Ha már Andit emlegettem az előző bejegyzésben, folytatom egy olyan recepttel, amit szintén tőle tanultam és ezért legalább annyira hálás vagyok neki, mint a csokis kekszért.
Mindig problémám volt azzal, hogy ha egy recept csak tojássárgáját írt az adott sütihez. Mi legyen a tojásfehérjével? Mit csináljak vele? Oké, le lehet fagyasztani, de utána? Nem sűrűn sütök mézeskalácsot, amit aztán írókázni kell. Legnagyobb tépelődésem közepette jelentkezett Andi ezzel a tortával. Azóta ahogy összegyűlik egy kis üvegnyi (kb. 10) tojásfehérje, már állok is neki a máktortának. Szerencsére a család is megszerette, így évente 1-2-szer szívesen fogyasztják.
A Közös konyha(kert) blogon elolvashatjátok Andi minden részletre kiterjedő leírását és megnézhetitek az enyémnél sokkal szebb képeket. Andi többféle variációt is megadott a meggytöltelék elkészítésére, én csak azt fogom leírni, hogy nekem melyik változat jött be legjobban.
Legelőször két éve karácsonykor sütöttem meg a nagy családi ebédre. Mivel még nem volt tapasztalatom benne - bár Andi figyelmeztetett, hogy nagyon helyigényes süti - ezért kissé idegbeteg lettem a készítése közben és vitatkoztam magammal, hogy ugyan miért is ezt választottam? Miért egy olyan tortát, amit még soha nem sütöttem meg? A kinézete és az íze azonban kárpótolt mindenért, manapság pedig már rutinból csinálom. Nem ajánlom senkinek, aki irtózik a tojásfehérje kemény habbá verésétől, illetve annak időigényességétől vagy sikerének kétségességétől.
Nos, akkor álljunk neki. Legelőször a tortalapoknak.
Hozzávalók:
- 10 tojásfehérje
- 30 dkg porcukor
- 30 dkg darált mák
- csipetnyi só
- 4 db 25 cm-es kör sütőpapírból kivágva
A tojásfehérjét egy csipetnyi sóval felverjük, apránként hozzáadjuk a cukrot is és fényes, kemény habot verünk belőle. Óvatosan és egyenletesen elkeverjük benne a mákot is.
180 fokra előmelegítjük a sütőt.
Nekem 2 db lapos gáztepsim van, így egy-egy sütőpapír-kört belehelyeztem a tepsikbe. A masszát képzeletben négy felé osztottam, és egy-egy negyedet ráterítettem a sütőpapírokra. Egyenletesen kentem rá, hogy sehol ne legyen magasabb a tortalap. Nem kell félni, ha jól dolgoztunk és elég kemény habot vertünk a fehérjéből, nem fog lefolyni a massza a sütőpapírról.
Az előmelegített sütőben kettesével megsütöttem a tortalapokat. Kissé megemelkednek sütés közben, de szépen tartják a formájukat. Én még melegen szoktam lehúzni róluk a sütőpapírt, vigyázva, nehogy eltörjenek a mákos lapok. És most jön a neheze: helyet találni, hogy a négy tortalap hűlni tudjon.
Én most kissé megszenvedtem a sütőpapír lehúzásával, mert sajnos nem sikerült teljesen kemény habot verni a tojásfehérjéből, így eléggé lágy lett a tészta. Nagyon kellett vigyáznom, hogy ne törjön össze, nem volt egyszerű mozgatni sem.
Amíg hűltek a tortalapok, elkészítettem a meggyes tölteléket.
Hozzávalók:
- 2 üveg meggybefőtt
- 6 dkg étkezési keményítő
- 1/2 kiskanál őrölt fahéj
- 1/4 kiskanál őrölt szegfűszeg
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál cukor
- 3 dl meggybefőtt-lé
A meggybefőtt lehetőleg magozott legyen, hogy ne hulljon ki a hajunk, mire végzünk. A 3 dl lében csomómentesre elkeverjük a fahéjat, szegfűszeget, vaníliás cukrot, cukrot és a keményítőt. Közepes lángon, állandóan kevergetve besűrítjük, majd hozzáadjuk a gyümölcsöt is.
Ezt is félretesszük hűlni.
Most következik a középső, grízes krém.
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 3 evőkanál búzadara
- 10 dkg vaj
- 7 dkg porcukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
A tejet meglangyosítjuk, hozzákeverjük a búzadarát, cukrot és vaníliás cukrot és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük, majd kihűtjük a tejbegrízt.
Eközben a lágy vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzádolgozzuk a tejbegrízt is.
Végül összeállítjuk a tortát. Egy tálra óvatosan átemeljük az első mákos lapot, megkenjük a meggyes töltelék felével. Következik a második tortalap és erre simítjuk a teljes grízes krémet. Jön a harmadik lap és a meggyes töltelék másik fele. Végül az egészet befedjük az utolsó mákos tortalappal és amennyire csak tudjuk, óvatosan rányomjuk.
Meg szoktam szórni fahéjas porcukorral a tetejét, de általában mire tálalom, már nem látszik belőle semmi, mert beszívja a mákos lap. De legalább az ízét lehet érezni. Egy éjszakát pihentetem mindig, hogy jól összeérjen. Szépen szeletelhető, nem túl szabályos szélű torta lesz belőle. Aki szereti a mákot, annak biztosan ízleni fog.
Karácsonyra tökéletes desszert lehet. A leírástól nem kell megijedni, tényleg sokkal egyszerűbb és gyorsabb mint amilyennek tűnik.
Írj nekünk
kicsibors@indamail.hu
Gasztroblogok és gasztroblogunk
Az eddigiek
-
►
2019
(14)
- ► szeptember (3)
-
►
2018
(41)
- ► szeptember (2)
-
►
2016
(93)
- ► szeptember (9)
-
►
2015
(149)
- ► szeptember (16)
-
►
2014
(149)
- ► szeptember (13)
-
►
2013
(142)
- ► szeptember (13)
Címkék
a férfi főz
(6)
Abaújszántó
(2)
advent
(1)
áfonya
(5)
alma
(31)
almapaprika
(1)
Anno Taverna
(2)
anyák napja
(10)
Árnyas Étterem
(1)
árpagyöngy
(1)
aszalt
(1)
aszalt gyümölcs
(10)
aszalt paradicsom
(2)
aszalt szilva
(2)
bab
(9)
baba-és gyerekbarát helyek
(3)
babapiskóta
(6)
babérlevél
(3)
bacon
(12)
Balatonszárszó
(3)
balzsamecet
(1)
bambuszrügy
(1)
banán
(6)
barátok
(14)
bazsalikom
(9)
Bee
(2)
befőzés
(33)
befőzőcukor
(3)
bejgli
(4)
bélszín
(1)
bemutatkozás
(1)
Benő
(5)
birsalma
(1)
bodza
(1)
bodzavirág
(1)
Bognár Tészta
(1)
bogrács
(3)
bor
(15)
borkóstoló
(1)
bormustra
(2)
borókabogyó
(1)
borsó
(19)
brokkoli
(4)
Buffalo Steak House
(2)
bulgur
(5)
búzadara
(13)
búzasikér
(3)
cékla
(4)
chili
(15)
citrom
(25)
citromhéj
(2)
citronát
(1)
cukkini
(23)
cukor
(10)
cukormentes
(3)
cukrászdaajánló
(2)
Czabán Samu Általános Iskola
(1)
család
(39)
csemege uborka
(6)
cserépedény
(4)
cseresznye
(2)
csicseriborsó
(1)
csirke
(12)
csirkecomb
(13)
csirkemáj
(3)
csirkemell
(33)
csirkeszárny
(1)
csoki
(35)
csokikóstoló
(1)
csont
(1)
csülök
(5)
dagadó
(1)
darált hús
(31)
darált keksz
(11)
Dávid
(5)
Delikát
(2)
desszert
(179)
Detki Keksz
(1)
diéta
(4)
dió
(31)
Dorottya Emma
(12)
Dr. Oetker
(4)
ecet
(9)
Ed.Haas Hungaria Kft.
(1)
édes
(231)
édesburgonya
(2)
édesítőszer
(5)
egyedényes
(1)
emlék
(1)
eper
(27)
Epermester Pincészet
(2)
Erdély
(6)
esküvő
(1)
Eszti
(13)
étcsoki
(24)
étteremajánló
(7)
etyek
(1)
fácán
(1)
Facebook
(42)
fagyi
(4)
fahéj
(37)
fánk
(16)
farsang
(2)
fasírt
(8)
fehérbor
(5)
fehérborecet
(1)
fehércsokoládé
(7)
fehérrépa
(14)
feketeribizli
(1)
Ferrero Rocher
(1)
filmajánló
(1)
fokhagyma
(51)
Foodpanda
(1)
főétel
(208)
főzelék
(9)
főzés nélkül
(2)
Frakk
(7)
füge
(3)
füstölt hús
(10)
füstölt sajt
(7)
fűszer
(10)
fűszerpapír
(1)
gabonapehely
(1)
gasztrosétány
(1)
gersli
(1)
gesztenye
(10)
Giber János
(1)
gomba
(30)
gombóc
(2)
grill
(5)
gyors
(11)
gyömbér
(6)
gyöngyhagyma
(1)
gyümölcs
(6)
hagyma
(50)
Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda
(1)
Herbatea Manufaktúra
(2)
hidegtál
(19)
hurka
(1)
húsvét
(24)
indiai
(1)
Iszkáz
(8)
ital
(6)
Ízőrzők
(3)
játék
(41)
jázmin rizs
(2)
jégkrém
(1)
jégsaláta
(2)
joghurt
(17)
jótékonysági akció
(1)
Judit
(22)
juharszirup
(1)
juhtúró
(1)
Julia Child
(1)
kacsa
(3)
kacsacomb
(2)
kacsamáj
(1)
kacsamell
(1)
kakaó
(35)
kakukkfű
(5)
kalács
(10)
kaliforniai paprika
(7)
kamra
(3)
kápia paprika
(2)
kapor
(9)
káposzta
(16)
karácsony
(58)
karaj
(11)
karalábé
(9)
karamell
(6)
karfiol
(10)
kávé
(13)
kávézóajánló
(1)
keksz
(9)
kelbimbó
(1)
kelkáposzta
(9)
kelt tészta
(64)
kenyér
(15)
kerti parti
(8)
ketchup
(3)
kifli
(5)
kivi
(1)
Knorr
(3)
kókusz
(7)
kóla
(1)
kolbász
(25)
kolbásztök
(1)
kompót
(3)
koriandermag
(2)
Koronás Cukor
(7)
koszorú
(1)
kovász
(1)
köles
(1)
köret
(39)
körte
(4)
köszönet
(2)
krémleves
(11)
krémsajt
(10)
krumpli
(53)
kukorica
(10)
kukoricadara
(1)
kuszkusz
(1)
lángos
(6)
lasagna
(2)
lecsó
(1)
Léda Cukrászda és Kávéház
(1)
lekvár
(42)
lencse
(1)
lenmag
(3)
lestyán
(1)
leveles tészta
(14)
leves
(46)
levesbetét
(1)
lilahagyma
(22)
lime
(5)
linzer
(9)
Maggi
(1)
magkeverék
(1)
májkrém
(2)
majonéz
(10)
majoranna
(4)
mák
(14)
málna
(7)
mandula
(11)
marcipán
(5)
marhahús
(11)
mártás
(6)
mascarpone
(26)
Matyi
(2)
mazsola
(16)
medvehagyma
(6)
meggy
(13)
meggylikőr
(1)
Méhes-Mézes szörp
(25)
menta
(4)
méz
(32)
mézeskalács
(4)
mogyoró
(7)
mogyorókrém
(2)
mogyoróvaj
(1)
mortadella
(1)
mozzarella
(5)
muffin
(8)
mustár
(17)
mustármag
(1)
nápolyi
(1)
napraforgó mag
(1)
narancs
(7)
nektarin
(1)
névnap
(4)
olaj
(5)
olajbogyó
(1)
Olaszország
(1)
oldalas
(5)
oranzsát
(1)
oregano
(1)
öregtészta
(8)
őszibarack
(16)
pác
(5)
padlizsán
(7)
pagodakarfiol
(1)
palacsinta
(11)
pálinka
(2)
paprika
(46)
paprikakrém
(1)
paradicsom
(72)
Párizs
(2)
parmezán
(7)
patisszon
(3)
péksütemény
(12)
petrezselyem
(42)
piknik
(1)
pirospaprika
(3)
piskóta
(17)
pizza
(3)
pogácsa
(13)
póréhagyma
(10)
puding
(27)
pulykacomb
(2)
pulykamell
(8)
puszedli
(2)
rakott
(1)
ravioli
(1)
réteslap
(5)
ribizli
(4)
Rita
(9)
rizs
(20)
rizstészta
(1)
rozmaring
(5)
rozsliszt
(2)
rukkola
(1)
rum
(16)
rumos meggy
(6)
sajt
(52)
saláta
(26)
salátaöntet
(1)
sárgabarack
(11)
sárgadinnye
(2)
sárgarépa
(42)
savanyú káposzta
(8)
savanyúság
(5)
sertésháj
(2)
sertéshús
(46)
sertésmáj
(3)
Sigil Galéria és Kávézó
(1)
Smiley Shop Savanyúság
(1)
snidling
(5)
sonka
(27)
Sophie and Ben
(1)
Sopron
(1)
sós süti
(30)
sör
(4)
spagetti
(4)
spárga
(1)
spenót
(8)
statisztika
(1)
Stefán János
(1)
sült hús
(4)
sütemény
(4)
süti
(177)
sütőtök
(12)
sütőzacskó
(1)
szabdzsi
(1)
szakácskönyv ajánló
(8)
szalámi
(2)
szalonna
(36)
Szárika fűszer
(27)
szarvas
(1)
szeder
(1)
szegfűszeg
(10)
szénhidrát csökkentett
(7)
szerecsendió
(2)
szezámmag
(6)
szilva
(10)
szilveszter
(3)
szójaszósz
(9)
szőlő
(6)
szörp
(4)
születésnap
(14)
tangzhong
(1)
tarhonya
(2)
tarja
(7)
tárkony
(1)
tej
(16)
tejföl
(50)
tejszín
(71)
teljes kiőrlésű liszt
(7)
tepertő
(3)
tészta
(48)
tojás
(15)
tojás mentes
(1)
tojásfehérje
(10)
torma
(2)
torta
(54)
tök
(3)
tökmag
(6)
töltött
(7)
tönkölyliszt
(4)
töpörtyű
(2)
túró
(27)
túró rudi
(1)
uborka
(12)
új év
(1)
újburgonya
(8)
újhagyma
(13)
utazás
(4)
úti beszámoló
(4)
vadhús
(1)
vaj
(7)
vanília
(12)
Vép
(11)
Vidék íze
(57)
Vilma
(10)
virsli
(9)
vörösbor
(8)
zabpehely
(4)
zeller
(12)
zöldbab
(5)
zöldség
(14)
zsálya
(6)
zselatin
(11)
zsemle
(8)
Mi írjuk
Látogatóink
Oldalak
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Keresés a blogon
Facebook oldalunk
Ezeket olvastátok legtöbbször
Kapcsolódó oldalaink
Kedvenceink
Ennyiszer néztetek meg minket
Szerzői jogok
A blogon található fotók és írások saját szellemi termékeink, ettől eltérő esetben forrásmegjelöléssel látjuk el.
A blogunkon található írásainkra, fotóinkra az 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azokat bármilyen módon felhasználni a forrásmegjelölés és írásos beleegyezésünk nélkül tilos! Megsértése jogi következményt von maga után!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése