Ahogyan már említettem, múlt vasárnap vendégségben jártunk kedvenc masszőrünknél és menyasszonyánál. Nagyon finom ebéddel vártak minket. A főételt, vagyis a csirkét Betti készítette el, aki anyukájától tanulta a receptet. Nagyon örültem, hogy erre az ételre esett a választása, hiszen én kifejezetten kedvelem az édes-sós ízek keveredését, a pirosra sütött húsokat.
Nekem annyira ízlett ez a ropogós bőrű, édeskés szafttal meglocsolt csirke, hogy el is kértem Bettitől a receptet még akkor.
Hozzávalók:
- 2 kg csirkecomb
- 2 dl ketchup
- 2 dl fehérbor
- 2 evőkanál méz
- 1 nagy fej vöröshagyma
- kínai / ázsiai fűszerkeverék
- só
- bors
- olaj
Ha egész csirkecombokat vettünk, akkor kettévágjuk őket. Besózzuk és tepsibe sorakoztatjuk. Amíg elkészítjük a szószt, pihentetjük.
Olajat hevítünk és az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk rajta. Hozzáadjuk a ketchupot, mézet, fűszerkeveréket, kevés borsot és felöntjük a borral. Összekeverjük és felforraljuk. A kész szószt ráöntjük a csirkecombokra (az edényt tegyük félre, szükség lesz még rá) majd a tepsit lefedjük és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Addig sütjük, amíg megpuhulnak a combok.
Ekkor a szósz nagy részét visszaöntjük a lábasba amiben felforraltuk, egy keveset hagyunk belőle a tepsiben. Erre ismét rátesszük a húst és visszatoljuk az egészet a sütőbe. Pirosra-ropogósra sütjük a combokat.
A szószt botmixerrel vagy turmixszal simára dolgozzuk, hogy ne legyenek benne hagymadarabkák. Felforralva kínáljuk a hús mellé.
Betti köretként krumplipürét készített, ezt locsolta meg a pikáns ízű szósszal. Nagyon jó párosítás volt!
Desszertként Zoli készített egy jó nagy adag kókusztekercset, aminek nagy részét meg is ettük. Az ő konyhai jártasságát nem kell bemutatnom nektek, hiszen a Sacher tortájáról már olvashattatok nálunk.
Betti, Zoli! Még egyszer nagyon köszönjük a finom ebédet, a receptet és a kedves vendéglátást!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése