Minden évben leírom, és ez most sincs másként: sajnos ez a sütés-főzés rovására megy. Hét közben nagyon egyszerű dolgokat készítek - ha készítek - pl. főzeléket, tésztaféléket, hét végén pedig az ajándékbeszerző körúton gyorsan bekapunk valamit egy helyi kifőzdében. Az igazi sütés-főzés majd december 20-a környékén kezdődik, amikor már ténylegesen a karácsonyra készülök. Az idei menü már összeállt a fejemben, csak a sütiket kell kitalálnom, hogy mik legyenek.
Ezt a sült pulykacombot pl. 2012-ben készítették anyuék, méghozzá a Vidék íze magazin februári számában talált recept alapján. Nagy sikere volt, annyira, hogy arról is beszéltünk, hogy akár egy könnyed karácsonyi fogásnak is beillene.
Hozzávalók:
- 1 pulyka alsó vagy felső comb
- fűszerkeverék (steak, szárnyas, stb)
- só
- fél dl étolaj
- 50 dkg sárgarépa
- 5 dkg szezámmag
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál méz
A húst megmossuk, megtöröljük, megsózzuk, majd egy sütőedénybe fektetjük. A fűszerkeveréket elkeverjük az olajban, és ezzel bekenjük a hús minden oldalát. Vizet öntünk alá és lefedjük. 180-200 fokra előmelegített sütőben puhára pároljuk, majd a fedőt eltávolítva, a hőfokot mérsékelve pirosra sütjük a pulykát.
Amíg a hús sül, a sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A vajat serpenyőben felolvasztjuk, erre rádobjuk a sárgarépát, a szezámmagot és rácsurgatjuk a mézet. Megsózzuk és kevergetve megpirítjuk.
Nem szabad teljesen megpuhulnia, akkor jó, ha roppanós a zöldség.
A köretet és a húst tálra rendezzük, a felsőcombot szépen felszeleteljük.
Nem szabad teljesen megpuhulnia, akkor jó, ha roppanós a zöldség.
A köretet és a húst tálra rendezzük, a felsőcombot szépen felszeleteljük.
Nemcsak finom, hanem mutatós is. Ha igazán színesre szeretnénk készíteni, egy kevés zöldhüvelyű zöldbabbal is feldobhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése