Ahogy a neve is mutatja, ez az édesség a madártej és a tejberizs kereszteződése. Én nem rajongok a madártejért, de ebben a formátumban még nekem is nagyon ízlik. Aki külön-külön is szereti ezt a két édességet, az feltétlenül készítse el ezt is - vagy esetleg készíttesse el anyuval, feleséggel, barátnővel, férjjel, stb. - és miután megkóstolta, mondja el a véleményét, nagyon kíváncsi vagyok rá. Azt hiszem, előre borítékolhatom, hogy a többségnél ezentúl gyakori desszert lesz a madártejberizs. :)
Mi először a szüleimnél kóstoltuk. Mivel anyukám nagy rajongója a Vidék Íze magazinnak, elég sok mindent kipróbál azok közül, ami ott megjelenik. Így készült el a madártejberizs is. Utána megfőztem én is és mivel mindkettőnknek ízlett, ezért abban maradtunk Imivel, hogy máskor is elkészíthetem.
De aztán jött a nyár és a meleg miatt elfelejtődött mindenféle madártejjel kapcsolatos dolog. Múlt héten jutott eszembe ez a desszert, amikor azon gondolkodtam, mivel kínáljam meg Juditékat. Meghívtuk őket vasárnapra ebédre, és a főfogás Imi reszortja volt. Remélem rá tudom venni, hogy írja meg a bejegyzést, mint "vendég blogszerző" a különleges tésztájáról, mert ha nem, kénytelen leszek én megtenni. :)
A desszertet én vállaltam és napokig gondolkodtam, hogy mi legyen, ami édes, egyszerű, de mégis kiadós és előző nap is elkészíthetem. Így jutott eszembe a madártejberizs.
Hozzávalók:
- 8 evőkanál rizs
- 1 liter + 8 dl tej
- só
- 15-20 dkg kristálycukor
- 10 dkg tej- / étcsokoládé (vagy 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor)
- 3 tojás
- 2 evőkanál liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
+ aki szereti: reszelt citromhéj
+ díszítéshez csokiforgács
1 liter tejben csipetnyi sóval megfőzzük a rizst. Amikor puha,
hozzáadunk 5 evőkanál cukrot, belereszeljük a 10 dkg csokoládét, vagy hozzákeverjük a kakaóport (én az utóbbit használtam), majd
lefedve hagyjuk állni, tovább puhulni.
A tojások sárgáját simára keverjük 5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral, a liszttel és a reszelt citromhéjjal.
Felforraljuk
a 8 dl tejet és közben a tojások fehérjét kevés cukorral kemény habbá
verjük. Evőkanállal a forró tejbe szaggatjuk, mindkét oldalát megfőzzük.
Szűrőkanállal kiemeljük, jól lecsöpögtetjük és félretesszük a
habgaluskákat.
A kikevert tojássárgáját lassan a forró tejhez keverjük és kis lángon besűrítjük. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel.
Ezután desszertespoharakba adagoljuk a csokis tejberizst, rákanalazzuk a sűrű madártejet. Mindegyiknek a tetején elhelyezünk habgaluskákat, majd csokireszelékkel megszórjuk. Egy éjszakára nyugodtan betehetjük a hűtőbe, mert jól lehűtve az igazi.
De aki türelmetlen, az már néhány óra után megkóstolhatja. :)
Mivel nem csak Juditék jöttek át vasárnap, hanem összesen nyolcan voltunk, és ismerem a társaság étvágyát, ezért rögtön dupla adagot készítettem. Rengeteg lett, 18 különböző méretű desszertespoharat tudtam megtölteni. Utólag áldottam magamat, hogy nem csak szimpla adagot főztem, ugyanis mindössze 2 kis pohár maradt meg hétfőre, a többi elfogyott.
Miközben főztem a tojásos krémet, azon gondolkodtam, hogy liszt helyett vaníliás pudingporral is be lehetne sűríteni. Legközelebb kipróbálom, mert szerintem úgy még finomabb íze lesz. Majd beszámolok az eredményről.
Írj nekünk
kicsibors@indamail.hu
Gasztroblogok és gasztroblogunk
Az eddigiek
-
►
2019
(14)
- ► szeptember (3)
-
►
2018
(41)
- ► szeptember (2)
-
►
2016
(93)
- ► szeptember (9)
-
►
2015
(149)
- ► szeptember (16)
-
►
2014
(149)
- ► szeptember (13)
-
►
2013
(142)
- ► szeptember (13)
-
▼
2012
(74)
-
▼
október
(15)
- Zöldségekkel sült csirkemell
- Rózsatorta
- Kelkáposzta főzelék
- Étcsokoládés almalekvár
- Amerikai almás pite
- Sütőtökös csokis keksz
- Káposztás tészta (cvekedli) - Alfonzóval
- Csemege uborka Keleti Andrea módra
- Imi tésztája (bemutatja : "a férfi főz" sorozat)
- Mascarponés-mandulás kávétorta
- Mediterrán babos-boros egytál
- Töki pompos
- Madártejberizs
- Darás dödölle
- Sütőtök a sütőből
- ► szeptember (12)
-
▼
október
(15)
Címkék
a férfi főz
(6)
Abaújszántó
(2)
advent
(1)
áfonya
(5)
alma
(31)
almapaprika
(1)
Anno Taverna
(2)
anyák napja
(10)
Árnyas Étterem
(1)
árpagyöngy
(1)
aszalt
(1)
aszalt gyümölcs
(10)
aszalt paradicsom
(2)
aszalt szilva
(2)
bab
(9)
baba-és gyerekbarát helyek
(3)
babapiskóta
(6)
babérlevél
(3)
bacon
(12)
Balatonszárszó
(3)
balzsamecet
(1)
bambuszrügy
(1)
banán
(6)
barátok
(14)
bazsalikom
(9)
Bee
(2)
befőzés
(33)
befőzőcukor
(3)
bejgli
(4)
bélszín
(1)
bemutatkozás
(1)
Benő
(5)
birsalma
(1)
bodza
(1)
bodzavirág
(1)
Bognár Tészta
(1)
bogrács
(3)
bor
(15)
borkóstoló
(1)
bormustra
(2)
borókabogyó
(1)
borsó
(19)
brokkoli
(4)
Buffalo Steak House
(2)
bulgur
(5)
búzadara
(13)
búzasikér
(3)
cékla
(4)
chili
(15)
citrom
(25)
citromhéj
(2)
citronát
(1)
cukkini
(23)
cukor
(10)
cukormentes
(3)
cukrászdaajánló
(2)
Czabán Samu Általános Iskola
(1)
család
(39)
csemege uborka
(6)
cserépedény
(4)
cseresznye
(2)
csicseriborsó
(1)
csirke
(12)
csirkecomb
(13)
csirkemáj
(3)
csirkemell
(33)
csirkeszárny
(1)
csoki
(35)
csokikóstoló
(1)
csont
(1)
csülök
(5)
dagadó
(1)
darált hús
(31)
darált keksz
(11)
Dávid
(5)
Delikát
(2)
desszert
(179)
Detki Keksz
(1)
diéta
(4)
dió
(31)
Dorottya Emma
(12)
Dr. Oetker
(4)
ecet
(9)
Ed.Haas Hungaria Kft.
(1)
édes
(231)
édesburgonya
(2)
édesítőszer
(5)
egyedényes
(1)
emlék
(1)
eper
(27)
Epermester Pincészet
(2)
Erdély
(6)
esküvő
(1)
Eszti
(13)
étcsoki
(24)
étteremajánló
(7)
etyek
(1)
fácán
(1)
Facebook
(42)
fagyi
(4)
fahéj
(37)
fánk
(16)
farsang
(2)
fasírt
(8)
fehérbor
(5)
fehérborecet
(1)
fehércsokoládé
(7)
fehérrépa
(14)
feketeribizli
(1)
Ferrero Rocher
(1)
filmajánló
(1)
fokhagyma
(51)
Foodpanda
(1)
főétel
(208)
főzelék
(9)
főzés nélkül
(2)
Frakk
(7)
füge
(3)
füstölt hús
(10)
füstölt sajt
(7)
fűszer
(10)
fűszerpapír
(1)
gabonapehely
(1)
gasztrosétány
(1)
gersli
(1)
gesztenye
(10)
Giber János
(1)
gomba
(30)
gombóc
(2)
grill
(5)
gyors
(11)
gyömbér
(6)
gyöngyhagyma
(1)
gyümölcs
(6)
hagyma
(50)
Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda
(1)
Herbatea Manufaktúra
(2)
hidegtál
(19)
hurka
(1)
húsvét
(24)
indiai
(1)
Iszkáz
(8)
ital
(6)
Ízőrzők
(3)
játék
(41)
jázmin rizs
(2)
jégkrém
(1)
jégsaláta
(2)
joghurt
(17)
jótékonysági akció
(1)
Judit
(22)
juharszirup
(1)
juhtúró
(1)
Julia Child
(1)
kacsa
(3)
kacsacomb
(2)
kacsamáj
(1)
kacsamell
(1)
kakaó
(35)
kakukkfű
(5)
kalács
(10)
kaliforniai paprika
(7)
kamra
(3)
kápia paprika
(2)
kapor
(9)
káposzta
(16)
karácsony
(58)
karaj
(11)
karalábé
(9)
karamell
(6)
karfiol
(10)
kávé
(13)
kávézóajánló
(1)
keksz
(9)
kelbimbó
(1)
kelkáposzta
(9)
kelt tészta
(64)
kenyér
(15)
kerti parti
(8)
ketchup
(3)
kifli
(5)
kivi
(1)
Knorr
(3)
kókusz
(7)
kóla
(1)
kolbász
(25)
kolbásztök
(1)
kompót
(3)
koriandermag
(2)
Koronás Cukor
(7)
koszorú
(1)
kovász
(1)
köles
(1)
köret
(39)
körte
(4)
köszönet
(2)
krémleves
(11)
krémsajt
(10)
krumpli
(53)
kukorica
(10)
kukoricadara
(1)
kuszkusz
(1)
lángos
(6)
lasagna
(2)
lecsó
(1)
Léda Cukrászda és Kávéház
(1)
lekvár
(42)
lencse
(1)
lenmag
(3)
lestyán
(1)
leveles tészta
(14)
leves
(46)
levesbetét
(1)
lilahagyma
(22)
lime
(5)
linzer
(9)
Maggi
(1)
magkeverék
(1)
májkrém
(2)
majonéz
(10)
majoranna
(4)
mák
(14)
málna
(7)
mandula
(11)
marcipán
(5)
marhahús
(11)
mártás
(6)
mascarpone
(26)
Matyi
(2)
mazsola
(16)
medvehagyma
(6)
meggy
(13)
meggylikőr
(1)
Méhes-Mézes szörp
(25)
menta
(4)
méz
(32)
mézeskalács
(4)
mogyoró
(7)
mogyorókrém
(2)
mogyoróvaj
(1)
mortadella
(1)
mozzarella
(5)
muffin
(8)
mustár
(17)
mustármag
(1)
nápolyi
(1)
napraforgó mag
(1)
narancs
(7)
nektarin
(1)
névnap
(4)
olaj
(5)
olajbogyó
(1)
Olaszország
(1)
oldalas
(5)
oranzsát
(1)
oregano
(1)
öregtészta
(8)
őszibarack
(16)
pác
(5)
padlizsán
(7)
pagodakarfiol
(1)
palacsinta
(11)
pálinka
(2)
paprika
(46)
paprikakrém
(1)
paradicsom
(72)
Párizs
(2)
parmezán
(7)
patisszon
(3)
péksütemény
(12)
petrezselyem
(42)
piknik
(1)
pirospaprika
(3)
piskóta
(17)
pizza
(3)
pogácsa
(13)
póréhagyma
(10)
puding
(27)
pulykacomb
(2)
pulykamell
(8)
puszedli
(2)
rakott
(1)
ravioli
(1)
réteslap
(5)
ribizli
(4)
Rita
(9)
rizs
(20)
rizstészta
(1)
rozmaring
(5)
rozsliszt
(2)
rukkola
(1)
rum
(16)
rumos meggy
(6)
sajt
(52)
saláta
(26)
salátaöntet
(1)
sárgabarack
(11)
sárgadinnye
(2)
sárgarépa
(42)
savanyú káposzta
(8)
savanyúság
(5)
sertésháj
(2)
sertéshús
(46)
sertésmáj
(3)
Sigil Galéria és Kávézó
(1)
Smiley Shop Savanyúság
(1)
snidling
(5)
sonka
(27)
Sophie and Ben
(1)
Sopron
(1)
sós süti
(30)
sör
(4)
spagetti
(4)
spárga
(1)
spenót
(8)
statisztika
(1)
Stefán János
(1)
sült hús
(4)
sütemény
(4)
süti
(177)
sütőtök
(12)
sütőzacskó
(1)
szabdzsi
(1)
szakácskönyv ajánló
(8)
szalámi
(2)
szalonna
(36)
Szárika fűszer
(27)
szarvas
(1)
szeder
(1)
szegfűszeg
(10)
szénhidrát csökkentett
(7)
szerecsendió
(2)
szezámmag
(6)
szilva
(10)
szilveszter
(3)
szójaszósz
(9)
szőlő
(6)
szörp
(4)
születésnap
(14)
tangzhong
(1)
tarhonya
(2)
tarja
(7)
tárkony
(1)
tej
(16)
tejföl
(50)
tejszín
(71)
teljes kiőrlésű liszt
(7)
tepertő
(3)
tészta
(48)
tojás
(15)
tojás mentes
(1)
tojásfehérje
(10)
torma
(2)
torta
(54)
tök
(3)
tökmag
(6)
töltött
(7)
tönkölyliszt
(4)
töpörtyű
(2)
túró
(27)
túró rudi
(1)
uborka
(12)
új év
(1)
újburgonya
(8)
újhagyma
(13)
utazás
(4)
úti beszámoló
(4)
vadhús
(1)
vaj
(7)
vanília
(12)
Vép
(11)
Vidék íze
(57)
Vilma
(10)
virsli
(9)
vörösbor
(8)
zabpehely
(4)
zeller
(12)
zöldbab
(5)
zöldség
(14)
zsálya
(6)
zselatin
(11)
zsemle
(8)
Mi írjuk
Látogatóink
Oldalak
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Keresés a blogon
Facebook oldalunk
Ezeket olvastátok legtöbbször
Kapcsolódó oldalaink
Kedvenceink
Ennyiszer néztetek meg minket
Szerzői jogok
A blogon található fotók és írások saját szellemi termékeink, ettől eltérő esetben forrásmegjelöléssel látjuk el.
A blogunkon található írásainkra, fotóinkra az 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azokat bármilyen módon felhasználni a forrásmegjelölés és írásos beleegyezésünk nélkül tilos! Megsértése jogi következményt von maga után!
De jól néznek ki így sokan! :)
VálaszTörlésVárom a vaníliás eredményt!
Imitől pedig a bejegyzést!! :)
Továbbítom az illetékesnek, hogy várod a bejegyzését. A másik illetékesnek pedig azt, hogy a vaníliapudingos változatot :)
Törléshűha, nem apróztad el!!! az egyik maradékot rögtön kérem átutalni errefelé:) azt hiszem, pont erre vágyom most, csak eddig nem tudtam megfogalmazni:)
VálaszTörlésDe jó, hogy írtál Csincsilla! Eszembe jutott rólad, hogy elfelejtettem belinkelni a Vidék Ízét, de már pótoltam. :)
TörlésAmikor legközelebb csinálok - remélhetőleg nem fél év múlva -, akkor szólok és jöhetsz az adagodért.