Annyira örülök, hogy sok házias pasival vagyok körülvéve! Akiknek nem derogál fakanalat vagy akár robotgépet fogni a kezükbe és otthonosan mozognak a konyhában. Ilyen férfi például apukám, Imi és András is. De a barátaink közül is jó néhányat felsorolhatnék, akik szeretnek konyhatündérkedni.
Mondjuk kezdhetném Zolival a listát. És nála meg is állnék egy "pillanatra", hogy méltassam egy kicsit az érdemeit. Ő egyszer valamikor tökéletes társa lesz egy nőnek, aki szereti a házias pasikat hiszen Zoli nemcsak hogy nagyon jól masszíroz de főz és finom tortákat is süt. Többször is ettem már nála ebédet, desszertet, és soha nem csalódtam. Viszont amióta megkóstoltam a Sacher tortáját, azóta azt mondom, hogy ő egy főnyeremény! :)
Nemrégiben újra megsütötte nekünk és most végre nem felejtettem el elkérni a receptjét. Így Zoli szavait tolmácsolva leírom most nektek.
Hozzávalók:
- 7 tojás
- 20 dkg cukor
- 20 dkg rétesliszt
- 25 dkg étcsokoládé
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- csipetnyi só
- 1/4 liter olaj (nem olíva)
- a bevonáshoz: étcsokoládé + kevés olaj
- kenéshez: sárgabarack lekvár
Itt álljunk is meg egy percre. Sokakban felmerülhet, hogy a Sacher torta vajon milyen lekvárral az "igazi"? Én már ettem málna lekvárral, erdei vegyes bogyós gyümölcs lekvárral, ribizli lekvárral megkenve is. De a wikipedia szerint sárgabarack lekvárral készült az eredeti torta.
Története is van ám neki, megtudhatjuk miről illetve kiről kapta a nevét: történt ugyanis, hogy 1832-ben Metternich herceg udvarában a főszakács megbetegedett. Márpedig nem maradhatott desszert nélkül a tisztelt udvar. Mit volt mit tenni, a 16 éves cukrásztanonc Franz Sacher kitalálta, hogy egy sűrű tésztájú csokoládés tortát kettévág, megkeni a közepét és a tetejét baracklekvárral, majd az egészet bevonja csokival.
Így született meg sokak kedvence, Bécs egyik jelképe, a Sacher-torta. Manapság Bécsben járva sem találunk két egyformán készülő Sacher-tortát, de a legeredetibbnek mondottat mégiscsak a Hotel Sacher-ban kóstolhatjuk.
Az eredeti recept szerint a tésztájába vajat dolgoznak olaj helyett.
És most vissza Zoli tortájához. Máris folytatom az elkészítés leírásával.
"A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig keverem. A csokit gőz felett felolvasztom, hozzádolgozom az olajat is. Kihűtöm az olajos-csokis masszát.
Közben a tojások fehérjéből a csipetnyi sóval kemény habot verek. A kihűlt csokis-olajos keveréket hozzákeverem a cukros tojáshoz. Rászitálom a sütőporral elvegyített lisztet, összedolgozom.
Végül óvatosan beleforgatom a tojásfehérjéből vert habot is, alaposan elvegyítem. Kivajazott-lisztezett tortaformába (kb. 24 cm-es) öntöm a masszát és 170-180 fokra előmelegített sütőben megsütöm.
20 percig nem szabad a sütő ajtaját kinyitni, nehogy összeessen a tészta. 35-40 perc után tűpróbával meg lehet nézni, hogy megsült-e.
Ha kész, kivesszük a sütőből és a sütőforma keretét eltávolítva hagyom kihűlni. Ezután középen kettévágom, az alsó lapot megkenem sárgabarack lekvárral, és visszaemelem rá a felsőt. Érdemes két késre fektetni, nehogy eltörjön.
A felső lap tetejét és az egész torta oldalát is megkenem lekvárral. Végül ugyancsak az oldalát és a tetejét is bevonom a gőz felett megolvasztott, pici olajjal elkevert étcsokoládéval.
Szeletelés előtt pár órára hűtőbe teszem."
Zoli most nem 2, hanem 3 felé vágta a tortát, így több lekvár került bele. Nagyon-nagyon finom volt, még egyszer köszönjük szépen!
A fenti képen pedig cukrászmesterünk látható a konyhájában. Nagyon jól áll neki a sütés-főzés. :)
Írj nekünk
kicsibors@indamail.hu
Gasztroblogok és gasztroblogunk
Az eddigiek
-
►
2019
(14)
- ► szeptember (3)
-
►
2018
(41)
- ► szeptember (2)
-
►
2016
(93)
- ► szeptember (9)
-
►
2015
(149)
- ► szeptember (16)
-
►
2014
(149)
- ► szeptember (13)
-
▼
2013
(142)
-
▼
november
(16)
- Ferrero Rocher torta - Manner nápolyival és Nutell...
- Még egy Koronás Cukor ajándékcsomag várja, hogy ga...
- Langalló
- Körtés-diós Boci csoki szelet
- Csirkemell Dubarry módra
- Nyereményjáték a Herbatea Manufaktúra Kft. támogat...
- Borsóleves
- Hamis marcipános szelet
- Lilahagymás-kakukkfüves burgonya
- Mandulás linzer
- Sacher torta
- Sörben sült csülök
- Még egy Knorr-Delikát ajándékcsomagot nyerhettek
- Chilis-mézes spagetti sertéskarajjal
- Saslik (rablóhús, rablónyárs)
- Nyereményjáték a Foodpanda támogatásával
- ► szeptember (13)
-
▼
november
(16)
Címkék
a férfi főz
(6)
Abaújszántó
(2)
advent
(1)
áfonya
(5)
alma
(31)
almapaprika
(1)
Anno Taverna
(2)
anyák napja
(10)
Árnyas Étterem
(1)
árpagyöngy
(1)
aszalt
(1)
aszalt gyümölcs
(10)
aszalt paradicsom
(2)
aszalt szilva
(2)
bab
(9)
baba-és gyerekbarát helyek
(3)
babapiskóta
(6)
babérlevél
(3)
bacon
(12)
Balatonszárszó
(3)
balzsamecet
(1)
bambuszrügy
(1)
banán
(6)
barátok
(14)
bazsalikom
(9)
Bee
(2)
befőzés
(33)
befőzőcukor
(3)
bejgli
(4)
bélszín
(1)
bemutatkozás
(1)
Benő
(5)
birsalma
(1)
bodza
(1)
bodzavirág
(1)
Bognár Tészta
(1)
bogrács
(3)
bor
(15)
borkóstoló
(1)
bormustra
(2)
borókabogyó
(1)
borsó
(19)
brokkoli
(4)
Buffalo Steak House
(2)
bulgur
(5)
búzadara
(13)
búzasikér
(3)
cékla
(4)
chili
(15)
citrom
(25)
citromhéj
(2)
citronát
(1)
cukkini
(23)
cukor
(10)
cukormentes
(3)
cukrászdaajánló
(2)
Czabán Samu Általános Iskola
(1)
család
(39)
csemege uborka
(6)
cserépedény
(4)
cseresznye
(2)
csicseriborsó
(1)
csirke
(12)
csirkecomb
(13)
csirkemáj
(3)
csirkemell
(33)
csirkeszárny
(1)
csoki
(35)
csokikóstoló
(1)
csont
(1)
csülök
(5)
dagadó
(1)
darált hús
(31)
darált keksz
(11)
Dávid
(5)
Delikát
(2)
desszert
(179)
Detki Keksz
(1)
diéta
(4)
dió
(31)
Dorottya Emma
(12)
Dr. Oetker
(4)
ecet
(9)
Ed.Haas Hungaria Kft.
(1)
édes
(231)
édesburgonya
(2)
édesítőszer
(5)
egyedényes
(1)
emlék
(1)
eper
(27)
Epermester Pincészet
(2)
Erdély
(6)
esküvő
(1)
Eszti
(13)
étcsoki
(24)
étteremajánló
(7)
etyek
(1)
fácán
(1)
Facebook
(42)
fagyi
(4)
fahéj
(37)
fánk
(16)
farsang
(2)
fasírt
(8)
fehérbor
(5)
fehérborecet
(1)
fehércsokoládé
(7)
fehérrépa
(14)
feketeribizli
(1)
Ferrero Rocher
(1)
filmajánló
(1)
fokhagyma
(51)
Foodpanda
(1)
főétel
(208)
főzelék
(9)
főzés nélkül
(2)
Frakk
(7)
füge
(3)
füstölt hús
(10)
füstölt sajt
(7)
fűszer
(10)
fűszerpapír
(1)
gabonapehely
(1)
gasztrosétány
(1)
gersli
(1)
gesztenye
(10)
Giber János
(1)
gomba
(30)
gombóc
(2)
grill
(5)
gyors
(11)
gyömbér
(6)
gyöngyhagyma
(1)
gyümölcs
(6)
hagyma
(50)
Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda
(1)
Herbatea Manufaktúra
(2)
hidegtál
(19)
hurka
(1)
húsvét
(24)
indiai
(1)
Iszkáz
(8)
ital
(6)
Ízőrzők
(3)
játék
(41)
jázmin rizs
(2)
jégkrém
(1)
jégsaláta
(2)
joghurt
(17)
jótékonysági akció
(1)
Judit
(22)
juharszirup
(1)
juhtúró
(1)
Julia Child
(1)
kacsa
(3)
kacsacomb
(2)
kacsamáj
(1)
kacsamell
(1)
kakaó
(35)
kakukkfű
(5)
kalács
(10)
kaliforniai paprika
(7)
kamra
(3)
kápia paprika
(2)
kapor
(9)
káposzta
(16)
karácsony
(58)
karaj
(11)
karalábé
(9)
karamell
(6)
karfiol
(10)
kávé
(13)
kávézóajánló
(1)
keksz
(9)
kelbimbó
(1)
kelkáposzta
(9)
kelt tészta
(64)
kenyér
(15)
kerti parti
(8)
ketchup
(3)
kifli
(5)
kivi
(1)
Knorr
(3)
kókusz
(7)
kóla
(1)
kolbász
(25)
kolbásztök
(1)
kompót
(3)
koriandermag
(2)
Koronás Cukor
(7)
koszorú
(1)
kovász
(1)
köles
(1)
köret
(39)
körte
(4)
köszönet
(2)
krémleves
(11)
krémsajt
(10)
krumpli
(53)
kukorica
(10)
kukoricadara
(1)
kuszkusz
(1)
lángos
(6)
lasagna
(2)
lecsó
(1)
Léda Cukrászda és Kávéház
(1)
lekvár
(42)
lencse
(1)
lenmag
(3)
lestyán
(1)
leveles tészta
(14)
leves
(46)
levesbetét
(1)
lilahagyma
(22)
lime
(5)
linzer
(9)
Maggi
(1)
magkeverék
(1)
májkrém
(2)
majonéz
(10)
majoranna
(4)
mák
(14)
málna
(7)
mandula
(11)
marcipán
(5)
marhahús
(11)
mártás
(6)
mascarpone
(26)
Matyi
(2)
mazsola
(16)
medvehagyma
(6)
meggy
(13)
meggylikőr
(1)
Méhes-Mézes szörp
(25)
menta
(4)
méz
(32)
mézeskalács
(4)
mogyoró
(7)
mogyorókrém
(2)
mogyoróvaj
(1)
mortadella
(1)
mozzarella
(5)
muffin
(8)
mustár
(17)
mustármag
(1)
nápolyi
(1)
napraforgó mag
(1)
narancs
(7)
nektarin
(1)
névnap
(4)
olaj
(5)
olajbogyó
(1)
Olaszország
(1)
oldalas
(5)
oranzsát
(1)
oregano
(1)
öregtészta
(8)
őszibarack
(16)
pác
(5)
padlizsán
(7)
pagodakarfiol
(1)
palacsinta
(11)
pálinka
(2)
paprika
(46)
paprikakrém
(1)
paradicsom
(72)
Párizs
(2)
parmezán
(7)
patisszon
(3)
péksütemény
(12)
petrezselyem
(42)
piknik
(1)
pirospaprika
(3)
piskóta
(17)
pizza
(3)
pogácsa
(13)
póréhagyma
(10)
puding
(27)
pulykacomb
(2)
pulykamell
(8)
puszedli
(2)
rakott
(1)
ravioli
(1)
réteslap
(5)
ribizli
(4)
Rita
(9)
rizs
(20)
rizstészta
(1)
rozmaring
(5)
rozsliszt
(2)
rukkola
(1)
rum
(16)
rumos meggy
(6)
sajt
(52)
saláta
(26)
salátaöntet
(1)
sárgabarack
(11)
sárgadinnye
(2)
sárgarépa
(42)
savanyú káposzta
(8)
savanyúság
(5)
sertésháj
(2)
sertéshús
(46)
sertésmáj
(3)
Sigil Galéria és Kávézó
(1)
Smiley Shop Savanyúság
(1)
snidling
(5)
sonka
(27)
Sophie and Ben
(1)
Sopron
(1)
sós süti
(30)
sör
(4)
spagetti
(4)
spárga
(1)
spenót
(8)
statisztika
(1)
Stefán János
(1)
sült hús
(4)
sütemény
(4)
süti
(177)
sütőtök
(12)
sütőzacskó
(1)
szabdzsi
(1)
szakácskönyv ajánló
(8)
szalámi
(2)
szalonna
(36)
Szárika fűszer
(27)
szarvas
(1)
szeder
(1)
szegfűszeg
(10)
szénhidrát csökkentett
(7)
szerecsendió
(2)
szezámmag
(6)
szilva
(10)
szilveszter
(3)
szójaszósz
(9)
szőlő
(6)
szörp
(4)
születésnap
(14)
tangzhong
(1)
tarhonya
(2)
tarja
(7)
tárkony
(1)
tej
(16)
tejföl
(50)
tejszín
(71)
teljes kiőrlésű liszt
(7)
tepertő
(3)
tészta
(48)
tojás
(15)
tojás mentes
(1)
tojásfehérje
(10)
torma
(2)
torta
(54)
tök
(3)
tökmag
(6)
töltött
(7)
tönkölyliszt
(4)
töpörtyű
(2)
túró
(27)
túró rudi
(1)
uborka
(12)
új év
(1)
újburgonya
(8)
újhagyma
(13)
utazás
(4)
úti beszámoló
(4)
vadhús
(1)
vaj
(7)
vanília
(12)
Vép
(11)
Vidék íze
(57)
Vilma
(10)
virsli
(9)
vörösbor
(8)
zabpehely
(4)
zeller
(12)
zöldbab
(5)
zöldség
(14)
zsálya
(6)
zselatin
(11)
zsemle
(8)
Mi írjuk
Látogatóink
Oldalak
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Keresés a blogon
Facebook oldalunk
Ezeket olvastátok legtöbbször
Kapcsolódó oldalaink
Kedvenceink
Ennyiszer néztetek meg minket
Szerzői jogok
A blogon található fotók és írások saját szellemi termékeink, ettől eltérő esetben forrásmegjelöléssel látjuk el.
A blogunkon található írásainkra, fotóinkra az 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azokat bármilyen módon felhasználni a forrásmegjelölés és írásos beleegyezésünk nélkül tilos! Megsértése jogi következményt von maga után!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése