Azt gondolom, hogy lesz még ilyen alkalom, hiszen van egy szakácskönyve, amit nagyon szeret. Hémangi Dévi Dászi Ízek imák India című könyve, amelyet egy magyar hölgy írt, aki Stefán Helga néven született. Hosszú évekig élt a somogyvámosi Krisna-völgyben, húsz éve vegetáriánus életmódot folytat és főzőtanfolyamokat is tart Budapesten.
Vegavarázs nevű blogján sok érdekes recepttel, ötletekkel, tanáccsal találkozhattok, valamint itt olvashattok tanfolyamairól és eddig megjelent szakácskönyveiről is.
Csicseriborsós, padlizsános, spenótos szabdzsiját Judit egy ici-pici módosítással készítette el, most az ő változatát írom le. A szabdzsi tulajdonképpen az indiai konyhában a zöldséggel készült főételeket takarja.
Hozzávalók:
- 40 dkg csicseriborsó konzerv
- 6 db paradicsom pépesítve
- 2 evőkanál ghí vagy olaj
- 3 kávéskanál őrölt római kömény
- 1/2 kávéskanál aszafoetida
- 2 evőkanál reszelt friss gyömbér
- 2-3 apró száraz chili
- 3 kávéskanál őrölt koriander
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1/2 kávéskanál őrölt feketebors
- 1 kávéskanál garam masala
- 2 kávéskanál só
- 2 kávéskanál cukor
- 1 db padlizsán kockára vágva
- 15 dkg spenótlevél csíkokra vágva
- 1 dl tejszín
+ olaj a padlizsánhoz
A csicseriborsót leszűrjük, félretesszük. A padlizsánt bő olajban kisütjük, lecsepegtetjük. Egy mélyebb edényben felmelegítjük a zsiradékot, beletesszük a római köményt és gyömbért, kevergetve fél perc alatt megpirítjuk. Belemorzsoljuk a chilit, hozzáadjuk az aszafoetidát, kurkumát, koriandert. Néhány másodpercig tovább pirítjuk.
Belekeverjük a paradicsompürét, és a csíkokra vágott spenótot. 10 percig főzzük, majd beleöntünk 1 dl vizet és a tejszínt. Tovább fűszerezzük feketeborssal, cukorral, kiegészítjük a csicseriborsóval. További 8 percig főzzük, majd beletesszük a padlizsánt és a garam masalát is.
Rizzsel tálaljuk.
Köszönöm a receptet és a képeket, Judit!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése