Ez az oldal a Cserépfazék nevet viseli, ha jól látom most már két helyen is megtekinthetők az alkotások: itt és itt. Szabó Áron és Farkas Judit fazekas-keramikusok fantasztikus munkái közül lehet válogatni, a rendelésben csak szabad konyhai helyünk és pénztárcánk szabhat határokat, hiszen az alkotók mindenféle igényeket igyekeznek kielégíteni.
Anyunak már több cserépedénye, kínálótála származik a Cserépfazékból és ezeket a szuper kürtőskalács készítő formákat is tőlük rendelte. Nagyon hasznos kis eszköz, hiszen a sütőben készíthető a segítségével kürtőskalács, nem kell parazsat izzítani hozzá, illetve kemencét építeni. :) Nyilván, nem ugyanolyan ízű kürtőskalács készül sütőben, mint a szabadban, parázson, de már teszteltük és a sütőben sült változat is nagyon finom!
A formák mellé ezt a kis leírást mellékelték a készítők:
A kürtőskalács egyike azon édességeinknek, mely mára a magyar gasztronómiában meghatározóvá vált, és a nagyobb hazai rendezvények állandó résztvevője lett. Ez a sült tészta az 1700-as évek első felében került Erdélybe, de Magyarország több tájára is, eltérő elnevezéssel. A Szigetközben 'botratekercs' néven ismerik.
Valamint a használati útmutató szerint gázsütőben és elektromos sütőben is használható a cserépből készült forma és sokkal hatékonyabb, ha egyszerre többet helyezünk be a sütőbe.
A kis papír másik oldalán pedig a kürtőskalács receptje olvasható, mely így szól:
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 tojás sárgája
- 1/2 élesztő
- 4 dl tej
- 5 dkg margarin
- 5 evőkanál porcukor
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy csipet porcukorral. Ha felfutott, a többi hozzávalóval összegyúrjuk, jól kidolgozzuk és még fél órán át kelesztjük a tésztát.
Ha megkelt, egészen vékonyra kinyújtjuk, majd 3 cm széles szalagokra vágjuk.
A cserépformát kissé megvajazzuk, a tésztacsíkokat egyenként csigavonalban, a széleknél kis takarással a formára tekerjük. Vizes ecsettel megkenjük, majd kristálycukorba hempergetjük.
A kalácsokat a sütőtérbe helyezzük és közepes erősségű hőmérsékletnél sütjük, előmelegített sütőben (gázssütőnél 180 fok, légkeverésesnél 165 fok), kb. 20 percig.
A cserépformán sütött kürtőskalács felülete a szabadtűzön készültéhez képest nem karamellizálódik be, a cukor enyhén megolvad rajta. Sütés után a kalácsot a formáról egy kés segítségével, fentről-lefelé enyhén nyomva vehetjük le.
Természetesen nemcsak cukros, hanem fahéjas, kakaós változatot is készíthetünk, kísérletezzünk ízlésünknek megfelelően!
Kedves olvasónktól Füziné Kiss Beatrixtól pedig a következő ötletet kaptuk: ha nincs kerámia sütőformánk, kiürült aluminium sörösdobozokat vonjunk be alufóliával és erre tekerjük a tésztát.
Köszönjük!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése