... ahogy anyukám készíti.
Bevallom őszintén, én még soha nem csináltam egyiket sem. Egyrészt azért, mert én például nem szeretem a csirkecombot, másrészt, mert amikor azon gondolkodom, hogy mit készítsek az itthon található húsokból, soha nem jut eszembe, hogy akár meg is tölthetném. Meg különben is: ez anyukám specialitása.
Azért szerepel ebben az egy bejegyzésben kétféle töltött hús is, mert nálunk ez a kettő együtt jár. A család egyik fele nem rajong a csirkecombért - ahogy említettem, én sem -, így mi olyankor dagadót kapunk. Ugyanazt a tölteléket használja mindkettőhöz anyu, így szerencsére nem jelent olyan nagy pluszt a kétféle ételt elkészíteni.
Hozzávalók (a csirkés változathoz):
- 5 db egész csirkecomb
- 4 db szikkadt zsemle
- 15-20 dkg májkrém
- 15-20 dkg gomba
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 2 tojás
- ételízesítő
- őrölt bors
- tetszés szerinti fűszerek a tetejére
- kevés zsiradék
- víz
- ha szükséges: zsemlemorzsa
Kb. másfél kilónyi dagadóhoz 5 db zsemlét szokott adni és arányosan egy kicsivel többet mindenből. A tojás mennyisége maradhat 2 db.
A legelső lépés az, hogy a Kedves Hentesünktől megvásárolja a szép, friss húsokat az Újpesti Piacon. A csirkecombból nagyobbakat szokott választani, hogy legyen hova rejteni a tölteléket. A felsőcombtól elindulva finoman elválasztja a bőrt a hústól, vigyázva, hogy ne szakadjon el, ne szakadjon le.
A zsemléket ételízesítővel elkevert langyos vízbe áztatja. Amikor jól megszívták magukat, kicsavarja és egy tálba teszi.
A gombát megtisztítja, felaprítja, a petrezselymet szintén apróra vágja. Hozzáadja a zsemlékhez a májkrémmel, tojással együtt. Alaposan összedolgozza. Sót nem szokott beletenni, mert az ételízesítő és a májkrém megfelelően sóssá teszi a tölteléket. Őrölt borssal fűszerezi.
A csirkecombok bőre alá annyit tölt a keverékből, amennyi csak belefér, majd fém hústűkkel rögzíti a bőrt a húshoz, hogy ne folyjon ki a töltelék sütés közben.
Kevés zsiradékkal (olajjal vagy zsírral) vonja be a tepsi alját, egymás mellé rendezi benne a combokat. A tetejüket megszórja fűszerrel - ízlés szerint bármilyennel, pl. sült csirke fűszersóval, kakukkfűvel, köménymaggal, frissen őrölt borssal - pici vizet önt alájuk, majd alufóliával befedi a tepsit.
200 fokra előmelegített sütőbe tolja és a szafjtával időnként meglocsolva addig süti, amíg a hús megpuhul (kb. 1 óra). Ez után már alufólia nélkül süti tovább, amíg szép piros lesz a csirkecombok bőre.
A sertéshúst hasonlóan készíti el: a felszúrt dagadóba beletölti a keveréket, a hús végét összetűzi. Tetejét sertéssült fűszersóval szokta beszórni.
Itt jegyezném meg, hogy általában kimarad a töltelékből kisebb-nagyobb mennyiség, nem fér mind a húsba (a csirkecombnál is előfordul). Ilyenkor hengert, vagy bucit formáz belőle és a hús mellé fekteti a zsiradékkal kikent tepsibe. Nagyon finom, amikor megsül. Ugyanúgy felszeletelve tálalja mint a dagadót.
A sütési idő a dagadó esetében kicsit hosszabb mint a csirkecombnál. Ne felejtsük ezt is locsolgatni, mert akkor lesz szép piros a teteje, és így nem szárad ki a hús.
Miután megsült, eltávolítja a húsokból a hústűket. A dagadót felszeleteli és tálra rendezi.
Hidegen és melegen is nagyon finom a csirke és a sertés is. Jól illik hozzájuk valamilyen gyümölcsös köret, pl. gyümölcsszósz, vagy akár kompóttal is tálalhatjuk.
Írj nekünk
kicsibors@indamail.hu
Gasztroblogok és gasztroblogunk
Az eddigiek
-
►
2019
(14)
- ► szeptember (3)
-
►
2018
(41)
- ► szeptember (2)
-
►
2016
(93)
- ► szeptember (9)
-
►
2015
(149)
- ► szeptember (16)
-
►
2014
(149)
- ► szeptember (13)
-
▼
2013
(142)
- ► szeptember (13)
-
▼
augusztus
(18)
- Őszibarackos-étcsokoládés torta
- Kaliforniai paprika saláta
- Knorr-Delikát ajándékcsomagot nyerhettek
- Vépi - szombathelyi finomságok II.
- Hortobágyi húsos palacsinta
- Rakott krumpli
- Szent István ünnepe és a Nemzeti Bormustra
- Paprikás csirke
- Sárgadinnye lekvár
- Nyerményjáték az Ed.Haas Hungaria Kft. támogatásával
- Nyári szilvás-sárgabarackos torta leveles tésztából
- Lebbencsleves
- Töltött csirkecomb és dagadó
- Matias bort és boros szettet nyerhettek a Szent Is...
- Töltött paprika
- Szaftos csirke steak pirított zöldségekkel és héjá...
- Csokikóstoló a Harrer Csokoládéműhelyben
- Nyereményjáték ismét a Koronás Cukor támogatásával
Címkék
a férfi főz
(6)
Abaújszántó
(2)
advent
(1)
áfonya
(5)
alma
(31)
almapaprika
(1)
Anno Taverna
(2)
anyák napja
(10)
Árnyas Étterem
(1)
árpagyöngy
(1)
aszalt
(1)
aszalt gyümölcs
(10)
aszalt paradicsom
(2)
aszalt szilva
(2)
bab
(9)
baba-és gyerekbarát helyek
(3)
babapiskóta
(6)
babérlevél
(3)
bacon
(12)
Balatonszárszó
(3)
balzsamecet
(1)
bambuszrügy
(1)
banán
(6)
barátok
(14)
bazsalikom
(9)
Bee
(2)
befőzés
(33)
befőzőcukor
(3)
bejgli
(4)
bélszín
(1)
bemutatkozás
(1)
Benő
(5)
birsalma
(1)
bodza
(1)
bodzavirág
(1)
Bognár Tészta
(1)
bogrács
(3)
bor
(15)
borkóstoló
(1)
bormustra
(2)
borókabogyó
(1)
borsó
(19)
brokkoli
(4)
Buffalo Steak House
(2)
bulgur
(5)
búzadara
(13)
búzasikér
(3)
cékla
(4)
chili
(15)
citrom
(25)
citromhéj
(2)
citronát
(1)
cukkini
(23)
cukor
(10)
cukormentes
(3)
cukrászdaajánló
(2)
Czabán Samu Általános Iskola
(1)
család
(39)
csemege uborka
(6)
cserépedény
(4)
cseresznye
(2)
csicseriborsó
(1)
csirke
(12)
csirkecomb
(13)
csirkemáj
(3)
csirkemell
(33)
csirkeszárny
(1)
csoki
(35)
csokikóstoló
(1)
csont
(1)
csülök
(5)
dagadó
(1)
darált hús
(31)
darált keksz
(11)
Dávid
(5)
Delikát
(2)
desszert
(179)
Detki Keksz
(1)
diéta
(4)
dió
(31)
Dorottya Emma
(12)
Dr. Oetker
(4)
ecet
(9)
Ed.Haas Hungaria Kft.
(1)
édes
(231)
édesburgonya
(2)
édesítőszer
(5)
egyedényes
(1)
emlék
(1)
eper
(27)
Epermester Pincészet
(2)
Erdély
(6)
esküvő
(1)
Eszti
(13)
étcsoki
(24)
étteremajánló
(7)
etyek
(1)
fácán
(1)
Facebook
(42)
fagyi
(4)
fahéj
(37)
fánk
(16)
farsang
(2)
fasírt
(8)
fehérbor
(5)
fehérborecet
(1)
fehércsokoládé
(7)
fehérrépa
(14)
feketeribizli
(1)
Ferrero Rocher
(1)
filmajánló
(1)
fokhagyma
(51)
Foodpanda
(1)
főétel
(208)
főzelék
(9)
főzés nélkül
(2)
Frakk
(7)
füge
(3)
füstölt hús
(10)
füstölt sajt
(7)
fűszer
(10)
fűszerpapír
(1)
gabonapehely
(1)
gasztrosétány
(1)
gersli
(1)
gesztenye
(10)
Giber János
(1)
gomba
(30)
gombóc
(2)
grill
(5)
gyors
(11)
gyömbér
(6)
gyöngyhagyma
(1)
gyümölcs
(6)
hagyma
(50)
Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda
(1)
Herbatea Manufaktúra
(2)
hidegtál
(19)
hurka
(1)
húsvét
(24)
indiai
(1)
Iszkáz
(8)
ital
(6)
Ízőrzők
(3)
játék
(41)
jázmin rizs
(2)
jégkrém
(1)
jégsaláta
(2)
joghurt
(17)
jótékonysági akció
(1)
Judit
(22)
juharszirup
(1)
juhtúró
(1)
Julia Child
(1)
kacsa
(3)
kacsacomb
(2)
kacsamáj
(1)
kacsamell
(1)
kakaó
(35)
kakukkfű
(5)
kalács
(10)
kaliforniai paprika
(7)
kamra
(3)
kápia paprika
(2)
kapor
(9)
káposzta
(16)
karácsony
(58)
karaj
(11)
karalábé
(9)
karamell
(6)
karfiol
(10)
kávé
(13)
kávézóajánló
(1)
keksz
(9)
kelbimbó
(1)
kelkáposzta
(9)
kelt tészta
(64)
kenyér
(15)
kerti parti
(8)
ketchup
(3)
kifli
(5)
kivi
(1)
Knorr
(3)
kókusz
(7)
kóla
(1)
kolbász
(25)
kolbásztök
(1)
kompót
(3)
koriandermag
(2)
Koronás Cukor
(7)
koszorú
(1)
kovász
(1)
köles
(1)
köret
(39)
körte
(4)
köszönet
(2)
krémleves
(11)
krémsajt
(10)
krumpli
(53)
kukorica
(10)
kukoricadara
(1)
kuszkusz
(1)
lángos
(6)
lasagna
(2)
lecsó
(1)
Léda Cukrászda és Kávéház
(1)
lekvár
(42)
lencse
(1)
lenmag
(3)
lestyán
(1)
leveles tészta
(14)
leves
(46)
levesbetét
(1)
lilahagyma
(22)
lime
(5)
linzer
(9)
Maggi
(1)
magkeverék
(1)
májkrém
(2)
majonéz
(10)
majoranna
(4)
mák
(14)
málna
(7)
mandula
(11)
marcipán
(5)
marhahús
(11)
mártás
(6)
mascarpone
(26)
Matyi
(2)
mazsola
(16)
medvehagyma
(6)
meggy
(13)
meggylikőr
(1)
Méhes-Mézes szörp
(25)
menta
(4)
méz
(32)
mézeskalács
(4)
mogyoró
(7)
mogyorókrém
(2)
mogyoróvaj
(1)
mortadella
(1)
mozzarella
(5)
muffin
(8)
mustár
(17)
mustármag
(1)
nápolyi
(1)
napraforgó mag
(1)
narancs
(7)
nektarin
(1)
névnap
(4)
olaj
(5)
olajbogyó
(1)
Olaszország
(1)
oldalas
(5)
oranzsát
(1)
oregano
(1)
öregtészta
(8)
őszibarack
(16)
pác
(5)
padlizsán
(7)
pagodakarfiol
(1)
palacsinta
(11)
pálinka
(2)
paprika
(46)
paprikakrém
(1)
paradicsom
(72)
Párizs
(2)
parmezán
(7)
patisszon
(3)
péksütemény
(12)
petrezselyem
(42)
piknik
(1)
pirospaprika
(3)
piskóta
(17)
pizza
(3)
pogácsa
(13)
póréhagyma
(10)
puding
(27)
pulykacomb
(2)
pulykamell
(8)
puszedli
(2)
rakott
(1)
ravioli
(1)
réteslap
(5)
ribizli
(4)
Rita
(9)
rizs
(20)
rizstészta
(1)
rozmaring
(5)
rozsliszt
(2)
rukkola
(1)
rum
(16)
rumos meggy
(6)
sajt
(52)
saláta
(26)
salátaöntet
(1)
sárgabarack
(11)
sárgadinnye
(2)
sárgarépa
(42)
savanyú káposzta
(8)
savanyúság
(5)
sertésháj
(2)
sertéshús
(46)
sertésmáj
(3)
Sigil Galéria és Kávézó
(1)
Smiley Shop Savanyúság
(1)
snidling
(5)
sonka
(27)
Sophie and Ben
(1)
Sopron
(1)
sós süti
(30)
sör
(4)
spagetti
(4)
spárga
(1)
spenót
(8)
statisztika
(1)
Stefán János
(1)
sült hús
(4)
sütemény
(4)
süti
(177)
sütőtök
(12)
sütőzacskó
(1)
szabdzsi
(1)
szakácskönyv ajánló
(8)
szalámi
(2)
szalonna
(36)
Szárika fűszer
(27)
szarvas
(1)
szeder
(1)
szegfűszeg
(10)
szénhidrát csökkentett
(7)
szerecsendió
(2)
szezámmag
(6)
szilva
(10)
szilveszter
(3)
szójaszósz
(9)
szőlő
(6)
szörp
(4)
születésnap
(14)
tangzhong
(1)
tarhonya
(2)
tarja
(7)
tárkony
(1)
tej
(16)
tejföl
(50)
tejszín
(71)
teljes kiőrlésű liszt
(7)
tepertő
(3)
tészta
(48)
tojás
(15)
tojás mentes
(1)
tojásfehérje
(10)
torma
(2)
torta
(54)
tök
(3)
tökmag
(6)
töltött
(7)
tönkölyliszt
(4)
töpörtyű
(2)
túró
(27)
túró rudi
(1)
uborka
(12)
új év
(1)
újburgonya
(8)
újhagyma
(13)
utazás
(4)
úti beszámoló
(4)
vadhús
(1)
vaj
(7)
vanília
(12)
Vép
(11)
Vidék íze
(57)
Vilma
(10)
virsli
(9)
vörösbor
(8)
zabpehely
(4)
zeller
(12)
zöldbab
(5)
zöldség
(14)
zsálya
(6)
zselatin
(11)
zsemle
(8)
Mi írjuk
Látogatóink
Oldalak
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Keresés a blogon
Facebook oldalunk
Ezeket olvastátok legtöbbször
Kapcsolódó oldalaink
Kedvenceink
Ennyiszer néztetek meg minket
Szerzői jogok
A blogon található fotók és írások saját szellemi termékeink, ettől eltérő esetben forrásmegjelöléssel látjuk el.
A blogunkon található írásainkra, fotóinkra az 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azokat bármilyen módon felhasználni a forrásmegjelölés és írásos beleegyezésünk nélkül tilos! Megsértése jogi következményt von maga után!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése