Szeretem, hogy nem igazán kell megpucolni, hiszen olyan vékony a héja, hogy kár lenne azt is kidobni belőle. Én kifejezetten kedvelem is ha rajta marad, ezért sokszor nem nagyon kapargatom, dörzsölgetem le róla, csak jó alaposan átmosom a krumplit.
Így történt ez most is, amikor paprikás krumplit főztem belőle. Egyébként mi nem vagyunk nagy paprikás krumpli fogyasztók, évente ha 1-2 szer csinálok, bőven elég nekünk. Én kedvelem, Imi nem nagyon, épp ezért nem is szoktam erőltetni. Most viszont addig-addig magyaráztam neki, hogy a kolléganőm ilyenkor, újburgonya szezonban gyakran hoz belőle, jó kolbászosan, tejföllel, amíg rábólintott, hogy akkor én is csináljak egy adagot, tejfölös paprikás krumplit még úgysem evett.
Hozzávalók:
- 1 kg újburgonya
- 10 dkg füstölt szalonna
- 15 dkg kolbász
- 2 pár virsli
- 1 nagy fej hagyma
- 1 nagy paradicsom
- 1 nagy paprika
- 3 evőkanál tejföl
- só
- bors
- pirospaprika
- zsír / olaj
A krumplit jó alaposan megmossuk, vagy aki szeretné, sós vízbe áztatva kapargatva-dörzsölgetve eltávolíthatja a héját. Nagyobb gerezdekre vágjuk, a kis krumplikat elég kettévágni. Hideg vízben félretesszük.
A szalonnát felaprítjuk és egy nagyobb edényben olajon / zsíron zsírjára sütjük. Közben rádobjuk az apróra vágott hagymát is és együtt kevergetjük, amíg a hagyma is megpárolódik. A tűzről félrehúzva megszórjuk pirospaprikával, gyengén megsózzuk és hozzáadunk egy pici vizet. Összekeverjük és visszatesszük. Beledobjuk a karikára vágott kolbászt, a kis kockára vágott paprikát és paradicsomot és fedő alatt kb. 10 percig rotyogtatjuk.
Ezután jöhet a leszűrt krumpli is. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, sóval és őrölt borssal ízesítjük. Közepes lángon félig lefedve addig főzzük, amíg a krumpli majdnem megpuhul. Ez újburgonya esetén maximum 20 percet jelent. Ekkor belekeverjük a karikára vágott virslit és a tejfölt. További 5-10 percig, fedő nélkül rotyogtatjuk. Nem baj, ha a krumpli kissé szétesik, ez egy picit sűríti a levét.
Aki nem szereti ennyire "levesesen", kevesebb vízzel öntse fel és azt majd szépen elfővi közben.
Aki nagyon tejfölimádó, úgy mint én, további tejföllel dúsíthatja a saját tányérján. A fotózáshoz kivett adagot szinte egyedül Imi ette meg, én csak belekóstoltam. Nagyon ízlett neki, azt mondta, most már tudja, hogy Domi miért szereti annyira a paprikás krumplit újburgonyából, tejfölösen. Sokkal finomabb mint a hagyományos verzió, a tejföl is ad egy lágyságot a szaftjának.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése