Bevallom, én a tavalyi évig nem szerettem a sütőtököt. Illetve nem is emlékszem, megkóstoltam-e egyáltalán, vagy még arra sem vállalkoztam. Több területen érzem, hogy kezdek öregedni, de a legegyértelműbb jelek az evés terén vannak, ugyanis már sokkal kevésbé vagyok válogatós, mint gyerekkoromban.
Ennek mondjuk mindenki örül, még én is. Ezért is alakult úgy múlt ősszel, hogy megkóstoltam a sütőtököt, valamint a répát is - süteményben.
Ennek mondjuk mindenki örül, még én is. Ezért is alakult úgy múlt ősszel, hogy megkóstoltam a sütőtököt, valamint a répát is - süteményben.
A sütőtököt először leves formájában ettem, ami azóta is nagy kedvencem, akár havonta többször is elfogyasztanék belőle néhány tányérral, ami nálam viszonylag kevés ételnél fordul elő. Mivel a leveshez túl nagy tök lett véve, újabb recept után kellett néznem, nehogy kárba vesszen a maradék. Édesszájú révén egy sütit választottam, a sütőtökös csokis kekszet.
A recept, amit a Mindmegette-n találtam, egyszerű, elég gyors és a végeredmény... nem lehet abbahagyni a keksz evését. Először azt gondolja az ember, hogy méz van benne, kicsit hasonlít is az íze a mézeskalácsra. Ebben azonban egy csepp méz sincs, az édességét a sütőtök és a cukor adja.
Tehát ezekből és így készül a keksz:
30 dkg Rama margarin
40 dkg cukor
2 teáskanál fahéj
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
40 dkg liszt (a recept a teljes kiőrlésű búzalisztet ajánlja)
2 teáskanál szódabikarbóna
10 dkg étcsokoládé
40 dkg sütőtök (elősütve)
1 csipet só
25 dkg zabpehely (kihagyható)
10 dkg mazsola (kihagyható)
10 dkg dió (kihagyható)
Egy keverőedényben keverjük habosra a margarint, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, egy kis idő elteltével a tojást és az előre megsütött, héjából kikapart sütőtököt is. Egy másik edényben keverjük össze a lisztet, a zabpelyhet, a szódabikarbónát, a sót, a fűszereket, a csokoládét, a diót és a mazsolát. Óvatosan, apránként adagoljuk a tökös keverékhez. Keverjük alaposan össze. Tegyünk sütőpapírt egy sütőlapra vagy tepsibe, evőkanál segítségével diónyi halmokat tegyünk a tésztából. Forró sütőben 150 fokon süssük 20-25 percig. Hagyjuk kihűlni. A recept szerint jól zárható dobozban, üvegben hetekig is el tudjuk tárolni a tökös kekszeket.
Mi a zabpelyhet kihagytuk a sütiből, de így is remek lett mindkét alkalommal.
30 dkg Rama margarin
40 dkg cukor
2 teáskanál fahéj
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
40 dkg liszt (a recept a teljes kiőrlésű búzalisztet ajánlja)
2 teáskanál szódabikarbóna
10 dkg étcsokoládé
40 dkg sütőtök (elősütve)
1 csipet só
25 dkg zabpehely (kihagyható)
10 dkg mazsola (kihagyható)
10 dkg dió (kihagyható)
Egy keverőedényben keverjük habosra a margarint, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, egy kis idő elteltével a tojást és az előre megsütött, héjából kikapart sütőtököt is. Egy másik edényben keverjük össze a lisztet, a zabpelyhet, a szódabikarbónát, a sót, a fűszereket, a csokoládét, a diót és a mazsolát. Óvatosan, apránként adagoljuk a tökös keverékhez. Keverjük alaposan össze. Tegyünk sütőpapírt egy sütőlapra vagy tepsibe, evőkanál segítségével diónyi halmokat tegyünk a tésztából. Forró sütőben 150 fokon süssük 20-25 percig. Hagyjuk kihűlni. A recept szerint jól zárható dobozban, üvegben hetekig is el tudjuk tárolni a tökös kekszeket.
Mi a zabpelyhet kihagytuk a sütiből, de így is remek lett mindkét alkalommal.
Azt javaslom, ha elkészítitek, hagyjátok több tálcán kihűlni, ne tegyétek hamar egymásra, mert összeragadnak. Nem mintha tépkedve, vagdosva nem lenne ugyanolyan finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése