Egy-két nyáron én is velük tartottam néhány napra, valahogy sikerült mindig málnaszezonra időzíteni a vendégeskedésemet. Én, mint városi lány örömmel vetettem bele magam a málnabokrok közé, hogy a hatalmas, édes, lédús szemeket óvatosan leszedjem a kosárkámba.
Kingával minimum fél napokat töltöttünk a málnásban, jókat szórakoztunk, több gyümölcsöt ettünk meg, mint amennyit a kosarainkban hagytunk. :)
Azóta sem jutottam hozzá olyan finom és sok málnához. A piacon horror áron van, tényleg csak annyit tudok megvenni, amit egy-egy süteménybe beleteszek, vagy azonnal megesszük. Több üveg lekvárra való mennyiség számomra már elég húzós összegbe kerül. De mivel nagyon szeretem a málnalekvárt is, ezért kitaláltam, hogy más gyümölccsel egészítem ki - vagyis a más gyümölcsöt egészítem ki málnával. :)
Múlt héten eperlekvárt készültem befőzni, ezért adott volt, hogy kicsivel többet veszek belőle és néhány maréknyi málnát. Így két legyet ütöttem egy csapásra.
Az eperlekvárt a szokásos módon készítettem, úgy ahogy két éve leírtam. 3 kiló eper felhasználásával 7 db kicsi lekvárosüveget tudtam megtölteni.
A málnás eperlekvárból pedig mindössze 3 üvegnyi lett, összesen 1,5 kiló gyümölcsből főztem.
Hozzávalók:
- 1,2 kg eper
- 30 dkg málna
- 1 csomag 2:1-es dzsemfix
- 2 evőkanál cukor
Az epret bő vízben többször átmostam, lecsumáztam, és egy edénybe helyeztem. A málnát szintén megmostam, rászórtam az eperre. Hozzáadtam a cukrot is. Kis lángon melegíteni kezdtem, és amikor már kezdett levet ereszteni a gyümölcs, egy kissé magasabbra vettem a gázt alatta.
Mivel szép, érett gyümölcsöket vett nekem anyu a piacon, nem kellett sokáig várnom, hogy összeessenek, pépesedjenek. Ezután belekevertem a dzsemfixet és sűrűn kevergetve kb. negyed óráig rotyogtattam a lekváromat. Botmixerrel tovább pürésítettem a gyümölcsöket, de csak kettőt-hármat pörgettem benne.
Még forrón beletöltöttem az előre kimosott-kifertőtlenített üvegekbe, celofánnal és az üveg tetejével lezártam, 5 percre fejreállítottam, majd újságpapírba csomagolva mehetett a dunsztba néhány napra.
Egy pici kimaradt belőle, ami már nem fért az üvegekbe, ezt megkóstoltuk, miután kihűlt. Már most tudom, hogy nagyon-nagyon kevés lesz az a 3 üvegnyi lekvár... Jövőre többet kell csinálnom belőle. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése