), a porcukrot, vaníliás cukrot és a 3 dl vizet - ezzel ki is öblíthetjük a tejszínes dobozt - majd alaposan összekeverjük. Beleborítjuk az aprított epret is és kanállal óvatosan, hogy ne nagyon törjük össze, jól összeforgatjuk az egészet.
Tejfölös vödrökbe vagy laposabb műanyag dobozokba adagoljuk és 3-5 órára a mélyhűtőbe helyezzük.
Vigyázzunk, hogy ne fagyasszuk túl, mert kemény lesz! Időnként ellenőrizzük, hogy elérte-e a fagyott-krémes állagot, és akkor már porciózhatjuk is tálkákba.
Vigyázat! Nagyon finom, eteti magát, nem lehet megunni! A bolti jégkrémekhez képest sokkal olcsóbb és egészségesebb, hiszen tele van friss eperdarabokkal.
Köszönöm a receptet Eszti és Ági! Nektek küldöm az alábbi dalt. :)
epres fagyi, imádom. no jó, mindent ami eper, de ezt kicsit jobban. Köszönve a jó dzsemfix találmánynak, épp epret raktározok télire, gyorsan és finomat :) eperöntetnek is tökéletes fagyi tetejére. és itt most láttam gyömbéres és mentás verzióval, nézzétek http://glurl.co/befozok
VálaszTörlés