2018. december 17.

Rakott brokkoli és karfiol besamellel

Nagyon régen volt már nálunk rakott karfiol, valójában évekkel ezelőtt. Ezt anno meg is örökítettem, ezen a linken lehet olvasni róla. Most viszont volt itthon egy fej brokkolim is, ami igencsak megérett a felhasználásra, úgyhogy kitaláltam, hogy brokkolit és karfiolt rétegezek le vegyesen. Tejföl helyett pedig besamel mártással teszem szaftosabbá.

Kimondottan jól sikerült, a 22 hónapos Dorottya imádta. Na jó, mi is. :) Nagy adag lett, több napig ettük, de nem bántuk.



Hozzávalók:
- 1 fej brokkoli rózsákra szedve
- 1 fej karfiol rózsákra szedve
- 50 dkg darált hús
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 1 tv paprika
- 1 paradicsom
- 1 kis konzerv paradicsomsűrítmény
- 2 bögre rizs
- olaj
- majoránna
- só
- bors
- pirospaprika

Hozzávalók a besamelhez:
- 3 evőkanál vaj
- 3 evőkanál liszt
- 3 dl tej
- 3 dl tejszín
- őrölt fehérbors



A rózsákra szedett karfiolt és brokkolit enyhén sós vízben fedő nélkül (hogy a puffasztó illóanyagok távozzanak) majdnem teljesen puhára főzzük.

A hagymát apróra vágva egy lábasban olajon üvegesre pároljuk. A tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, 1 dl vízzel felöntjük, összekeverjük és visszatesszük. Hozzáadjuk a kis kockára vágott paprikát, paradicsomot és kb. 10 percig rotyogtatjuk. Belerakjuk a darált húst, alaposan összekeverjük és fehéredésig pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, majoránnával ízesítjük és belekanalazzuk a sűrített paradicsomot is. Felöntjük 2 dl vízzel és fedő alatt puhára, készre főzzük. Maradjon egy kis leve, ne főzzük el teljesen.

A rizst megmossuk, egy edényben olajon, villával kavargatva megpirítjuk. Felöntjük dupla mennyiségű sós vízzel és puhára főzzük benne.

A besamelhez a vajat egy lábasban megolvasztjuk, beletesszük a lisztet és sűrűn megkeverve fehéredésig pirítjuk. Beleöntjük a tejet és tejszínt, és habverővel kevergetve sűrűsödésig főzzük. Őrölt fehérborssal, sóval ízesítjük.

Egy tűzálló sütőtálat ecsettel vékonyan kiolajozunk. Elterítünk benne egy réteg rizst, majd darált húst, megszórjuk brokkoli és karfiol keverékével. Beterítjük besamellel. Jöhet az újabb réteg rizs, darált hús, végül karfiol és brokkoli. A tetejére rásimítjuk a maradék besamel mártást (ha esetleg kevés lenne, tejföllel pótolhatjuk). Megszórjuk kevés pirospaprikával és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Addig sütjük, amíg szépen megpirul a teteje.


Természetesen csak karfilolból vagy csak brokkolival készítve is nagyon finom lesz a végeredmény!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése