Amiről pedig most lesz szó, azt Mazsi főzte néhány évvel ezelőtt. Ez nagyon-nagyon magyaros, pirospaprikás, szaftos, puha kenyérrel lehet tunkolni. Különlegessége hogy benne főtt krumplival készül.
Hozzávalók:
- 20 dkg húsos szalonna
- 2 nagy fej hagyma
- 30 dkg paradicsom
- 50 dkg paprika
- 40 dkg apró burgonya
- 2 teáskanál pirospaprika
- só
A szalonnát apró kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és vékonyra szeleteljük.. A paradicsomokat néhány másodpercre lobogó, forró vízbe mártjuk , majd lehűtjük és lehúzzuk a héjukat. (Ezt nem szükséges megtenni, ha nem zavar minket a főtt paradicsomhéj a lecsóban.) Húsukat cikkekre vágjuk. A paprikákat megmossuk, kimagozzuk és felszeleteljük. A krumplikat megtisztítjuk, ha szükséges félbe vagy negyedbe vágjuk.
Egy nagy, mélyebb serpenyőben zsírjára pirítjuk a szalonnát, rátesszük a hagymát és üvegesre dinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, 1 dl vizet öntünk rá és gyorsan, alaposan összekeverjük.
Beletesszük a krumplit, sózzuk és 10 percig lefedve pároljuk.
Ezután hozzáadjuk a felszeletelt paprikát, összekeverjük és ha kell, felöntjük még egy icipici vízzel. További 5 percig pároljuk, majd levesszük a fedőt és gyakran megkeverve félpuhára főzzük a paprikát. Ekkor hozzákeverjük a paradicsomot, ha szükséges utánsózzuk. Kb. 5-10 percig főzzük még, amíg a paradicsom kissé összeesik és a krumpli is teljesen megpuhul.
Azonnal, forrón tálaljuk.
A krumplis lecsó számomra nem újdonság, gyerekkoromban többször is ettem nyaranta, amikor anyukám rokonaihoz látogattunk a veszprém megyei Iszkázra. Gyakran a frissen készülő lecsó illata ébresztett fel, Emma néniék ugyanis szerették a villásreggelit és ha már paprika- és paradicsomszezon volt - ők saját maguknak termelték meg ezeket - lecsóval kezdték a napot. Mindig héjában főtt apró burgonyát készítettek mellé és azzal tálalták. Hmm.... a mai napig a számban érzem azoknak a lecsóknak az ízét...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése