A bejegyzés alcíme lehetne mondjuk, hogy: Adventi hangulat a nyár közepén. :)
Tíz éve, 2002. július 20-án Bea és Imi vette a bátorságot, és összekötötték az életüket az anyakönyvvezető és Isten színe előtt is. Ebből az alkalomból, és mert enni-inni mindig jó, Beáék meghívták múlt szombatra, 2012. július 21-re a barátokat egy kis hangulatos bográcsolásra. Mi nem csak a gyomrunkat készítettük az eseményre, hanem némi meglepetéssel is készültünk. Az egyik volt maga az ajándék, a másik pedig a torta, amiről tulajdonképpen ez a bejegyzés szól.
A torta meglepőbb része talán az, hogy semmilyen könyvet, internetes receptet nem használtunk fel az elkészítéséhez. Egy dolog volt biztos, az alap: az "annyi kanál cukor és liszt, ahány tojás" féle piskóta recept. Kedves barátunk, Felföldi Peti - mostmár - köztudottan rajong a mézeskalácsért, aminek már igencsak késő lett volna nekiállni, így András úgy döntött, kerüljön a piskóta tésztába egy kevés mézeskalács fűszer is. Én úgy gondoltam, ehhez egy kis méz is dukál, így az is került bele. És hogy ne legyen nagyon száraz a torta, jöttek a gyümölcsök. A fahéjas ízvilág, és a kissé karácsonyi hangulatú sütemény miatt a szilvára és az almára esett a választásunk.
A képeknél sokkal jobban sikerült a süti :) |
Nos akkor a hozzávalók, nagyjából...
10 tojás
12 evőkanál liszt (a hozzáadott méz miatt)
10 evőkanál cukor
1,5-2 evőkanál méz
1,5-2 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 teáskanál vaníliás cukor
2 kisebb alma
14 db szilva (eredetileg 18 db volt, de András lemeózta) :)
A piskótát a szokásos módon készítettük. A tojásokat kettéválasztottuk, és a sárgáját habosra kevertük a cukorral a robotgép segítségével. Eközben a fehérjét betettük a másik tálban a hűtőbe, hogy könnyebben fel lehessen majd verni. A cukros masszához adtuk kanalanként a lisztet és a fűszert. Amint ezzel kész voltunk, tiszta robotgép keverőfejjel és egy csipet sóval kemény habbá vertük fel a tojásfehérjét, majd 3-4 részletben, lyukas műanyag kanállal beleforgattuk a cukros-lisztes masszába. Az összeöntött tésztát beleöntöttük a 24 cm-es tortaformába, majd beleszórtuk a megmosott, kimagozott, és darabokra vágott gyümölcsöket. Érdemes egy szem szilvát szép gerezdekre vágni a díszítés miatt. A gyümölcsök le fognak süllyedni az aljára sütés közben, de nem kell aggódni emiatt. A végén még megszórtuk a süti tetejét vaníliás cukorral, majd betoltuk az előmelegített sütőbe. Alsó-felső sütés mellett, 180 fokon egy bő órán át, tűpróbáig sütöttük. Nagyjából fél időben én a biztonság kedvéért ezüst fóliát tettem a tetejére, hogy ne a süti felső része égjen el, miközben a gyümölcsöknek sok időre van szükségük a süléshez.
Az eredmény egy nagyon illatos, nagyon finom és omlós sütemény lett, aminek a tetejére még bónuszként ráporcukroztunk egy 10-es számot is, az évfordulósok tiszteletére. Valószínűleg jól sikerült a művünk, mivel az utolsó morzsáig elfogyott. :)
BOLDOG 10. HÁZASSÁGI ÉVFORDULÓT KÍVÁNUNK BEÁNAK ÉS IMINEK!
Drága Tesóm és András! Nagyon szépen köszönjük a finom sütit és a kreatív ajándékot. :) Sok puszi!
VálaszTörlésKöszönjük, finom volt nagyon, a másik ajándék meg már a falon lóg :D
VálaszTörlésAz utolsó morzsamaradék molekulája is fantasztikus volt!
VálaszTörlés