Tesómmal úgy döntöttünk, hogy akármennyibe is kerül, 3 kilónyit veszünk közösen és befőzzük lekvárnak. Évek óta halogattuk ezt a projektet, mindig arra számítottunk, hogy majd lesz olcsóbb is. Persze lett minden évben, de az már olyan minőségű volt, hogy nem érte volna meg megvenni, mert a felét a kukába dobhattuk volna. Most viszont még gyönyörű áfonya van a piacokon és anyukánk vállalkozott is a feladatra, hogy kiballag az újpestire és megveszi nekünk a befőznivaló mennyiséget.
Hogyhogy nem, éppen Mazsi volt osztálytársával-barátunkkal, Ernővel futott össze a piacon, aki egy barátjának segít be és időnként árusként tevékenykedik ott. Mondanom sem kell, náluk volt a leggyönyörűbb áfonya, így anyu gyorsan eldöntötte, hogy nála fog vásárolni. Ráadásul amikor Ernő megtudta, hogy mi szeretnénk Mazsival felhasználni, különös gonddal mérte ki nekünk a 3 kilót. Elgondolkodtam rajta, hogy vajon szemenként át is nézte? Hiszen másnap, amikor előkészítettük a gyümölcsöt a befőzéshez, mindössze 7-8 szemet kellett kidobni belőle, a többi tökéletes volt.
Hozzávalók:
- 3 kg fekete áfonya
- 6 evőkanál cukor
- 2 csomag 3:1-es dzsemfix (elhagyható)
Ez egy igazi közös áfonyalekvár-befőzés volt, mert nemcsak közösen vettük a gyümölcsöt, de együtt is dolgoztuk fel Mazsival.
Kisebb adagokban háromszor átöblítettük hideg vízben az áfonyát és gyorsan átnéztük, hogy találunk-e közte kidobnivaló szemet. Mint említettem, minimális volt a veszteség, tényleg csak pár darab. Egy lábasba öntöttük a gyümölcsöt és rászórtuk a cukrot. Lassú tűzön kezdtük főzni.
Amikor már jól összeesett és levet eresztett az áfonya (kb. 25 perc), beleszórtam a dzsemfixet és botmixerrel néhány pördítéssel kissé pépesítettem a gyümölcsöt. Természetesen hagytam benne egész szemeket is, hiszen úgy szeretjük a lekvárt, ha nemcsak érezzük, hanem látjuk is hogy miből készült. :)
Sűrűn megkeverve további 10 percig forraltam, majd Mazsi segítségével gyorsan kifertőtlenített üvegekbe zártuk a lekvárt, néhány percre fejre állítottuk és ezután újságpapírba csomagolva mehetett néhány napra szárazdunsztba.
Hogy miért is szeretjük annyira az áfonyát? Nemcsak az íze, illata, gyönyörű lilás-bordós színe miatt, hanem mert nagyon egészséges.
Többek között:
- tudományosan elfogadott szer a látószerv megbetegedéseire
- baktériumölő hatással rendelkezik
- a levele teának elkészítve vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó, köhögéscsillapító
- a vörösáfonya levelei húgyúti fertőtlenítőként használhatók
- visszér és aranyér kezelésére is alkalmazzák
- rengeteg antioxidánst tartalmaz, amelyeknek védő hatásuk van a rákkal valamint szív- és érrendszeri betegségekkel szemben
És ez csak néhány a rengeteg jótékony hatásai közül. További hasznos információkat az eletcentrum.hu oldalon olvashattok róla.
Az elkészült üvegek már feldíszítve sorakoznak a kamrapolcomon. :) Illetve egy kis üveget már meg is bontottunk a hétvégi palacsintázás során és csak pozitívan tudok nyilatkozni róla.
A 3 kiló gyümölcsből 10 db különböző méretű kicsi üveg lekvár készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése