Felül ropogós, alul puha, középen nagyon gyümölcsös. Kell ennél több? :)
A recepttel már régóta tartozom, hiszen lassan egy hónapja készítettem anyuék szülinapjára. Szerencsére még nem késtem el vele, mert ma reggel is láttam a piacon meggyet, úgyhogy ha valakinek megtetszik, már el is készítheti a sütit.
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg vaj
- 37 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot és belemorzsoljuk a hideg vajat. Igyekezzünk minél gyorsabban összegyúrni egynemű tésztává, mielőtt teljesen felmelegedne a vaj.
A tészta egyharmadát leválasztjuk a többiről, gömbbé formáljuk, celofánba csomagoljuk és betesszük a mélyhűtőbe. A kétharmadát szintén gömbbé formáljuk, becsomagoljuk és a hűtőbe helyezzük.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 75 dkg magozott meggy (vagy meggybefőtt)
- 10 dkg darált keksz
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 15 dkg cukor
A meggyet megtisztítjuk, kimagozzuk (ha befőtt, akkor lecsöpögtetjük) és egy tálban összekeverjük a cukorral, fahéjjal, darált keksszel.
Kivesszük a hűtőből a tésztánkat és lisztezett deszkán akkora kör alakú lappá nyújtjuk, hogy egy kerek sütőforma oldalára is jusson a tésztából. Óvatosan beleemeljük a formába, jól belenyomkodjuk. A tészta alját szurkáljuk meg villával, majd a tálat helyezzük 200 fokra előmelegített sütőbe kb. 8 percre.
Ezután az elősütött piténkbe simítsuk bele a meggyes keveréket és a mélyhűtőből kivett tésztát almareszelő segítségével reszeljük egyenletesen a gyümölcs tetejére.
Süssük további 20-25 percig, amíg a teteje szép piros-barna lesz.
Ha valaki szereti, tálalás előtt megszórhatja a tetejét fahéjas porcukorral. Nekem nélküle is tökéletes volt, inkább a savanykás meggy domináljon benne mint a sok cukor.
Körülbelül 2 nap pihentetés után az igazi, amikor már kellően összeért a meggy a linzertésztával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése