Szerencsére egyre több helyen lehet minőségi, friss alapanyagból készült hamburgert enni, igaz, ezeknek az ára is elég borsos szokott lenni. De mit tegyünk ha sűrűbben tör ránk a vágy a hamburgerre mint ahányszor megengedhetjük magunknak? Vagy több tagú a család? Esetleg azon gondolkodunk hogy egy baráti összejövetelre mit készítsünk, amit nagy valószínűség szerint mindenki kedvel?
A megoldás: készítsünk házi hamburgert. Múlt hétvégén (és még azután hét közben is) ez volt az ebédünk és én magam is elcsodálkoztam, amikor kiszámoltam az 1 hamburgerre jutó költséget.
Saját kezűleg készítettem a zsemléket, a szószt, a marhahúspogácsákat is. Többféle zöldséget, cheddar sajtot, jalapeno paprikát, marhafelsálat vettem hozzá és még krumplit is sütöttem mellé. Összesen kb. 3800 Ft-ba kerültek a hozzávalók, ha ehhez hozzászámolom az elektromos áram és a gáz árát az arra a 2 órára (ebben benne van a zsemlék pihentetési, kelesztési ideje is) amíg elkészültem vele, akkor durván 4500 Ft összköltség lesz a végeredmény.
Ebből a 4500 Ft-ból 11 db kisebb-nagyobb hamburgert tudtam elkészíteni sült krumplival. 410 Ft hamburgerenként. Egész jó, nem? :)
Január elején Juditéknál hamburgereztünk és nagyon ízlett a buci, amit sütött hozzá. Azt mondta, Limara receptjéből dolgozott, így hát én is maradtam a jól beváltnál.
Hozzávalók a hamburgerzsemléhez:
- 2 dl langyos tej
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 4 dkg olaj
- 1 tojás
- 10 dkg joghurt
- 60 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
+ a kenéshez 1 db tojás
szóráshoz szezámmag
Mivel nekem nincs dagasztógépem, mint Limarának, ezért a tejet a cukorral együtt meglangyosítottam, belemorzsoltam az élesztőt és felfuttattam. Egy nagy tálba beleöntöttem a szobahőmérsékletű lisztet, az olajat, joghurtot, hozzáadtam a sót, a tojást és az élesztős tejet. Robotgéppel jól kidagasztottam, majd letakarva meleg helyen duplájára kelesztettem.
Miután megkelt, lisztezett felületre borítottam a tésztát, 11 részre vágtam (lehet több is, kevesebb is, ki mekkora zsemléket szeret) és egyenként zsemlévé formáztam. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam és ismét duplájára kelesztettem. Majd felvert tojással lekentem a tetejét, megszórtam szezámmaggal és 180 fokos sütőben kb. 18-20 perc alatt készre sütöttem.
Pontosan megfelelő állagú, tömör, mégis könnyű, édeskés tésztájú buci a végeredmény. 2 napig megőrzi frissességét, ha becsomagolva tartjuk. Utána mikróban vagy sütőben megmelegítve újra tökéletes állagú lesz. Teszteltem, hiszen napokig ettük a 11 db hamburgert (és nem untuk meg!).
Hozzávalók a marhahúspogácsához:
- 70 dkg darált marhahús (felsál, lábszár, stb.)
- 30 dkg darált marhafaggyú
- só
- bors
+ a sütéshez kevés olaj
a feltétként ízlés szerint cheddar sajt, nekem kb. 20 dkg kellett 11 db húspogácsához
A legjobb, ha van egy olyan hentesünk, aki már a vásárláskor megdarálja nekünk a húst és a faggyút. A miénk ilyen. :) Szépen összekeverve kaptam tőle a darált alapanyagokat, nekem már csak annyi volt a dolgom, hogy sóval és borssal ízesítsem, 11 részre osszam és kerek, alul-felül ellapított pogácsákat formázzak belőlük.
Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat hevítettem, rátettem egyszerre három húspogácsát és kb. 4 perc alatt megsütöttem az egyik oldalát. Megfordítottam, és mindhárom húspogácsára ráfektettem a sajtdarabkákat (szeleteket). További 3-4 percig sütöttem, ez alatt szépen ráolvadt a tetejére a sajt. Ezt így folytattam amíg elkészült minden húspogácsa.
A sütési idő attól függ, ki mennyire szereti átsülve a húst, illetve hogy milyen vastag pogácsákat formáztunk. Sütés után ízlés szerint további őrölt színes borssal megszórhatjuk a tetejét.
Már csak a hamburgerszósz van hátra. Judittól kaptam ennek is a receptjét, bár igazából ez is egy "ízlés szerint" készülő étel. A hozzávalókon kívül nem tudok mást írni, csak annyit, hogy mindenki a saját szája íze szerint keverje ki.
Hozzávalók a hamburgerszószhoz:
- tejföl
- majonéz
- ketchup
- esetleg egy kis mustár
- lilahagyma
- csemege uborka
- csipetnyi só
- kevés őrölt fehérbors
Ami lényeges: a csemege uborkát és a lilahagymát nagyon apróra kell vágni, ha van aprítógépünk, az a legjobb. Én egyszerre szoktam beletenni mindkét zöldséget és így együtt aprítom össze. Így ezek már össze is vannak keverve.
Beleöntöm a tejfölbe, majd hozzáadom a majonézt, egy kis ketchupot. Legutóbb mustárt is tettem bele, nem ártott meg neki. Csipetnyi sóval, őrölt fehérborssal ízesítettem.
Hamburgerbe és mártogatósnak is nagyon finom!
Nálunk a sült krumpli elmaradhatatlan a hamburger mellé. Mostanában úgy készítem, hogy sütés előtt megfőzöm. Nem puhára, éppen csak felforralom a vizet, 1-2 percig hagyom forrni és már le is szűröm. Csak ezután sütöm ki olajban vagy kókuszzsírban.
A mi hamburgerünkben most jégsaláta, ecetes lében eltett jalapeno paprika, lilahagyma, uborka és paradicsom erősítette a zöldségfrontot. Csalamádéval is érdemes kipróbálni, úgy egy kicsit retro hatású. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése